Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

01-05-2014 14:17 – светът замря и потъна в печал

14:17 – светът замря и потъна в печал

01-05-2014 Джанлука ГАСПАР??Н??, SportWeek

Това е реконструкция на следобеда, преди 20 години на пистата „??мола” в Сан Марино, който завинаги промени Формула 1. През записките, доказателствата и снимките на инцидента, който коства живота на великия Айртон Сена и ??окира света. Не само на моторните спортове. ??сторията на онези, които бяха там и първи научиха вестта. Като цяло – болката, която никога няма да утихне.

Първи май 1994 година. ??зминали са 17 минути и 14 секунди от старта в 14:00 часа на Гран при на Сан Марино в неделния слънчев следобед. Уилямсът, управляван от Айртон Сена, напуска трасето на „??мола” и се забива в предпазната стена при завоя „Тамборело”. Телевизионната камера е стопирала изцяло върху колата след зловещия удар. Колата се блъска в стената при ъгъл от 45 градуса, едно от колелата остава между ??асито на болида и бариерата, а отхвръкнала част от колата се удря в каската на бразилеца. Камерата се съсредоточава върху кокпита, пилотът мърда леко и следва момент на пауза. Комисарите, които са се затичали към Сена, също спират, а кръвта на всички е замръзнала.
Професор Сид Уоткинс, неврохирург, е главният доктор на медицинския екип за Гран При. Освен това е и много добър приятел на бразилеца. Той пристига заедно със спасителната кола, която се е изстреляла мигновено от бокса. Друг доктор вече е редом до Сена. От количеството кръв, която губи, става ясно, че състоянието му е сериозно. Уоткинс сваля внимателно ??лема му. Очите му са затворени и не е в съзнание. Сид го интубира и започва кръвопреливане, знаейки, че е В+. Тогава той повдига клепачите му. „Още при вида на зениците му и състоянието на раните, можех да кажа, че няма да оцелее”, споделя по-късно Уоткинс. ??зтеглят го от кокпита. „Докато лежахме до него на земята, сяка?? получих видение. ??мах чувството, че в този момент ду??ата му се отлепи от тялото и ни напусна”. Докато му правят преливания, обди??ват го и го обездвижват, Сена все още има слаб пулс. Уоткинс го съпровожда до хеликоптера, с който го закарват до болницата в Болоня. Но не пътува с него. Той вече знае, че нищо повече не може да се направи.
Докторът получава обаждане по радиото от Мартин Уитакър, пресдиректорът на Ф??А, който е заедно с ??ефа на Ф1 Бърни Екълстоун. С тях е и Леонардо, братът на Сена. Преди??ната вечер двамата са се скарали заради Адриане – половинката на Айртон. Получават съобщение. Пилотът е все още жив и докторът декларира, че има сериозна травма на главата. Поради пукания по линията обаче, Уитакър разбира, че е мъртъв и съобщава това на Екълстоун. Който пък го заявява на Леонардо. Прави го спокойно и контролирано, мислейки за последствията от това върху света на Формула 1. Леонардо, който по принцип е спокоен по натура, губи контрол. Бърни казва на Уитакър да се обади на Джоузеф Либерър, физиотерапевтът на Сена, за да успокои брат му. Либерър успява, казвайки му, че Айртон е все още жив и Леонардо успява да се обади на родителите им в Бразилия. Междувременно Екълстоун приготвя хеликоптер, който да ги откара до Болоня.
Адриане Галисто, приятелката на Айртон, се е преместила от една седмица в къщата му в Португалия. Те се познават от 18 месеца и дори възнамеряват да се оженят против волята на семейството на бразилеца. Най-вече на баща му Милтон. Тя гледа състезанието по телевизията, докато яде нещо. Чака да излезе от кокпита, както го е правил след други тежки инциденти. Но това не се случва. ?? изпада в истерия. Вика прислужницата Джураси, търси уте??ение, след което започва да крещи. Айртон не мърда.
Галвао Буено, бразилски коментатор на Глобо е много близък приятел на Сена. В Бразилия е рано сутринта, улиците са празни и всички са пред телевизорите. Той усеща, че има важната задача да премери внимателно думите си, защото гласът му може да дадат надежда или пък да донесе със себе си трагедията. Налага му се три пъти да напуска коментаторската кабина, за да си поеме въздух. Още преди да свър??и състезанието, праща някой да му намери хеликоптер. Джо Рамирес, отборният директор на Макларън, му предлага превоз до Болоня. Незнайно как Буено успява да завър??и коментара на състезанието, което приключва с победа на Шумахер. ??зстрелва се директно към бокса на Макларън. Знае, че Сена е напът да почине. Пътува с хеликоптера, заедно с Герхард Бергер и Кристиян Фитипалди.
Вече е 16:30 часа. В болницата д-р Мария Тереза Фиандри носи медицински бюлетин: Бразилецът има увреждане на мозъка, хеморогичен ??ок и е в дълбока кома. Следващата новина ще е в 18:00 часа.
През това време пристига Уоткинс, който е заедно с Леонардо, Либерер и Джулиан Джакоби, мениджърът на трикратния ??ампион. Те са настанени в съседна на Сена стая. Казват им, че няма надежди Айртон да оцелее. Либерер иска да го види за последен път. Докторите не го препоръчват, но той влиза така или иначе. Двамата са заедно от ??ест години. Пристига и хеликоптерът с Буено и Бергер. Те са отведени в същата стая. Уоткинс им обяснява, че Сена е поддържан изкуствено жив и добавя, че ако искат да го видят, трябва да го направят сега. ?? Бергер влиза пръв. Прекарва няколко минути до леглото му и се сбогува. ??ма нужда да остане сам – тръгва към летището, за да хване полета за Австрия. Докато слънцето залязва и се отправя към самолета, той не издържа и започва да плаче.
Междувременно Сид се обажда на семейството на сена в Татуи. Флавио Лали, съпругът на сестрата на Айртон – Вивиан, се грижи за всички, които вече са в ??ок. Уоткинс им обяснява, че не е въпрос да ги закарат до Болоня, както възнамеряват. След което майка им Нейди се свързва с Леонардо и го моли да намери свещеник, който да извър??и последно причастие. Свещеникът благославя Айртон в 18:15 часа. 20 минути по-късно, сърцето на Сена спира отново, но този път докторите ре??ават, че няма смисъл да го съживяват. В 18:40 д-р Фиандри съобщава, че Айртон Сена е мъртъв!
Антонио Брага е приятел на бразилеца и живее близо до дома му в Португалия. ?? е на „??мола”. Обажда се на жена си Луиза, която вече е намерила чартър и отива да вземе Адриане, за да отидат на летището. Двете са прегърнати и чакат джета да излети, когато ги застига спе??но съобщение и ги връща на терминала, без да кажат и една дума. Никой не иска да е този, който ще им каже ло??ата новина. Луиза е повикана в контролната кула. Когато се връща, Адриане разбира само по погледа й, че Айртон вече не е между живите. В болницата се оказва, че Сена е скрил австрийския флаг – при победа е искал да го развее, за да почете Роланд Раценбергер, който загива при друга катастрофа ден по-рано.
В понеделник, в 14:00 часа, тленните останки на Сена са иззети от моргата на болницата, ескортирани от полиция и минават през тълпа, потънала в мълчание. Натоварени са в италиански правителствен самолет и в 17:00 часа напускат Болоня към Париж. Там вече чака бразилски самолет, който да го откара до Сао Пауло. По искане на семейството му, ковчегът е натоварен в кабината, а не в багажното. Капитанът на полета Гомес Пинто обаче отказва, поради обичайни процедури. Налага се Буено да се обади на фамилията на Айртон, която се свързва с ??ефовете на Вариг. Накрая пътниците от бизнес класата са преместени в първа класа и ??ест седалки са премахнати, за да може да влезе ковчега на Сена, заедно с неговите спътници – Буено, плюс Селсо Лемос, личното пресата??е на пилота Бетис Асумпсао (която по-късно става жена на Батрик Хед от Уилямс) и Либерер.
Това, което се случи в последствие в Сао Пауло и в цяла Бразилия, в промеждутъка от кацането на самолета до напускането и на последния човек на гробищата в Морумби, където Айртон е погребан в четвъртък, е чиста лудост. Милиони следват ковчега в истерия и с разбити сърца. На погребението е и Ален Прост – най-големият съперник на Сена. Найджъл Менсъл, праща писмо до семейството. В него той пи??е, че е имал много сблъсъци с Айртон и е претърпял множество поражения, но дори когато го е побеждавал, дълбоко в сърцето си е знаел, че именно Сена е най-великият пилот. Той допълва, че е бил наясно, че Айртон е имал навика да помага анонимно на различни организации и ако семейството му има намерение да създаде фондация, им праща чек, с който да я започнат.
??зминаха точно 20 години. Флавио Лали умира в катастрофа с мотор през 1996-а. Професор Сид Уоткинс почина през 2012-а. Адриане Галисто работи в телевизия и има син, чието име е Виторио. На надгробната плоча на Айртон, в средата на гробищата в Морумби, е гравиран надпис: „Нищо не може да ме раздели от любовта ми към Бог”...