Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Хроника на една предизвестена загуба

Хроника на една предизвестена загуба

24-04-2021 Жаклин МИХАЙЛОВ

През последните 10 години вечното дерби
преминава с пълна доминация на червения цвят

Когато бях на 18, културтрегерите на България се прехласваха по романите на Габриел Гарсия Маркес. И „Хроника за една предизвестена смърт“ се цитираше под път и над път. Дано хрониката на Левски е само за предизвестена загуба, а за другото не искам и да помислям. Но моите желания нямат никакво значение, след като

близки до клуба
медии пуснаха

новината, че Левски отива в аматьорския футбол. И всички приказки за откритост и прозрачност отидоха по дяволите. Обещанието, че вече няма да се лъже, се оказа поредната лъжа. Защото в интернет има на стотици места думите на собственика - „Левски няма да фалира, лицензът не е застрашен“. А накрая се оказа, че лицензът е много застрашен. Фатално застрашен! И това всички, които са изкарали първи клас по аритметика, го знаят отдавна. Левски има да дава на Петър Хубчев много пари и ако не извърши плащането, ще бъде наказан. Наказанията на УЕФА се градират. Първо започват с отнемане на точки, след това с изваждане от лигата и ако длъжникът не се е вразумил, на практика му се забранява да играе футбол организирано. Това са днешните правила на УЕФА, които целят да дисциплинират всички участници в процеса. Скъсалият договора с Левски Ребин Сулака също ще осъди Левски, ако не му платят заработеното. И въобще мърдане от плащане няма.
Та за какво вечно дерби говорим въобще. От едната страна застава отлично финансиран, организиран и ръководен клуб. От другата някаква смешка, която може да отхвърчи във въздуха във всеки един момент. За единия вечен гранд играят футболисти със сравнително добри и доказани качества. Е, ако бяха прекалено атрактивни щяха да са на друго място. Но определено за стандартите на родното първенство всичките 25 играчи от ЦСКА са на високо ниво. В Левски се подвизава някаква банда от 27 улични бойци, кой от кой по не ставащ за играта футбол. Едни идват, други си отиват, трети стоят постоянно на пейката, но никой не го прави за без пари. Макар и на крачка от окончателното решение, собственикът на Левски продължава безметежно да прави бъдещи харчове. И успокоява левскарската общественост с това, че е съкратил два или три пъти бюджета. Но принципът не е да съкратиш нещо, което нямаш. Не можеш да намалиш заплатите примерно от 30 хиляди на 10 хиляди поради причината, че ти нямаш тези 10 хиляди. А в Левски такива 10 хиляди лева продължават да се плащат на твърди резерви. И това също трябва да се обясни на синята общественост. Защо играчи като Ники Михайлов, Валери Божинов, Стивън Петков, Симеон Славчев са в клуба. Да, ясно е че са много добри момчета, но няма нужда от тях. Левски не може да си ги позволи, а в интерес на истината и те не могат да си позволят да бъдат в този Левски. Репутацията им се срутва главоломно с всеки един ден оставане.
И идваме до новото издание

на старото
вечно дерби


Първо, имаме една устойчива тенденция в последните вече може би 10-12 години на тотална червена доминация. За този дълъг период Левски е спечелил само няколко мача, и то с мижави победки с един гол разлика. Обратната страна може да се похвали с далеч по-значими постижения. Стрелката на историята безпощадно сочи в посока Борисовата градина, времето на синя доминация е забравено минало. Е, старите левскари ще го помнят и спомените ще ги топлят, но активната синя аудитория вече е с непреодолим червен комплекс. В неделя този комплекс може само да се задълбочи. И това също ще тежи на съвестта на сегашното управление в Левски. Този, който носеше най-голяма радост на сините фенове и който си правеше гаргара с всичко червено, сега е пряк виновник най-малкото за кошмарите, които ще сънуват левскарите преди мача в неделя. Защото отново единственият въпрос е с колко ЦСКА ще бие Левски. Ако е с малко и двете страни ще останат доволни. Ако е с много, червената половина на България ще е в еуфория, а синята пред самоубийство.
ЦСКА влиза в този мач от позицията на пълен фаворит. Главната цел за сезона отново не бе изпълнена и шампионската титла бе предадена месец и половина преди крайния срок. Но в червената кошница има едно отлично европейско участие с победи над БАТЕ Борисов, Базел и ? Рома. Има и финал за купата, в който ЦСКА влиза като фаворит. А третия дар в кошницата може да бъде един убедителен и дори унищожителен успех срещу вечния враг. Така постиженията в червено са несъизмерими в сравнение с празното, кънтящо на кухо пространство около Левски. Тук идва и

най-позорното
сравнение

отнасящо се до хората, които се заеха да спасяват Левски миналия юни. ЦСКА при Сашо Томов беше в далеч по-окаяно финансово състояние от сегашното на Левски, но имаха отбор, който биеше Левски на терена. Излиза, че дори моралът и достойнството са много повече на „Армията“, отколкото на „Герена“. И се оказва дори, че спортната експертиза на Сашо Томов е далеч по-добра от тази на мажоритарния собственик на Левски. И знаете ли защо – Томов може да е всякакъв, но имаше Стойчо Младенов, имаше и футболисти, които да играят без пукнат лев за честта на ЦСКА. В Левски няма нищо освен лъжи. Да им кажа, че лъжа е всичко, което не е истина. Не е само да кажеш на черното бяло. Лъжата има много вариации. Лъжа е например да живееш с обяснения колко си невинен в собствените си очи.
Ясно е, че Левски не го иска вече никой за издръжка. Както е тръгнало в държавата, времената на „данък спокойствие“ и назначени собственици няма да се върнат. И от тази гледна точка феновете трябва да приемат, че сегашното ръководство е единственото, което имат на разположение. Но заедно с това ръководство върви отнемането на лиценза, деветото място в класирането и поредното треперене преди вечното дерби. За Европа дори не споменавам, че ще стана смешен. Понякога се чудя имаше ли смисъл Славиша да спасява Левски от изпадане? Дали пък не им е минавала в главата мисълта да си изпаднат, за да се спасят от главоболия!?
Преди 40 години Маркес пише „Хроника на една предизвестена смърт“. Бих се върнал с машина на времето в онези славни за Левски времена. Бих преживял отново седемте поредни победи на Левски над уникално силния тогава тим на ЦСКА, играл на полуфинал в КЕШ срещу Байерн. Бих искал отново да видя синьото море пред сектор Б, което заливаше в пъти червеното при „Ариана“. Но времената са други. Сега е обратното. Щастието в дербито е на страната на ЦСКА. И това е тенденция от години. ЦСКА все още стои във вечното дерби, Левски вече го няма! Един милеещ за синята идея собственик, президент, ръководител няма как да заспива спокойно с тази нова даденост. Още повече когато е бил и си остава легенда. Но спасител и възродител определено не е.