Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Феноменът Локо Пловдив

Феноменът Локо Пловдив

25-03-2021 Тема спорт

Пловдивските черно-бели правят нещо уникално, при това на най-ниската възможна цена


Преди седмица Локомотив Пловдив бе детрониран като носител на Купата на България. Загубата бе приета с голямо достойнство, особено трогателно реагираха феновете на отбора. Но реакцията не отмени факта, че бе сложен край на една знаменита серия. А повечето пъти краят на една серия

води до
катаклизми

Не случайно клишето гласи, че е по-лесно да изкачиш върха, отколкото да се задържиш там горе високо. Локото остана доста дълго там горе, а въпросът е дали стремително ще тръгне надолу. Тук е мястото да си посипя главата с пепел заради нееднократните черни прокоби, които съм писал относно сгромолясването на черно-белите. И признавам, че съм грешал. Привидностите понякога са измамни. А картинката около Локото може сериозно да те подведе. С президент веселяк, с бюджет, който идва от градушките, и играчи, събирани от кол и въже, какво можеш да си помислиш? За капак с директор Гонзо, който преди да се върне в родния дом, бе станал отшелник за футбола. Но се оказва, че събрани на едно място, всичките тези външнокомпрометирани фактори могат да направят нещо стабилно. Нещо неповторимо и велико!
Към днешна дата, след ЦСКА и Лудогорец, Локомотив Пловдив твърдо трябва да се приеме за най-стабилната величина в българския футбол. И никакви заупокойни относно смърфовете не могат да се произнасят преждевременно. Отборът е жизнен и кипи от футболно здраве. Без да минавам от едната в другата крайност, мога с голяма увереност да направя обоснованото твърдение, че ако не настъпи някакъв неочакван апокалипсис, Локомотив ще е в тройката на класирането и след 12 месеца. За целта само трябва да се закрепи финансовото положение, което явно не е добро. При това се знае много добре, че на „Лаута“ се оправят в доста занижени параметри спрямо останалите си конкуренти в челото.
В Локомотив опровергават най-твърдото правило в българския футбол, че „ранътъ прави борбъта“. Или че гладна мечка хора не играе. Финансовото състояние въобще не е розово, обаче черно-белите отиват до Кърджали и

изнасят
открит
урок

по модерен футбол на шлагера в първенството Арда. Направо им изнесоха професорска лекция. Дори Лудогорец и ЦСКА не могат толкова методично да наложат своята печеливша стратегия срещу всеки противник. Картината при тях е далеч по-неизчистена и хаотична. Абсолютно твърдо Локомотив играе най-дисциплинирания и тактически грамотен футбол сред всички останали отбори у нас. Оттрениран до последния детайл. Те имат най-добрата постановка на играта в защита при преминаването във фаза атака. И веднага правя кощунственото сравнение. Като изключим Димитър Илиев, който е извънземен за родните стандарти, другите играчи на Локо не са нищо особено като визитки. Карагерен беше стигнал до Русе, Момчил Цветанов обикаляше като цветарка клубовете, Витанов беше пример за посредственост в предишните си отбори. Тези сега са национали. Привличането на Георги Минчев бе много добър селекционен ход, защото той пасва на стила на отбора.
Чужденците също са от съмнителен по-съмнителен. Тези, които дойдоха в Ботев Пловдив през зимата, са като Пеле и Марадона в сравнение със селекцията на „Лаута“. Лукас Салинас, който се превърна във водещата фигура и дори може да мине за звезда на Локомотив, на практика е нямал нищо общо с професионалния футбол, преди да дойде у нас. Няма да влизам в подробности за другите, но истината е крещяща – те за пръв път играят сериозен футбол с черно-бялата фланелка. И повечето от тях са най-влиятелните чужденци в България. Като Диниш Алмейда, който преди да дойде в Пловдив, е бил преотстъпван от Монако всяка година. Но тук играе на много високо ниво - отличен тайминг при отскока, много полезен във фаза атака, добре изнася топката, в играта му личи висок футболен интелект. Но явно е бил отписан съвсем, за да му излезе късметът в Локо. И сега той е

най-добрият
централен
защитник

в първенството по всички показатели. Много хвалби могат да се напишат, но
е важно да се отбележи първичната основа. Бруно Акрапович е човекът, който постави тази изключително здрава основа в Локомотив Пловдив. И ако в следващите 3 години Локо продължи да бъде фактор, то основният виновник ще е точно босненецът. Но точно тук е мястото да се отдаде дължимото на сегашния треньорски екип в състав Сашо Тунчев, Жоро Илиев и Стоян Колев. Просто едно голямо браво за тях. Млади, перспективни, амбициозни, но и с мозък в главата. Сашо Тунчев прави в момента най-важното, а то е максимално дълго да се задържи инерцията от направеното от предшественика му. Наблюдателните сигурно са забелязали, че Тунчев не променя почти нищо и използва натрупаната инерция до най-малката подробност. Най-лесното беше да се направи на голям треньор и да променя схемата и изискванията към играчите. И сега вместо с рекордните 43 точки след 22 кръга, отборът щеше да е с 10 по-малко.
Но да се каже, че Тунчев не променя нищо и затова отборът върви, няма да е съвсем честно. С просто око се вижда, че той умело избира тактиката за всеки мач. По един начин играха на „Армията“ и по-съвършено друг в Кърджали. И по някакъв трети хибриден срещу Лудогорец за купата. Но и в трите случая избраната стратегия бе печеливша. В това число слагам и отпадането, защото гостите бяха по-добрият отбор на терена в Разград. Или хайде, ако не по-добрият, то по-грамотният тактически.
Прекрасните фенове на Локомотив са в правото да се радват на тази невероятна формация. Но и феновете на другите отбори трябва да си представят картинката, ако при тях се работи по същия начин. Което не изглежда толкова трудно, стана дума с какви ограничени финансови възможности разполага Локомотив. Ако съпоставим разходите, които правят в Разград за техните успехи, с тези на Локомотив, ще се види кой проект е по-рентабилен. И на кой проект принадлежи бъдещето. А точката ще я поставя със сравнение кой как игра срещу Тотнъм. Едните записаха имената си в историята, а другите минаха и заминаха само за статистиката.