Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Третата авантюра на Зингаревич

Третата авантюра на Зингаревич

14-01-2021 Тема спорт

За феновете на Ботев Пд 2021-а може да се окаже годината на ренесанса в любимия им клуб. От една страна, те ежедневно следят ремонтните дейности на ст. „Христо Ботев“. А, от друга, надеждите им са свързани с Антон Зингаревич. Засега изглежда неясно какво точно е накарало сина на руски милиардер да прояви интерес към Ботев, но рестартътна замразената реконструкция на стадиона с държавни пари със сигурност е изиграл своята роля. Макар че е общинско, съоръжението е единственият примамлив актив на отбора, доколкото общината пое ангажимент да му го предостави за ползване след завършването на ремонта.
Кой всъщност е Антон Зингаревич? Роден е на 17 март 1982 година в Санкт Петербург, но животът му преминава далеч от родината. Завършва „Предприемачество“ в Лондон, където и живее до днес. Информацията за собствената му дейност е

противоречива и непълна

но за баща му и чичо му със сигурност може да се каже, че са милиардери.
Антон е син на Борис Зингаревич, който според руското издание на „Форбс“ има състояние от 1,2 млрд. долара и през 2020 г. заема 78-о място по богатство в страната. Борис развива бизнес заедно със своя брат близнак Михаил. И двамата са учили в Санкт Петербург и започват кариерите си там. „Златната кокошка“ в техния бизнес е „Илимгруп“, която се занимава с целулоза и хартия. В началото на 90-те юридически съветник на братята е Дмитрий Медведев, който по-късно става премиер и президент на Русия и е сред най-доверените хора на Владимир Путин.
Антон е известен не толкова с бизнес успехите си, колкото с проблемите, които създава на баща си и чичо си. Двете му публично известни начинания завършват с провал – придобиването на английския футболен отбор Рединг и на „Енергостройинвест-холдинг“ (ЕСИХ). В първия случай Зингаревич оставя милиони дългове, а във втория дори му се налага

да бяга от властите

след обвинение за присвояване.
През 2012 г. Антон изненадващо купува ЕСИХ, която изпълнява редица държавни поръчки за строителство в енергетиката. Според руски медии покупката е на стойност 70 млн. долара.
През 2016 г. обаче Зингаревич е обвинен, че е отклонил 2,5 милиарда рубли (близо 100 млн. долара) от банките МТС и „Глобекс“. Енергийните фирми на Зингаревич са кандидатствали за кредити, но според обвинението са използвали фалшиви документи, парите са били отклонени, а накрая ЕСИХ е била обявена в несъстоятелност.
По време на делото прокурорите твърдят, че генералният директор на ЕСИХ Константин Шишкини собственикът Антон Зингаревич са изнесли парите в чужбина, а с част от тях са купили московския хокеен отбор Атлант. Шишкин е осъден на четири години, а Зингаревич е обявен за издирване. Антон известно време се е укривал в САЩ, тъй като страната няма договор с Русия за екстрадиция. През 2019 г. има преразглеждане, прокурорите изненадващо се отказват от обвиненията си и делото е прекратено.
През същата 2012-а30-годишният руснак изненадващо стана собственик на 51% от Рединг. Тогава кралските поданици са част от Висшата лига. Обявената цена на сделката е 25 милиона паунда.Зингаревич често е на трибуните на „Мадейски“, придружаван от съпругата си Екатерина Доманкова, бивш беларуски модел на Victoria’sSecret. На Острова той плува в свои води, защото там е завършил и средно, и висше образование.
В края на сезона обаче Рединг изпада от елита, Зингаревич започва да изпитва затруднения с финансирането и през 2014 г. продава дела си за 1 паунд на индийски милиардер, който поема и натрупаните

дългове от 38 млн. паунда


Според британските медии бащата Борис често е помагал за покриване на част от разходите на отбора.
За друго тъмно петно в биографията на руснака свидетелства Vozpopuli. Испанската медия разкрива, че Зингаревич се е срещал с руски мафиоти в Марбея. Изданието твърди, че на 8 март 2018 година той е бил засечен с един от най-влиятелните нарушители на закона в световен мащаб - Василий Христофоров.
На фона на досегашните му бизнес начинания остава мистерия с какво намиращият се в катастрофално състояние Ботев е привлякъл интереса на Зингаревич. Действията на държавата и общината около подновяването ремонта на „Колежа“ подсказват, че управляващите са възприели за свой приоритет завършването на съоръжението. Предвидените към стадиона търговски площи биха били един от най-сигурните източници на приходи за евентуалния бъдещ собственик на клуба наред с развитието и продажбата на играчи. Второто обаче би отнело повече време.