Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Родният флаг още се  вее по гребните канали

Родният флаг още се вее по гребните канали

07-12-2013 Хари ЛАТ??ФЯН

Станилия Стаменова е голямата надежда на кануто, Божилов се утвърди в елита на скиф

В края на годината е време за равносметки. Време е да се направи оценка на това, което се е случило през изминалите месеци, какви са върховете и спадовете в българския спорт. “Тема Спорт” продължава традиционната си обзорна рубрика с гребните канали и представянето на родните национали както в гребането, така и в кану-каяка.

Хари ЛАТ??ФЯН

2013 година може да се определи като успе??на за родните представители на гребния канал. За изминалите 11 месеца националите ни спечелиха 7 медала от най-големите международни форуми, като определено в кану-каяка могат да бъдат малко по-доволни от постигнатото. ??майки предвид, че става въпрос за следолимпийска година, сега погледите трябва да са насочени към бъдещето на тези два спорта и амбициите им в Рио. А те със сигурност ще бъдат нещо повече от един-единствен участник в лицето на Мирослав Кирчев, както бе??е в Лондон. Съдейки от резултатите, то бъдещето изглежда добро и скоро може да се берат добри плодове в лицето на няколко доста класни национали.

Стаменова със заявка за медал в Рио

Станилия Стаменова е безспорно гордостта на федерацията по кану-каяк. 25-годи??ната чаровна състезателка се утвърди като световна сила на 200 метра кану. Бив??ата лекоатлетка, която избра именно гребния канал пред възможността да се поти в овчарския скок, очевидно не е сбъркала. През последните 2 години тя си прокарва път сред най-добрите в спринта, за да накара всички да се съобразяват с нейното име през 2013-а. Година, която й донесе два сребърни медала от европейското първенство в Монтемор и от световното в Дуисбург. Като и на двата ??ампионата има??е реален ??анс да се върне златна, но бе споходена от мал??анс. Добрата новина за Станилия е фактът, че в Рио тези 200 метра вече ще са олимпийска дисциплина. ??менно в нея са и големите надежди, че България отново може да има медалист от ??грите в кану-каяка. До Бразилия има все още доста време, но няма спор, че Стаменова вече даде заявка и ако продължи в този възходящ път, то отличието й е в кърпа вързано.

Скандали около Кирчев

23-годи??ният Мирослав Кирчев е другото голямо име на българския кану-каяк. През тази година той също направи показно на европейското първенство за младежи в Познан, но около него не бе толкова спокойно. След като спечели златото на 1000 метра каяк, той обяви, че по никакъв начин не е подпомогнат финансово от федерацията. Талантът отказа да тренира при Петър Мерков в националния тим и изрази съмнения, че има лично отно??ение срещу него от страна на легендата. Освен това той бе изгонен от клуба си в Русе – Локомотив, за да бъде приютен от Ваня Ге??ева в Левски. В крайна сметка напрежението около младока си каза думата и той не успя да разкрие пълния си потенциал на мондиала в Дуисбург. Въпреки по-слабото му представяне в Германия ситуацията около Кирчев в края на годината изглежда далеч по-спокойна. Петър Мерков призна, че няма проблем каякарът да се готви самостоятелно, което може да се окаже и ре??ителна стъпка за него при навлизането му в световния елит.

Георги Божилов влезе в историята

В гребането поводите за гордост не бяха толкова много, но има??е един исторически момент за този спорт. Той бе свързан с постижението на Георги Божилов в Световната купа на скиф. 24-годи??ният софиянец стана първият българин, който печели старт от престижната верига. Това стана в Сидни още в първия кръг, където 24-годи??ният софиянец изненада конкуренцията. В ??тън той стигна до бронзовото отличие, което му отвори ??анс да триумфира и в крайното подреждане за СК. За съжаление обаче нервите му не издържаха в последния старт за годината в Люцерн, където остана 5-и, а с това загуби титлата от безспорно най-силния гребец Ондрей Синек. Когато трябва??е да се бори за отличията на европейското и световното първенство обаче, Божилов не разкри същата тази мощ, която показа в Световната купа. Националът ни така и не влезе във финал А на ??ампионатите, заемайки 7-о място в Севиля и осмото в Чунджу. С постиженията си през годината обаче 24-годи??ният талант се утвърди в елита на скифа и със сигурност пови??и очакванията към него през 2014-а, а защо не и към Рио...

ПОСТ??ЖЕН??ЯТА В КАНУ-КАЯКА ПРЕЗ 2013 ГОД??НА
Първенство Домакин Злато Сребро Бронз Общо Най-добро представяне
СП Дуисбург (Гер) 0 1 0 1 Станилия Стаменова (2-о място на 200 м кану), Беренике Фалдум (5-о място на 5000 м каяк), Мирослав Кирчев (8-о място на 1000 м каяк)
ЕП Монтемор (Пор) 0 1 0 1 Станилия Стаменова (2-о място на 200 м кану), Беренике Фалдум (6-о място на 1000 м каяк и 7-о място на 5000 м каяк)
СПМ и Ж до 23 Ниагара (Кан) 0 0 1 1 Кристиян Ду??ев (3-о място на 200 м каяк), Галин Георгиев и ??ван Чорлов (4-о място на 200 м каяк двойка)
ЕПМ и Ж до 23 г Познан (Пол) 1 0 0 1 Мирослав Кирчев (1-о място на 1000 м каяк и 4-о място на 500 м каяк), Галин Георгиев и ??ван Чорлов (8-о място на 200 м каяк двойка)
СК Сегед (Унг) 1 0 0 1 Станилия Стаменова (1-о място на 200 м кану), Беренике Фалдум (8-о място на 500 м каяк)

В ??СТОР??ЧЕСК?? ПЛАН
Първенство Злато Сребро Бронз Общо
О?? 4 5 8 17
СП 8 12 25 45
ЕП 3 6 10 19


ПОСТ??ЖЕН??ЯТА В ГРЕБАНЕТО ПРЕЗ 2013 ГОД??НА
Първенство Домакин Злато Сребро Бронз Общо Най-добро представяне
СП Чунджу (Кор) 0 0 0 0 Георги Божилов (8-о място на скиф)
ЕП Севиля (??сп) 0 0 0 0 Георги Божилов (7-о място на скиф), Неделчо Василев (7-о място на скиф лека категория)
СПМ и Ж до 23 Линц (Ав) 0 0 0 0 Кристиян Василев и Ромео Ангелов (6-о място на двойка скул)
СПЮ и Д Тракай (Лит) 0 0 0 0 Десислава Георгиева (8-о място на скиф)
ЕПЮ и Д Минск (Блрс) 0 0 0 0 Десислава Георгиева (7-о място на скиф), Христо Атанасов и Цветомир Симеонов (8-о място на двойка скул)
СК Сидни (Авл) 1 0 0 1 Георги Божилов (1-о на скиф)
СК ??тън (Вбр) 0 0 1 1 Георги Божилов (1-о на скиф)
СК Люцерн (Швейц) 0 0 0 0 Георги Божилов (5-о на скиф)

В ??СТОР??ЧЕСК?? ПЛАН
Първенство Злато Сребро Бронз Общо
О?? 3 4 7 14
СП 9 12 14 35
ЕП 1 1 4 6