Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

09-08-2017 Разбег и вятър провалили скачачите ни

Разбег и вятър провалили скачачите ни

09-08-2017 Тема спорт

Недотрениран разбег и ло?? насрещен вятър се оказаха основните причини за липсата на българин във финала на тройния скок на световното първенство в Лондон. До този извод може да стигнем, след като Георги Цонов и Момчил Караилиев отпаднаха в квалификациите на ??ампионата на планетата в понеделник вечер. Двамата останаха далеч от възможността да покрият норматива от 17 метра, който бе предвиден за участие в битката за медалите, която ще се проведе утре вечерта. Всъщност само трима преминаха гросмайсторската граница, а останалите 9, които ще скачат във финала, достигнаха до него по резултат.
За съжаление и това не се оказа достатъчно, за да може Караилиев и Цонов да се наредят сред най-добрите 12. 35-годи??ният Момчил постигна 16,57 метра от последния си трети опит, което му отреди 15-ата позиция в генералното подреждане. Той остана на 9 сантиметра от класиране напред, след като финалът бе затворен от 16,66 м, дело на Рутин Ву (Кит) и Лазаро Мартинес (Куб). На 17 юни Караилиев постигна личен резултат за сезона от 17.05 метра, което му донесе и квотата за Лондон.
„Не ми достигна резултат за финала, късметът ми е такъв. Не ми достигна бягане, много ме обърка насрещният вятър. Аз съм малко по-слабичък в края на сезона, знаете, че от 15 май скачам и не пропускам състезание – поне докато гонех норматива, бе??е ужас. Състезанието бе??е тежко, уморително, 15 ду??и в квалификацията, върве??е бавно, има??е химни, награждавания. Всичко трябва??е да се случи още от първия опит. Сега излизам в почивка със семейството за една седмица, обещал съм им и чакам с нетърпение. След това се хващам за новия сезон, имам покрит норматив (за европейското в зала). Зимата задължително ще съм много по-як”, каза възпитаникът на Атанас ??ванов пред медиите в Лондон след 15-ото си място.
24-годи??ният Цонов остана на 3-а позиция след него. Той записа 16,53 метра още от първия си опит, след което не успя да подобри резултата си и в крайна сметка завър??и 18-и. За сравнение личният резултат на Георги е 17,03 метра, а през този сезон той има??е 16,93 в София от 11 юни. „Не скочих 17 метра. ??злязох за финал, дори и да не е със 17 метра. За мен изобщо не съм скочил нищо. ??мам проблеми с бягане, скачане - скачам малко. Много съм добре, а скачам малко. Не мога да си издържа нито скоростта, нито опита. Не съм скачал, скачането иска скачане. За да изгради?? разбег, трябва да се скача. Абсолютно нищо не ме боли, просто има една жестока несигурност в разбег и в опит. На тренировка скачам по 16.50 м от много по-малък разбег, а в следващия момент тръгвам по разбега, който е нов, и въобще нямам представа къде се намирам по разстоянието. Опитът просто ме носи. Треньорът ми казва, че не скачам и не бягам, аз го знам, опитвам да го променя, но не става”, разочарован бе пловдивчанинът след края на квалификацията.
Преди участието на Радослава Мавродиева в тласкането на гюле снощи 15-ото място на Момчил Караилиев бе най-доброто за България като позиция. Европейската вице??ампионка в зала има??е възможност да подобри това в квалификацията, гонейки участие на финал и влизане сред най-добрите 12 в дисциплината.