Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

28-01-2021 Имаме ли нов силен играч на сцената

Имаме ли нов силен играч на сцената

28-01-2021 Тема спорт

Нека за миг сложим розовите футболни очила и си представим, че всичко това в Ботев Пловдив не е сън и случващото се тази зима ще намери най-доброто продължение в следващите седмици, след това през пролетта, а след това и още, и още. Какво по-хубаво, първо, за футбола в Пловдив, а след това и изобщо за първенството?!
Още един голям играч на сцената, и то не кой да е - половината фенове от втория по големина град в България отдавна си мечтаят да не са просто някакви си там участници в играта, а основни фаворити за всичко, което се разиграва.
Ако

свалим розовите
очила и надникнем
зад завесата

веднага ще придобием не едно, а две наум и ще намерим всякакви поводи да сме притеснени. Как така един руски милиардер, който има инвестиции и прокарани пътеки във футбола, един ден се събуди и си каза – хм, защо пък да не вдигна на крака един от гигантите в българския спорт. „Тази държава заслужава силен и сериозен футболен клуб Ботев Пловдив“, каза си Антон Зинагревич, след което отиде до банята за сутрешния тоалет.
Не го вярвате, нали?! Ясно е на всички ни, че Ботев продължава да съществува както много от останалите български клубове. Отпред има един бащица, който, без да ни казва, пък и без никой да ни подсказва, ще даде много, но преди или след това ще иска да получи още повече. Влияние, бизнес, неутъпкани пътеки и каквото още искате си предполагайте и трудно ще сбъркате.
Синът на Борис Зингаревич стъпи доста безпардонно в Пловдив и на този етап действията му подсказват, че не е кой знае колко навътре в материята. Но това е обяснимо, присъщо на подобен род придобиване на акциите на български клуб от човек, който е слабо познат в територията. Явно ще трябва да съдим за намеренията на новия руски бос на Ботев Пловдив и по това, кои са съветниците му. Той изобщо и за миг не трепна пред каквито и да е условия и претенции, поставени от високостоящи и обикновени запалянковци. Появиха се някакви комуникации през медиите, но в крайна сметка Зингаревич постигна Борд на директорите по свой вкус. Назначи си свои директори, докара са треньор и няколко футболисти. И покрай всичко това отново се мяркат фигурите, които

явно са със статут
на вечни в Ботев –

Антон Караславов и Ангел Палийски, без които явно този клуб трудно би съществувал. И което не е за пренебрегване – всичко, което се случваше, мина през срещи в кабинета на кмета на Пловдив, известен като Зико.
Без да се опитваме да спекулираме с цифри, ще припомним някои детайли, които циркулираха в пространството. Новата власт има намерение да отделя по около 600 хиляди лева месечно за издръжката на клуба, обаче с претенциите още 300 хиляди лева от страна на пловдивския бизнес. И не щеш ли, изведнъж се появиха, засега само устно, над 10 фирми, които да дават по 30 хиляди месечно, и ето ти го бюджетът на Ботев Пловдив е готов. Обаче в задачата се пита – откъде изведнъж се появи този пловдивски бизнес, който да излъчи даряващи фирми, къде бяха тези компании в последните години и защо другият пловдивски клуб не си намери така изведнъж 300 хиляди месечно от местни индустриалци?!
Отплеснахме се по чисто икономически въпроси, защото ни се струва, че са и политически, като феновете на Ботев Пловдив са наясно, че всички тези сметки могат да се правят наново, ако на изборите на 4 април кръчмарят стане друг и хвърли тези сметки в коша. Същия филм го играха в Левски - иди ми, дойди ми, спирай да строиш стадиона, после пак продължавай и т.н. Като в крайна сметка наивността на феновете докара нещата до липса на какъвто и да е контрол и едни 20 милиона дългове се предават на всеки следващ собственик с надеждата някой да ги оправи. В Ботев също непрекъснато и

с половин уста
се говори

за подобни по обем дългове към компании, свързани с бивш собственик, и не е ясно как точно смята да ги погасява новият руски началник.
Но, както се казва, футболната пролет чука на вратата и трябва да се съсредоточим върху спортната част на нещата. Признанията на наши бивши футболисти, играли в Русия, че Зингаревич е много запален по тази игра и е коректен в отношенията си в клубовете, с които се е заел, няма как да не помпат запалянковците с оптимизъм. Разбира се, че за тях новият собственик е нож с две остриета. А за да промени това мнение за себе си, Зингаревич трябва да действа внимателно, защото българската футболна действителност си има своя собствена специфика.
На този етап не е уместно да разсъждаваме около отбора, защото супернепознатият треньор Азрудин Валентич и доведените от него футболисти са ни енигма. Подходът на новия шеф е леко странен, той хвърля на непозната почва странни имена, но както се казва – всяко начало е трудно, а езикът на футбола е един. До средата на пролетта ще имаме първите отговори на въпроса дали на сцената имаме нов голям играч, или Ботев Пловдив ще е само временно избухване.