Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Зеедорф черпи вдъхновение от Фил Джаксън и НФЛ

Зеедорф черпи вдъхновение от Фил Джаксън и НФЛ

17-01-2014 Карло ЛАУД??ЗА „Гадзета дело спорт”

Кларенс Зеедорф започна новия си живот като треньор на Милан по правилния начин - смирено. Вместо да каже, че има отговори на всички въпроси, той обяви, че иска да черпи вдъхновение от други треньори, дори и извън футбола. Същото направи и знаменитият му пред??ественик Ариго Саки, който „открадна” от други спортове и даде на своя Милан авангардни идеи, довели до неочаквани триумфи. Това безспорно е комплимент за Саки, защото всеки добър треньор трябва да отмъква идеи. ?? с право се гордее, заявявайки, че през цялата си кариера е „крал” всичко от всички.
Зеедорф заяви, че е вдъхновен от митичния треньор Фил Джаксън, спечелил 11 титли в НБА. От тях 6 са начело на Чикаго Булс с Възду??ния Майкъл Джордън, а 5 са с ЛА Лейкърс с феноменалния Коби Брайънт. Джаксън е гениален поради много причини, но най-важната от тях е, че иска играчите


да не зависят от съветите мув най-напечените моменти. Той не взима таймаут, за да балансира клатещия се кораб. Джаксън казва – „Вие сте тези, които трябва да запазите хладнокръвие, да имате ясни идеи и да отключите заключената врата”. По този начин той спечели 11-те си титли.
Зеедорф заяви, че иска да привнесе и неща от НФЛ. ?? по-точно специализирания щаб – един помощник-треньор за защитниците и друг за нападателите. Преди 3 г. същото направиха в миланския Олимпия Армани – Джорджо Виали бе офанзивен координатор, а Марио Фиорети – дефанзивен координатор. Дори в баскетбола това е новост, а какво остава за футбола. ??деята на Кларенс е логична, проста и гениална.
Бъдещата работа на Зеедорф не се отнася само до това, как ще играе Милан – в схемата 4-4-2, 4-3-2-1 или нещо различно. Не е толкова важен и начинът, по който ще организира тренировъчния процес. Холандецът иска да открадне от Арсене Венгер невероятната му способност да вну??ава идеите си на играчите, като по този начин


запазва енергията си


за важните неща за един мениджър – отно??енията с клуба, с отбора, с феновете, с медиите и със съдиите. Да поема всякакъв вид натиск върху себе си.
Зеедорф знае отлично, че това никак не е лесно. Освен всичко друго като всеки добър треньор той е подготвен и за най-ло??ото. Лесно е, когато всичко е наред. Той обаче е готов да посрещне с гърдите си стрелите. Отговорностите са точно делегирани, няма свещени крави – така постъпва всеки истински лидер. Защото Зеедорф знае, че трябва да гледа в очите хората си всеки ден, да изисква, да вдъхва доверие, но и да получава. Но най-взискателен е към самия себе си. ?? това е правилното.