Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Една легенда се завръща

Една легенда се завръща

28-07-2021 Жаклин МИХАЙЛОВ

9-те неща, които правят Стойчо идеален точно в този момент за ЦСКА

Една от най-големите легенди на ЦСКА Стойчо Младенов се завръща отново в родния си дом. И понеже вече се изказаха и написаха доста баналности и клишета, ще направя опит да докажа, защо Екзекутора на Ливърпул е безусловен избор за треньор на славния червен клуб.
И вместо да пиша изгреви и залези, ще дам цели 9 обосновани тези за особената стойност на Стойчо.

1. Най-голям цесекар
сред цесекарите

ЦСКА има много заслужили легенди, но само Стойчо Младенов олицетворява не на 100, а на хиляда процента червения клуб. Ако за другите „Армията“ е мястото на което са преживяли прекрасни мигове и са се легитимирали като личности, то за Стойчо от село Плоски, ЦСКА е лична кауза. С която той не се разделя нито за миг. Неговото ДНК съвпада напълно с това на футболния клуб. Тук могат да тръгнат сравнения, които лесно бих оборил с факти. Безспорно има далеч по-успели футболисти, играли с червената фланелка. Има и половин дузина по-успешни треньори от него. Но малко или повече всичките те принадлежат на миналото, което никога няма да се върне. Актуалният ЦСКА, който е много по-различен от онзи преди 30 или 40 години е изцяло под емоционалния контрол на Младенов. Не може и няма как да бъде поставена разделителна между двата субекта. Тази симбиоза е дар Божи. Просто Стойчо е избраникът на съдбата. И това е толкова ясно, колкото зората и мрака.

2. Един от тримата най-добри
треньори в България

Това, че Стойчо Младенов е богатство за ЦСКА е пределно ясно. Но за разлика от мнозина други, които се бият до посиняване в гърдите какви цесекари са, Младенов има реална професионална стойност. За новия век мястото му е сред тримата най-добри и изявени с конвертируеми успехи български треньори. Другите двама са Станимир Стоилов и Димитър Димитров. Всички останали на този етап отстоят на много светлинни години от триото. А от тримата Стойчо единствен е червен. И то тъмно червен! Съществува много ясна и точна градация какво прави един треньор успешен. Шампионски титли, европейски успехи, но за мен най-меродавен критерий е международното покритие. Тук в България и Бат Гошо може да направи чудеса. Но като минеш Калотина губиш миналото си и се превръщащ в бял лист. Египет, Португалия, Казахстан, Саудитска Арабия, Гърция. Навсякъде Младенов е оставил своята следа. А това няма как да го направи някакъв със случаен превоз.

3. Отличен с медиите

Макар и медиите да не са това, което бяха, все пак за да ти вървят нещата трябва да си добре с тях. Е, ако си треньор на Разград това е без значение. Там други фактори гарантират спокойствието! Но в ЦСКА без медиен комфорт си загубен и това най-добре го е осъзнал Стамен Белчев. А при последния си престой и Любо Пенев, който се правеше на велик пред репортерите. В лицето на Стойчо Младенов ще видим съвсем друга величина. Първо, Екзекутора разполага с лична гвардия преторианци от червения спектър, които са му верни до гроб. И това са много сериозни и авторитетни имена, а не някакви прощъпалници. И второ Стойчо е уважаван от такива като мен с които си е имал някакви проблеми в далечното минало. Но Младенов е медиен човек, знае колко важно за работата му е критичното отразяване и освен това е наясно, че футболът е игра в която мача продължава много повече от 90 минути. В огромното време, точно в медиите.

4. Професионалист
до мозъка на костите

За да разбереш, че Стойчо Младенов е завършен професионалист не са необходими дълги натрупвания. Само един поглед е достатъчен за да се установи, че този човек е безкрайно мотивиран в попрището си. Зад гърба му е вече близо четвърт век работа като треньор. И почти през цялото това време е бил активен, тоест с договор в чекмеджето. Естествено, че процесът му е кристално ясен. Забележително е как планомерно и методично си върши нормалните, делнични неща. И колко време отделя на всичко свързано с отбора. И не на последно място специфичния му подход спрямо щаба с който работи неотлъчно по 24 часа на ден. Той събира около себе си съмишленици, които вярват поне колкото него в успеха. Никога на пейката до Стойчо не е сядал човек, който му е наложен отгоре.

5. Не е послушник

И правя преход към безспорния факт, че не е послушен изпълнител на заповедите на силните на деня. Една от най-отличителните черти на Младенов е, че той слага разделителна между своята конкретна футболна власт и тази на собствениците. И това е едно от най-изявените му качества, а то е че си знае цената. Както казваха футболистите от неговото поколение – уважение всекиму, евала никому! Стойчо може да изговори един милион комплименти към собствениците, но никога няма да позволи тяхна намеса в работата му. И ги кара да се съобразяват. А когато си извоювал сам правата си, може да надградиш със селекция. При него тези от сорта трябват ми вратар, защитник и централен нападател не вървят. Още помним какви играчи доведе в ЦСКА през 2002 и 2007 година и как с тях направи разлика от 16 точки на силния тогава Левски.


6. Постига бързи резултати

Компрометираното футболно съсловие често повтаря глупостта, че на един треньор трябва да му се дадат минимум 2-3 години, за да се докаже. Тази мантра да си я приказват колкото искат, но няма как да стане. Никой няма да те чака на гарата, ако нямаш бързи резултати. И Младенов се е доказал, че може да го постига скоропостижно. Но има и едно условие, трябва да му се даде да направи поне една сериозна подготовка. За съжаление сега го вкарват в минно поле. Но ако има някой, който може да мине невредим през полето с бомби, това е Стойчо. За разлика от много свои колеги Стойчо иска да побеждава, а не да се оправдава. А когато искаш, има шанс и да получиш.

7. Човекът против Лудогорец

Така се получава в последните 10 години, че не може да се намери и един човек в тази държава, който да излезе и да се противопостави на Лудогорец. И да прекъсне потискащата хегемония. Гриша Ганчев много иска, ама не му се получава. Ето го сега човекът на „Армията“, който може да се пробва и кой знае – може пък и да стане чудото. До онзи ден Младенов се възхищаваше силно от модела Лудогорец. Сега ще стане най-големият им критик. И ще води война на живот и смърт. Защото свръх амбициозен индивид като него знае, каква слава го очаква, ако прекрати доминацията. Или както той я нарича „националната кауза“. Въпрос на чест е неговата кауза ЦСКА да излезе на преден план. И най-сигурното нещо на света, е че Младенов ще поведе походът срещу зеленото робство.

8. Мотивация във вечното дерби

Но Младенов има и План Б. В този момент изглежда пълна химера свалянето на Лудогорец от престола. Но винаги има Левски, който макар и котерийно да му прибави още някоя червена точка в бекграунда. И тежко и горко на сините фенове, които ще имат много основания да нахлуят на терена и да прекратят следващото вечно дерби. Защото при Стойчо няма да има милост. Той ще иска от своите да играят този мач като финал на световно. И след това задължително ще отиде да вее байряка.

9. Ахилесовата пета Европа

Стойчо има една болна тема до момента и тя се нарича европейска сцена. Още откакто го биха с 6:0 в Прага му тръгна зле в този компонент. Но защо да не се пробва отново след провалите с Мура и Зимбру. Миналата година със Стамен Белчев, ЦСКА мина през иглени уши, за да стигне до груповата фаза. Ако нещо е оцеляло от декември досега, шансове не изглеждат чак толкова лоши.