Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Грациите ни огряват отвисоко

Грациите ни огряват отвисоко

22-12-2014 Хари ЛАТ??ФЯН

Момичетата на ??на Ананиева обраха овациите през цялата година. 16-годи??ен русенец е наследникът на Йовчев

С наближаването на края на годината “Тема Спорт” ви предоставя и своята обзорна поредица за всичко по-интересно, което се е случило в родния и световния спорт. Ще ви представим събитията така, както ги видяхме ние и каквито ги показват резултатите и статистиките. Продължаваме рубриката с гимнастиката. Спорт, който донесе освен наслада за окото и много радост за България с успехите постигнати през изминалите 12 месеца.

Правейки обзор на това, което се случи през годината в гимнастиката, няма как да не разграничим художествената от спортната. Не защото двете се различават чак толкова драстично, колкото заради цялостното им състояние и развитие в последно време. През годините се забелязва тенденция, която не може да е приятна и да се харесва на хората, които ръководят въпросните федерации. А именно – индивидуално изоставаме от лидерите.

Ансамбъл като слънце

През 2014-а спортна България има??е един отбор и това бяха момичетата на ??на Ананиева. Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Християна Тодорова вдигаха на крака не само българската, но и световната публика. Те изиграваха своите съчетания сяка?? като отлично програмирана ма??ина. Бяха безгре??ни почти при всяко едно от излизанията си на големите подиуми и разбиха на пух и прах теориите на онези, които обичат да се оправдават за своето неможене, че нямаме колективен кух и характер.
Най-големият връх естествено бе покорен в ??змир. След 18 години пауза България отново достигна до световната титла в многобоя – най-трудното и престижно състезание от всички. Момичетата ни го направиха по безапелационен начин, с много чар, перфектни съчетания и убийствена хореография. Освен титлата, грациите на Ананиева грабнаха и сребърното отличие на 3 топки и 2 ленти, като се разминаха с бронза на 5 чифта бухалки, допускайки съвсем дребни неточности. Преди отличията на мондиала обаче, те стъпиха и на европейския връх в Баку. Красавиците го направиха на бухалки, а на топки и ленти взеха бронзовите медали. През цялата година те винаги намираха път до отличията и на Световните купи, което показа едно постоянство и наистина високо ниво.

??ндивидуалностите ни куцат

Отказването на Силвия Митева от гимнастиката отвори дупка, която няма как да се запълни още в първата година. Това е напълно разбираемо, но все пак, традицията в художествената гимнастика повелява винаги да се гонят отличия, а преходът да не е толкова осезаем. За съжаление през 2014-а се видя, че все още нямаме достатъчно добре подготвено момиче, което да може да реализира поне част от резултатите, постигнати в преди??ните години. Най-близо бе Невяна Владинова, която демонстрира едно постоянство, лавирайки в местата между 4-о и 10-о при различните уреди. Мария Матева се очертава като втора по сила, поне спрямо резултатите, които показа. Положителното е, че между двете се оформя конкуренция, която би могла да изтласка едната към върха. Ефросина Ангелова обаче я чака сериозна работа, преди да дойдат резултатите.

Не липсват таланти

Това, което трябва най-много да радва ??лиана Раева и ръководството на федерацията, е че таланти в гимнастиката ни не липсват и идващото поколение може да продължи по пътя на настоящите звезди. Девойките на Камелия Дунавска, в състав Елена Бинева, Емилия Радичева, Габриела Стефанова, Александра Митрович и София Рангелова, грабнаха сребърния медал от олимпиадата в Нандзин в многобоя. Една отлична предпоставка за страхотно бъдеще пред тези млади момичета. Боряна Калейн пък стигна до бронз на европейското първенство в Баку на топка, а Катерина Маринова също даде заявка за нещо повече.

Ту??ев по стъпките на Йовчев

За разлика от художествената гимнастика, положението в спортната е доста по-деликатно. Там нито при мъжете, нито при жените се очертава да разполагаме с достатъчно силен състезател, който ако не да гони медали, то поне да е близо до влизане в Топ 10. Батинков, братята Маринови, Ралица Милева. Всички те са далеч от най-добрите ни резултати и на светлинни години от класата на Йордан Йовчев. На всички е ясно, че този спорт е изключително тежък и малцина са „объркалите се”, които да се захванат наистина сериозно с него.
Хубавото все пак е, че дори и от нищото се появява един талант, който да внесе светлия лъч в тунела и да вдъхне вяра на любителите на този спорт, че мечтите за високи резултати няма да останат прекалено дълго без покритие. Става въпрос за младока Владимир Ту??ев. 16-годи??ният русенец остана в подножието на медалите на олимпиадата в Нандзин. Той завър??и на четвърто място във финала на халки, като едва 33 хилядни го ли??иха от бронза в дисциплината на идола му Йовчев. Ту??ев влезе във финала и на многобоя, където обаче не успя да запи??е чак толкова висок резултат и завър??и 17-и. Владимир наистина е глътката свеж въздух за спортната ни гимнастика и сега от него и хората, около него зависи той да продължи да се развива и да наследи Джуги на европейската и световна сцена.