Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Годината на Тохир

Годината на Тохир

17-10-2014 Матео БРЕГА, „Гадзета дело спорт”

При първата си трансферна кампания президентът на ??нтер похарчи Е 11,8 млн. и е на минус с Е 900 000

За да отбележи първите си 365 дни като мажоритарен собственик на ??нтер, Ерик Тохир избра англоезичния свят. ??ндонезиецът даде две интервюта – по радиото (BBC) и по телевизията (CNN). От тях изскачат доста нови идеи и предложения.
„??талия, Англия, Франция и ??спания са най-големите футболни сили. За клубовете от тези страни е много важно участието им в Шампионската лига, което ги прави още по-популярни. В същото време трябва да се прояви респект и към други страни, като Украйна, Азербайджан и други, които допринасят за конкуренцията на състезанието. В Лига Европа увеличиха броя на участниците и не виждам причина това да не стане и в Шампионската лига. Феновете по света искат там да виждат грандовете. За да стане отново №1 Серия А, трябва да се направят много неща. Но ако се появи нов скандал, като например този с „Калчополи” от 2006 г., то това ще е краят. Когато се срещам с президенти на италиански клубове, им казвам – „Не ме възприемайте като собственик на ??нтер, а като фен”.
Страстта е другата движеща сила за 44-годи??ния индонезиец, за да инвестира в нерадзурите. Отмина една година, изпълнена с бизнес, радост, гняв и дори религия. Но също така и на промяна. Няма го вече Марко Бранка, човекът, който движе??е трансферите. Появи се изпълнителен директор в лицето на Майкъл Болингбрук. Удължени бяха контрактите на треньора Валтер Мадзари и спортния директор Пиеро Аузилио. Първата година на Тохир в ??нтер е като едно дълго пътуване над всички и всичко. От Джакарта в Милано, през Лондон, Париж и САЩ. По този начин ??нтернационале вече си има и трансокеански президент. При първата си трансферна кампания Тохир похарчи за нови попълнения 11,8 млн. евро, приходите му от продадени играчи бяха 10,9 млн. евро, което прави минус от едва 900 000 евро – нещо немислимо при пред??ественика му. Нека проследим първата му година начало на клуба, събрана в 10 знаменити фрази.

1. НАЧАЛОТО. „За мен е голяма чест, че Масимо Морати ми предостави възможността да напи??а нова глава в славната история на ??нтер. Аз съм предприемач, но и фен любител на спорта”, това обяви индонезиецът при официалното си представяне.
2. МОТ??ВАЦ??ЯТА. „??нтер е голяма марка, а подходящите условия доведоха до чудесната възможност да придобия клуба. Нерадзурите са важна част от европейската и световна футболна история”. Целевите инвестиции са предвидени и в двете посоки.
3. ПРОЕКТЪТ. „Трите стълба на на??ия проект са – да направим клуба финансово независим, да изградим силен отбор и съответно мениджърски екип и да раз??ирим глобално на??ата марка”. Каза го на 23 май, но никога не пропуска да го повтори, когато става дума за проекта.
4. ВЕНТОЛА НАД ВС??ЧК??. ??нтер на Тохир явно не се върти около популярния рефрен: „Сарти, Бургнич, Факети...” и това бе първата изненада от страна на мистър Ерик. „Лесно е да цитирам германското трио (б.р. - Бреме, Матеус и Клинсман), Роберто Баджо или Роналдо, каза на 4 ноември. – Но аз ще ви посоча Вентола, Фрези и Мартинс. Те преживяха тежки моменти с контузии, но също бяха полезни за отбора”. Явно се е запознал и с най-малките брънки от историята на ??нтер.
5. ЦЕЛ??ТЕ. На 15 ноември, когато Тохир бе обявен за президент, той обяви – „??скам през следващите 10 г. да влезем трайно в Топ 10 на най-могъщите клубове в света. Трябва да побеждаваме, да играем добре и да държим финансите си в добро здраве”.
6. Т??ФОЗО. Не пропусна възможността да се заиграе и покаже, че е наясно и с фолклора на тифозите. „Който не скача, е росонеро”, го чухме да скандира пред микрофона на достатъчно ясен италиански. Докато в Джакарта, няколко седмици по-късно, промени рефрена на „Който не скача, е бианконеро” пред група фенове.
7. ТОЙ ?? МАДЗАР?? – ЧАСТ I. „Вярваме си взаимно. Факт е, но не трябва да се оправдаваме, че ни е необходимо време, за да работим още по-добре заедно”. Това бяха думите му през януари, няколко дни след елиминирането за Купата на ??талия от Удинезе. „Харесва ми стилът на игра, който Мадзари налага в отбора. Очевидно е, че трябва да започнем да побеждаваме”. На 9 февруари ??нтер се завърна на победния път срещу Сасуоло.
8. ТОЙ ?? МАДЗАР?? – ЧАСТ II. „Мадзари ще бъде на??ият треньор за няколко години напред, защото се опитваме да създадем стабилност и приемственост в клуба. Не съм привърженик на временните ре??ения, които са взети набързо и под натиск. Всичките ни действия трябва да са подчинени на дългосрочна стратегия. Повече от ясно е, че в същото време държа да има и резултати. Няма обаче никаква възможност, при която да си позволя да бъда лоялен, ако в същото време липсват положителни постижения”. ??зявлението на Тохир бе на 24 април, когато участието за Лига Европа още не бе сигурно.
9. РЕЛ??Г??ЯТА. Когато ??нтер и на теория си осигури евроучастието в предпоследния кръг на Серия А, Ерик изпрати sms до индонезийския всекидневник „Република”, на който е собственик – „Благодарение на Аллах ние сме в Европа”.
10. БОЖЕСТВЕН??ЯТ ПЛАН. На 11 септември Тохир заяви – „Станах съдружник с Морати, защото така ре??и Всеви??ният. С купуването на ??нтер се превърнах в нещо като PR на ??ндонезия”. Явно една година не е достатъчна, за да опознаем напълно мистър Тохир...