Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой В БФС не пускат кокала

В БФС не пускат кокала

24-03-2021 Тема спорт

15 октомври 2019-та. Борислав Михайлов подаде оставка като президент на БФС. Същото сториха и няколко от членовете на Изпълкома. България заживя в очакване на новото ръководство на футбола ни. Днес конгрес, утре конгрес, няма конгрес... Макар и в оставка, шефовете в БФС ясно показаха колко страх има в тях от евентуална промяна на статуквото. Мисълта за нещо ново просто ги ужасяваше и те намериха всевъзможни начини и оправдание за отлагане на изборите, а пандемията от Covid – 19 им дойде като великолепно алиби. Сякаш за тях бе измислена. Но не бе само тя. На номерата им биха завидели най-елитните циркови артисти по света. Лечков заведе дело за нелегитимност на Изпълкома, Емил Костадинов се поразсъни и реши, че трябвало да направят нещо за футбола ни (да го пита човек къде беше последните 15 години), други уж бяха подали оставка, но след това започнаха да се отмятат. В крайна сметка решиха да започнат подготовка на извънреден конгрес, който да избере ръководство до... февруари 2022-ра, а след това нов избор. Сякаш всичко това не струва пари, а и смисъл в него виждат само шепата му идеолози от настоящата управа. Зад тези еквилибристики прозира единствено нежеланието им да пуснат кокала. Една част от прогнилото статукво искат да продължат да дърпат конците и да редят картите, а други пазят местата си, за да прибират по някой лев.
Преди два дни Венцеслав Стефанов официализира още един от възможните прийоми на старото ръководство, с който може да бъде запазена властта. „Ако Боби Михайлов излезе и каже, че оттегля оставката си, новите кандидати – Величков, Бербатов и Порточанов ще пият по един чай“, обяви той.
Притеснен от триковете на настоящите си колеги, членът на Изпълкома Петър Величков, който първи подаде оставка след скандалите през октомври 2019-та, свика пресконференция вчера, на която призова на 25 юни да се проведе нормален конгрес, който да избере легитимно ръководство на футбола ни с 4-годишен мандат.

ФИФА и УЕФА наливат
40 милиона лева у нас

Настоящето ръководство на БФС трудно ще напусне меките кресла в централата. Още повече че сегашните шефове, които вече година и половина отлагат свикването на конгрес, са наясно, че в следващите 4 години в касата на футболния съюз ще влязат над 40 милиона лева. Те ще дойдат от ФИФА, УЕФА и спортното министерство, като основната цел на финансирането е инфраструктура, детско-юношески футбол, семинари, съдии, плажен футбол, женски футбол и т.н. Основният приход ще е от европейската централа, която по програмата УЕФА Хеттрик ще отпусне 14,1 милиона евро. 4.5 млн от сумата е за инфраструктура, а останалите 9.6 милиона са за семинари, съдии, ДЮШ и прочие. От ФИФА по програмата „Форуърд“ са предвидили за България 6 милиона долара (9.84 млн. лева) за следващите 4 години, които трябва да се инвестират предимно в подобряване на инфраструктурата. На фона на тези суми ежегодно от Министерство на спорта отпускат ежегодно на БФС 1.6 млн. лева за развитие на детско-юношеския футбол.