Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Валентич: Ботев ще е екстремно агресивен

Валентич: Ботев ще е екстремно агресивен

09-01-2021 Мартин ВЛАДИМИРОВ

Мартин ВЛАДИМИРОВ
Вчера Ботев Пловдив представи новия си треньор Азрудин Валентич. С усмивка на лице 50-годишният босненец първо учтиво се представи. „Можете да ме наричате Вали – хората ми казват така, ще бъде достатъчно и вие да ме наричате по този начин. Женен съм, имам двама сина. Срещнах съпругата си преди близо 20 години. Семейството е много важно за мен. То е на първо място, след това идва футболът – това е животът ми. Идвам от Швеция, но съм роден в бивша Югославия, босненец съм. През 2002-а се преместих в Швеция, прекарах там близо 18 години, а след това отидох в Дания. За последно работих там преди да приема да водя този прекрасен български клуб Ботев Пловдив“, каза Валентич, след което отговори на въпросите на медиите.

Г-н Валентич, лесно ли се съгласихте да поемете Ботев Пловдив?
- Много хора в Скандинавия биха се изненадали от избора ми, но за мен като балканец решението не бе трудно. Позната ми е тази енергия и любовта към футбола в тукашния регион. С еднаква енергия сме с феновете на Ботев. Със семейството ми лесно взехме решение да се преместим. Всички познават историята на това, което се случва в Ботев през последните години, но всички знаят какво е клубът за българския футбол. Това е най-старият клуб тук и има богата история. Ако погледнем класирането, ще кажем, че нашата основна цел е да печелим точки и през другия сезон да сме в елита. Дошъл съм заедно с футболистите и привържениците да придвижим Ботев в челото на класирането. Това е целта ми.
Ботев разполага с много млади играчи, ще успеете ли с тях? Възрастта на повечето в отбора не ви ли притеснява?
- Точно обратното – аз съм треньор, който обича да работи с млади играчи. Вярвам, че точно те имат енергията да печелят мачове. Те винаги искат да играят. Към това ще трябва да добавим качество. В клубовете, в които съм работил, 70 процента от играчите са били млади. Нямам нищо против в Ботев да са 80, стига да успяваме да печелим.
Голямата звезда на отбора Тодор Неделев е контузен и няма да играе през пролетта. Ще успеете ли да се справите без него, защото от халфа до голяма степен зависеше играта на Ботев?
- Не е тайна, че той е голямата глава в клуба. Преди да дойда в клуба, анализирах както отбора, така и всеки играч, както и цялата лига.

Не съм скочил
в тъмното

просто така. Във футбола има контузии. Но винаги гледам от добрата страна. По-добре е, че травмата дойде в този момент. Защото сега ще имаме време да намерим друг играч, който да го замести или пък ако трябва, да прекроим схемата си. Ако Тодор се бе контузил три дни преди старта на сезона, нямаше да имаме време да сторим това нещо. Случилото се е неприятно и за Неделев, и за мен, но случилото се можеше да стане по всяко време – така е в този спорт. Ще опитаме да се справим по най-добрия начин без него.

Кой още ще влезе в щаба ви? Досега има трима нови играчи, още колко ви трябват?
- Много е важно как ще работи отборът като цяло. В моя щаб освен Кристиан, който ще е анализатор, ще дойде и кондиционен треньор, което е важно за мен, защото тимът трябва

да подобри
интензитета
си на игра

Това е концепция, която спазвам. Физическата форма е много важна за представянето на един състав. От това зависи да работи като цялостен организъм. Винаги съм смятал, че е много важно в нашия екип да има и местен човек. Затова и Стефан Стоянов ще остане при нас – той е работил с тима през последния месец, познава качествата на играчите и ще ни бъде ценен. Ще оставим и медицинския щаб, както и най-вероятно треньора на вратарите. Ако преценим, че имаме нужда от друг наставник, който да се занимава индивидуално с младите футболисти, ще привлечем такъв

Казахте, че сте анализирали внимателно тима. Какви играчи ще привлечете?
- Във футбола има йерархия. Не съм аз човекът, който единствено да каже в кой нов играч да се инвестира. Този, който се занимава с избора на състава, съм аз. Кристиан от дълго време работи с мен и знае профила на футболистите, от които се нуждая. Ако ми трябва централен защитник, той е наясно какво точно искам. Имаме екип от скаути, който работи заедно с нас и поддържаме добри връзки. Когато открият дадено име, го дават на Кристиан и той започва да анализира. Идва при мен и ми казва кой става и кой не. След това името, което сме одобрили, отива на по-високо ниво – при спортния директор. Тогава той ми казва дали имаме финансите и можем да го привлечем. Искаме да подобрим играта на Ботев Пловдив, а не да го убием... Тази година смятаме да работим в близко сътрудничество, като семейство. Играчите трябва да се харесат и на феновете, защото знаем какви привърженици имаме. Понякога не всичко опира до футболните качества, а и до психическите.
Начело на градския съперник Локомотив бе сънародникът ви Бруно Акрапович. Получихте ли някаква информация от него за България, Ботев и футбола ни? Ще започнете ли да учите нашия език?
- Смятам в следващите три-четири месеца да проговоря български от уважение към страната и по-лесната комуникация с всички. Познавам Бруно Акрапович,

от една генерация сме

заедно сме завършвали треньорската школа. Ще му се обадя, доколкото знам, е на подготовка в Турция в ЦСКА. Той може да ми даде много информация за България. В добри отношения сме.

Как ще играе Ботев под ваше ръководство?
- Имам план, но не мога да ви разкрия как ще играем, защото това е информация между мен и футболистите. Това е вътрешна работа. Предпочитам нашите опоненти да не знаят с какъв състав ще играем. Мога да кажа за стила – екстремно агресивен и интензивен.
Вече сте работили под ръководството на Антон Зингаревич, който ще е новият собственик на Ботев. Какво бихте казали за него?
- Когато започнах да работя с него – това бе преди 2 години, си казах, че ако си сътрудничим, ще трябва да го направим добре. Започнах да играя футбол на 6. От тогава до сега – нито като футболист, нито като треньор не съм срещал толкова коректен човек. Той е изключителен професионалист, тип „Победител“. Мисля, че в този клуб се нуждаем от точно тази енергия. В България няма да ни е лесно, защото има доста добри отбори. Но знаем и вярваме, че можем да изпълним целите си.