Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Фернандо Алонсо: По-добър съм от всякога

Фернандо Алонсо: По-добър съм от всякога

06-03-2021 В. МАРКА

Научих много неща в последните две години и сега искам да ги приложа тук, откровен е двукратният световен шампион

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо отговори на няколко въпроса, избрани от екипа му в деня, в който трябваше да представи новия болид на „Алпин”. Той пропусна събитието, тъй като преди дни бе блъснат от кола, докато тренираше с колело в Лугано. От екипа му обаче увериха, че той ще участва в тестовете на Бахрейн, които започват след 10 дни в емирството. Именно там е и първият старт за новия сезон.

- Как се чувствате преди втория си етап във Ф1?
- Чувствам се страхотно и в по-добра форма от всякога, както физически, така и психически. Подготвям се за това завръщане от доста време и съм силно мотивиран.
- Какво ви липсваше най-много от спорта в последните години?
- Честно казано, бях толкова зает с други предизвикателства, че нищо особено не ми липсваше. Но следях новините и се чувствах част от Формула 1, дори да бях в друг падок или в различни състезателни серии.
- Тази година автомобилът е много по-различен в сравнение с 2020 г. Това добре ли е за вас?
- В момента не мисля дали е добре или зле. Такива са правилата тази година и аз ги знаех още когато реших да се присъединя към проекта. В известен смисъл трябва да приветстваме новата концепция, но в същото време ще е добре да вземем 2021 г. като отправна точка за бъдещето.
- Прекарахте две години далеч от Ф1. Какво можете да дадете още на любимия си спорт?
- Станах по-завършен пилот. Това е валидно за всички - постоянно се учиш, когато се целиш в нови хоризонти и когато си извън зоната си на комфорт. Без съмнение сега съм по-компетентен и по-знаещ пилот, отколкото преди две години.
- Какви са целите ви през този сезон с „Алпин“?
- Искам да се усъвършенствам още повече. Научих много неща през последните две години извън спорта и искам да ги консолидирам и приложа тук, във Ф1. Става дума за различни състезателни философии, техники за управление на болида и т.н. По отношение на резултатите е много трудно да се предскаже. Миналата година отборите в средата на колоната бяха много близко един до друг, така че тази година всичко може да се случи.
- Колко състезания ще ви отнеме да достигнете върхова форма или очаквате това да стане незабавно?
- Обикновено мисля, че всеки пилот се нуждае от 3-4 старта, за да оптимизира всичко в новата кола. А може би малко повече, ако смените отбора или ако сте нов за Ф1. За да се достигнат 100%, са необходими поне две състезания, но е различно за всеки. Аз претърпях злополука с колело, но за щастие подготовката ми няма да бъде засегната.
- На коя писта се надявате да бъдете конкурентен тази година?
- Има толкова много места, които очаквам с нетърпение... Това зависи най-вече от това какво ще се случи с календара, но Испания, Франция, Монако и Япония са само някои от местата, на които се вълнувам да се върна. Ще се радвам на всеки уикенд.
- Какво мислите, че новият мениджър на отбора - Давиде Бривио, може да донесе на отбора?
- Радвам се, че е тук. Той има много опит в MotoGP и съм сигурен, че ще намери много предизвикателства във Ф1. Ще бъде интересно. „Алпин” е фантастична възможност за всички.
- Какво е мнението ви за Естебан Окон?
- Познавам Естебан от доста време, а сега имаме възможност да се състезаваме заедно, което е фантастично. Той имаше силен сезон миналата година, особено през втората половина на годината, така че има голям потенциал да помага на отбора.
- Формула 1 е пълна с млади таланти, които са във възход, включително Естебан. Как виждате битката срещу последното поколение пилоти?
- Готов съм да приема предизвикателството. Уважавам всички. Никога не се състезавам срещу някой, мислейки на колко години е, или пък да се съмнявам в опита му и колко състезания има зад гърба си във Ф1. И, честно казано, същите пилоти, с които карах през 2018-а, още са тук, така че познавам отлично съперниците.
- Вече сте видели голяма част от болида. Ще издържи ли?
- Беше трудна зима за всички поради ограниченията. Повечето от нашите инженери трябваше да работят от вкъщи, а не във фабриката. Така че ние следихме напредъка на автомобила чрез виртуални срещи. Екипът е свършил огромно количество работа по този проект и всички ние се гордеем с постигнатото. Готови сме да се състезаваме.
- Какво бихте приели за успешна година?
- Да се доближа до съвършеното състезание. Но трябва да съм максимално подготвен за него. Резултатите във Ф1 зависят от много фактори, но ние не бива да изпускаме момента.
- Вълнувате ли се от новите промени в правилата през следващата година?
- Мисля, че 99% от хората в спорта очакват това и аз съм един от тях. Наистина се надявам, че новите болиди и правила ще направят спорта по-интересен и непредсказуем.