Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Славиша: Искам дисциплиниран рокендрол в Левски

Славиша: Искам дисциплиниран рокендрол в Левски

11-11-2020 Тема спорт

50-годишният сърбин със словенски паспорт Славиша Стоянович бе представен като треньор на Левски. Договорът му е за 2 години, като той временно ще изпълнява и длъжността спортен директор.


Янаки ДИМИТРОВ


Г-н Стоянович, защо се захващате с Левски?
- Щастлив съм, че съм в Левски. Знам, че периодът е тежък. Много хора ми се обадиха и ми казаха, че съм луд, щом поемам отбора в този момент – в клуба няма пари, спортно-технически нищо... Но има нещо много повече от парите – емоция, уважение към хората, които обичат Левски и го подкрепят. Те много пъти са помагали на отбора си, включително и финансово. Така че за мен решението да поема Левски беше лесно. Надявам се в този труден момент да имаме уважение едни към други и да пробваме да изкараме Левски на правия път, както и да се изкачим на по-висока позиция в класирането. Сега не е моментът за много приказки и тежки думи, а за работа,

дисциплинираност
и отговорност

Не е лесно да се носи фланелката на Левски. Знам че е трудно, че има притеснение. Но ако искаш да станеш футболист, трябва да се научиш да го правиш. Моментът наистина е труден, но аз не гледам на него така. А като голям шанс за отбора, както и за мен. Искам да свърша работата, която не успях в първия си мандат на „Герена“.

Имате тежката задача да дебютирате в дерби с ЦСКА, ако мачът не бъде отложен. Как гледате на тази ситуация? Готов ли сте и да изпиете горчилка с оглед на всичко, което се случва във и около клуба?
- Наистина е трудно, още повече с тази пандемия и заразените футболисти, които няма да могат да водят нормален тренировъчен процес. Наред с това имаме и национали. Сценарият е тежък, най-вероятно ще се съберем всички заедно за първи път на 19 ноември, а на 21-и е дербито с ЦСКА. Знаете добре какво означава този мач и за двата отбора.

За първи път съм
в такова положение

Не мога да ви кажа конкретно какво ще става. Ще вървим всеки ден крачка по крачка и ще се надявам да нямаме други болни или заразени. А какво ще става – ще го има ли мача по програма или не, не мога да кажа.

От седмица сте в София. Имахте ли възможност да изгледате мачове на отбора. Имате ли представа какъв състав взимате, с какви футболисти разполагате?
- Гледах записи на мачовете. Анализирах, както и с компютър, всичко, което е възможно в този момент. Но едно е информацията от екран, друго е, когато видиш играчите на самия терен. Тогава освен за уменията им разбираш и за характерите им. Това не съм успял да го направя. Има няколко футболисти, които познавам от предишния си престой, но има и много нови. Ще изчакам да ги видя всички на игрището и тогава ще им разясня по-конкретно какво искам от тях. Със сигурност има неща, които могат да се поправят, за да повишим нивото.
Коя според вас е най-наложителната промяна, която трябва да се направи в Левски, за да може отборът да стъпи стабилно на краката си и да е фактор в първенството?
- Не е само едно нещо, а са повече. Със сигурност отборът трябва

да е доста
по-компактен

Като виждам отстрани, има и малко апатичност. Трябва повече енергия, агресия. Има и някои тактически моменти, които е необходимо да са на по-високо ниво. Но вече казах, че не е лесно да си футболист на Левски, още повече ако отборът не върви. Това обаче е ситуацията. Надявам се, че скоро ще можем да започнем здрава работа. Яд ме е, че в тези 14 дни, вместо да работим, не можем да правим почти нищо. Ще изчакам да се съберем всички, за да започнем сериозната дейност.

За колко години е договорът ви? Кой ще влезе в щаба ви? Освен това вече сте и спортен директор – докога ще съвместявате тези длъжности и ще настоявате ли в даден момент на шефската позиция да дойде друг човек?
- Функцията на спортен директор? Надявам се това по-бързо да се реши, аз по принцип съм треньор и искам да си свърша работата на терена. Желая да съм максимално концентриран върху това. Договорът ми е за 2 години. Треньорският щаб – засега ще работя с хората, които са тук. Изчаквам да дойде мой асистент от Любляна. През декември отново ще прегледам това, с кого мога да работя. Ако има подходящ за философията на Левски и моята, ще има промени в щаба. Но засега очаквам само асистент от Словения, след това вече ще видим.
Какви цели сте си поставили? Обнадежден ли сте, че ще изпълните договора си и ще останете 2 години начело на Левски в тези турболентни времена?
- Със сигурност няма гаранции, че ще остана две години. Може да са повече, а може да са по-малко. Това са нормални неща и те зависят от резултатите, от играта, от целите на клуба. Наско Сираков вече обяви целите за този сезон – консолидация на отбора и мисъл за следващия сезон. Сега не трябва да бързаме и да грешим, а да сме спокойни и да си имаме доверие. Пак казвам –

не е моментът
за големи думи

периодът е за работа. До декември няма да ни бъде никак лесно, със сигурност. Имаме тежка програма, сложна е и ситуацията и заради заболелите от коронавирус. Но това е животът. Необходимо е да се концентрираме върху работата си и да си я вършим всички.

През 2019-а се разделихте емоционално с играчите на Левски. Голяма част от тях тогава харесваха методите ви на работа – това повлия ли на завръщането ви? Какви ще бъдат първите ви думи към тях в петък, какво ще им кажете?
- Тогава наистина бе много емоционално в Кипър. Имам система на работа, имал съм резултати и в останалите си отбори, не само в Левски. Знаете, че резултатът може да се мери в точки, в хубава игра, шампионски титли или пък продукция на играчите – много различно е. В петък няма да кажа много неща. Ще изчакам и националите, и тези под карантина, за да не се повтарям. Тогава ще им представя философията си както и правилата – тези за терена и извън него.
Вие сте и музикант – има ли промяна в стила, който слушате, и има ли такава в стила на игра на отбора?
- При мен няма – всичко е рокендрол и завинаги ще си остане така. Искам рокендрол и на терена. Но дисциплиниран рокендрол!
Кои футболисти ви правят най-силно впечатление от отбора и от кого ще искате повече?
- За да съм честен – в този момент искам повече от всички. От абсолютно всички! Футболист на Левски не може да си позволява да е добър в един мач, а в останалите три-четири сякаш да го няма. Във всеки двубой трябва да се дават 100 процента – толкова, колкото му са възможностите в дадения момент. Имаме интересни играчи, при това млади. Има и доста юноши – всички трябва да дават повече.