Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Сираков: Левски още не се е спасил

Сираков: Левски още не се е спасил

04-02-2021 Тема спорт

Възнагражденията на Роберта, Паулиньо и Мохамед бяха 30 процента от фонд работна заплата на отбора


Собственикът на Левски Наско Сираков бе гост в дебютната рубрика „Игра в центъра“ на един от спонсорите на клуба Palms Bet. Дългото интервю на журналиста Валентин Грънчаров бе излъчено пряко във Фейсбук страницата на букмейкърската компания. Ето част от него.


Г-н Сираков, колко е изнервен собственикът на Левски, когато отборът не е добре спортно-технически, а клубът - финансово?
- Това е болка не само за мен, а за всички, които обичат клуба. Реално истината е, че Левски продължава да боледува, най-вече финансово. Стараем се, борим се, стискаме зъби и чакаме по-добри времена.
Имате ли план за бъдещето?
- Плана винаги съм го казвал – той беше и си остава Левски да оцелее. По никакъв начин не можем да кажем, че сме се спасили и едва ли не предстоят много щастливи мигове. Още не сме се спасили. Продължаваме да се борим всеки ден за финансовото оцеляване на клуба. Резултатите ще дойдат след това. Левски ще преболедува този период, който е трупан през годините. Надявам се да дочакаме по-добро бъдеще. През 2020-а водата вече бе започнала да влиза в устата...
Имало ли е момент, в който да вдигнете ръце и да се предадете?
- Истината е, че продължаваме да преживяваме. Ако някой си мисли, че с подписването на два спонсорски договора Левски е възкръснал, това са несериозни неща. Не може да имаш 5 милиона задължения към персонал до юли месец и с новите спонсорски пари да кажеш, че си се оправил. Левски

започва всеки месец
с 280 хиляди назад

и още минус 10 хиляди за задължение на НАП. Много е натрупано през годините. Никога не съм обещавал чудеса от храброст в спортно-технически план, а че Левски ще чисти задължения.

С намирането на генерален спонсор се появиха информации, че Левски е добре финансово, но явно се решават минали проблеми?
- Така е. Бяхме стигнали да дължим на треньорите от ДЮШ, администрацията, играчите и щаба между 4 и 7 заплати. До Нова година изчистихме парите към играчите, дължахме на треньорите в ДЮШ и администрацията по 2 заплати. Стремим се да ограничаваме разходите. В Левски няма финансови тайни. От 2 юни миналата година до 30 ноември в клуба влязоха общо 240 хиляди лева от спонсорство… Новите договори ни карат да дишаме по-спокойно. Левски има нужда от още минимум 1-2-3 сериозни спонсора.
Проблемът с Петър Хубчев и екипът му? Говореше се, че решението на този въпрос ще струва около 1 милион лева?
- Горе-долу.
Ще продадете ли Роберта?
- Той стои на дневен ред. Негова продажба изключително много ще ни помогне в близките 1-2 месеца. Работи се по този въпрос. Дали ще стане трансфер, ще видим. Възнагражденията на Паулиньо, Роберта и Насиру Мохамед формираха над 30 процента от фонд работна заплата, което ни тежи.
При продажба на Роберта треньорът няма да е доволен.
- Треньорът няма да е доволен, ако това стане. Имаме хора на тази позиция, ако той иска, ще търсим и нови. Но най-важното е оцеляването на клуба, а не дали някой е недоволен. Преди 3 месеца съм му казал каква е ситуацията.
Сулака, Микулич, Монсалве – кой ще е следващият нов?
- Ще има още със сигурност. Няма играч, който да е бил спуснат с парашут и да е дошъл без съгласието на треньорите. Какви играчи ни трябват – със Славиша си говорим от 3 месеца. Всеки е дошъл с желанието на треньорите. Можем да вземем нови на всяка позиция.
Има ли цел пред отбора за пролетта?
- Не, защото сме още далеч от спасението. Фалита още го има в играта. Сигурен съм, че на терена ще се представяме по-добре, отколкото през есента, и ще изглеждаме по различен начин.
И все пак - купа, евротурнири?
- Аз го казах за Европа през лятото. От там могат да се изкарат пари, но ако имаш отбор. А като нямаш,

ще си изкараш
само срамотии

За да вземеш пари, трябва да биеш.

Сектор А на „Герена“ „кабрио“ ли ще остане?
- Още лятото говорих с министър-председателя на тази тема и го помолих за съдействие. Тази година внесохме официално писмо до Министерски съвет, до министър-председателя и до областния управител с молба да ни отпуснат пари, за да завършим не само козирката, а целия А сектор. При всеки дъжд и сняг трибуната тече отвътре. Тя не е завършена – съблекални, ресторанти, боксове… Не смятам, че Левски заслужава по-малко от Ботев Пловдив и Локомотив Пловдив, без да засягам тези клубове. Радвам се, че им бе помогнато. Но не мога да се примиря с това, че Левски има нещо недовършено и то води след себе си до момента

12 милиона задължения

които висят на шията на клуба. Министър-председателят е човекът, който гаси всички пожари в България. Моля го да загаси и този. Сумата не е чак толкова голяма и плашеща, за да си направим козирка и да си довършим сектора.

Смениха шефа на съдиите Костадин Стоичков, а той през есента бе казал, че Левски се оказва отборът с най-много помощ от съдийството…
- Преди 3 месеца казах, че е завършен негодник и си стоя зад думите.
Станимир Стоилов – не сте го канили за треньор?
- Още лятото говорих на тази тема с Мъри. Категорично ми заяви, че единственото му желание е да работи в чужбина. Уважавам това нещо. Плюс това с Мъри няма кой и какво да ни раздели. Толкова неща сме постигнали заедно. Ако някой мисли, че сме скарани, бърка.