Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Пламен Марков: Надявам се през  пролетта да започнем новия стадион

Пламен Марков: Надявам се през пролетта да започнем новия стадион

16-12-2020 Тема спорт

Изпълнителният директор на ЦСКА Пламен Марков даде интервю пред „Топоспорт”. Публикуваме част от него:

- Г-н Марков, има още един мач за ЦСКА, и то срещу Левски. Но като изпълнителен директор на клуба каква е вашата оценка за годината? Като започнем с проблемите, свързани с пандемията с коронавирус, минем през загубения финал за Купата на България и стигнем до пробива в Европа?
- Пандемията е много тежък проблем за целия спорт. Разбира се, и за икономиката, за промишлеността като цяло. За изкуство, за култура, за всички сфери на нашия обществено-икономически живот. Ние работим в спорта. На нас също това нещо ни се отразява в много посоки, най-вече финансово. Драстично намаляват приходите от спонсори, рекламодатели, не на последно място - от продажба на билети. Те също са част от перото, което формира бюджета ни. Има и емоционален аспект. Той е свързан с отсъствието на фенове. Самият спорт, самият футбол е създаден за тях. Аз лично като състезател не съм участвал в голям мач без публика. Феновете дават съвсем различен заряд.
Но пък точно в годината на пандемия и финансова криза ЦСКА направи пробив в Лига Европа, който бе дълго чакан. И така в касата на клуба постъпват сериозни средства...
- Да, тези средства са компенсиращ елемент. Донякъде това е така. Но щеше да е доста по-различно, ако клубът функционираше по нормалните параметри.
Вие бяхте навсякъде с отбора в Европа…
- Вълнувах се на всеки мач. Победите ме върнаха във времето, когато аз бях на терена. След това и като треньор. Пак ще повторя - жалко, че нямаше фенове на трибуните. ЦСКА показа добър футбол и победи именити клубове в Европа. И Базел, и Рома са играли важна роля през годините. По мое време Рома беше един от грандовете на италианския футбол. Там играеха Фалкао, Серезо, Конти... Базел пък игра четвъртфинал в Лига Европа точно тази година. Помните Рома какъв силен отбор имаше и в началото на този век. Шампионски отбор с Капело на кормилото. Представянето ни на "Олимпико" дава позитивно усещане. ЦСКА игра силно и можеше да победи още там.
Победи тук, но много хора опитаха да омаловажат големия успех. Защото Рома не играли с всичките си звезди в София. Как гледате на тези коментари?
- (Смее се.) Който не обича ЦСКА, така ще говори. На такива хора тази победа не им влияе позитивно. Приемам тези коментари с насмешка. Били с резервите... В крайна сметка това не е наш избор - дали ще бъдат с всичките си звезди. Вижте само какво е постигнал Педро - всичко във футбола. За мен ЦСКА постигна една много важна победа. Тя дойде не само с изразителен резултат, но и след убедителна игра. От двата мача с тях взехме 4 точки. Това говори достатъчно.
Как вървят делата, които са заведени срещу ЦСКА от бивши футболисти на отбора?
- Обжалвайки, делата стигат до КАС. Ще видим как ще се произнесат те. Би било много жалко, ако ЦСКА загуби тези дела, защото това ще се яви като допълнителна трудност по отношение на бюджета.
Феновете се вълнуват основно от въпроса за новия стадион. По тази тема има ли развитие? От страна на ММС всичко е направено, каза министър Красен Кралев. Сега се очаква първата вноска от клуба. Ще има ли ЦСКА модерен стадион?
- Имаше период, когато се появиха определени препятствия. Свързани с формирането на общата фирма, която трябва да се заеме с построяването на стадиона. ММС чрез "Сердика спортни имоти" участва с апортната вноска. Клубът трябва да участва със средствата. Надявам се всички препятствия вече да са отминали и през пролетта на 2021 година да се започне това важно начинание за клуба, което се очаква с голям интерес и внимание от нашите фенове. Наистина е много необходимо. ЦСКА заслужава един по-различен стадион. На него да играем както за първенство, така и в Европа.