Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Люис Хамилтън: Искам да съм пример за младите

Люис Хамилтън: Искам да съм пример за младите

22-11-2020 Андрю БЕНСЪН, BBC.co.uk

Гордея се с нашия болид, защото съм въвлечен в целия процес по изграждането му

Люис Хамилтън изживява незабравима година – такава, в която не само се превърна в най-успешния пилот в историята на Формула 1, но също така стана и едно от лицата в борбата срещу коронавируса по света. Свикнал да обикаля с частния си самолет, през тази година Хамилтън буквално живя като отшелник, както го описа и неговият шеф в Мерцедес Тото Волф.

Пандемията от коронавирус

В началото ми беше добре, защото не ми се бе случвало от години да се задържа у дома за повече от седмица. Но имаше моменти, когато наистина си бе сериозно предизвикателство. Знам, че е било така и за много от хората по света. Този процес ми даде възможност да се фокусирам върху много други неща извън Формула 1. Успях да установя, че се чувствам комфортно сам със себе си. Наистина бях щастлив от този факт. Освен това успях да се фокусирам и върху слабостите, които имам като пилот, за да опитам да ги изчистя. Преди не възприемах апартамента в Монако като мой дом. През зимата винаги се местя в планините (Колорадо), което усещам далеч по-добре като моя дом. Това е така заради къщата, която е пълна с любов и спомени от хората, които са идвали на гости. За Монако го усещах по-скоро като мястото, на което се връщам след състезания, но там липсват тези топли спомени. Това също не направи престоя ми лесен.

Вътрешният „балон”

Да си призная, благодарен съм на Анджела Кълин (физиотерапевта му). Тя бе неизменна част от моя живот през периода, когато липсваха състезанията. Това е човекът, който ми помогна много да свикна, а имайте предвид, че тя също си има семейство. Опитвах се в определени моменти да я накарам да излезе, за да види близките си. Наистина не е лесно да прекарваш дълго време насаме с някого, но като съквартиранти ние се справихме много добре, станахме най-добри приятели. Радостното е, че имаме твърде много общи неща и това ни помогна. И двамата сме на веганска диета, учим се един от друг.

Разширяване на хоризонтите

Търся различни начини, за да усъвършенствам себе си. Близо съм, но процесът е дълъг. От известно време практикувам медитация. В началото мислех, че няма никакъв смисъл от нея. Но постепенно успях да осъзная, че това е наистина смислен метод за отпускане и намиране на вътрешното си аз. Много хора правят това по различен начин, търсят най-доброто за тях, това, което ги прави щастливи. Мнозина не успяват и се мъчат, но когато нещо не се получава, винаги може да опиташ с друго. Така правя и аз. Чета много и опитвам различни модели. Не харесвам йогата, баща ми е доста по-разчупен от мен, което е малко притеснително. Но и тя ми помага да преоткрия по-голяма част от мен. Освен това чета и доста книги за самоусъвършенстване. Това ми помага да достигна до нива във вътрешното си аз, които не съм подозирал преди това, че съществуват. Искам да продължа да се подобрявам във всички аспекти, защото знам, че съм далеч от перфектен. Но имам значителен напредък.

Повдигане на летвата

През този сезон определено се чувствам на най-високото ниво по отношение пилотските ми умения. Но това е естествен процес. Не винаги нещата могат да се подредят в максимална степен. Предвид коронавируса, сега имахме повече време да изчистим грешките си както аз, така и останалите. Смятам, че повиших нивото най-вече по отношение квалификациите. През миналата година имах проблеми в това естество, но сега успях да вдигна нивото. Не очаквах да се справя толкова добре. Знаете, че за всеки, който е на върха, най-трудното е да продължи да вдига летвата. Много по-лесно е да паднеш, отколкото да продължиш да се изкачваш, нали така?! Но за мен това не е нещо ново. Никога не съм имал проблеми с постоянството, или пък с физическата подготовка. Наистина понякога се чудя какво още мога да подобря. Смятам, че съм достигнал до най-доброто състезателно ниво, макар да има някои дребни детайли, които все още има накъде да се коригират.

Работата „зад кадър”

Когато започнах във Формула 1, винаги оспорвах нещата. В Макларън не бях съгласен с начина, по който подготвяха гумите и поддържаха температурата им, заедно със сходни неща, но те не се вслушваха в мен. Те правеха това, което смятаха за добре. Когато пристигнах в Мерцедес, също стартирах доста битки, в опита да променя начина на работа. Например – в отбора правят симулация, която да покаже най-доброто от колата, но това не съм аз. Компютърът няма как да развие моите усещания, а нали накрая аз ще карам болида?! Противопоставях се на момчетата, като много често съм бъркал. Но съм съгласен да бъркам, защото това е процес на израстване. Да успея да ги накарам да мислят извън кутията и да опитват различни неща, те наистина прогресираха значително в тази област. После идват и добрите резултати и си казваш – „добре че опитахме това”. Това е един от моментите, които ни помогнаха да станем отбор, който сме в момента. Казват, че печеля заради колата. Но колата е направена по модела, който искам аз. И това ме прави изключително горд. Защото съм въвлечен в целия процес. За съжаление, хората не могат да видят нищо от това.

Състезател или деец

Този сезон имах нужда да дам пример. Да направя така, че хората да заговорят за някои проблеми. Расизмът е сред тях. Смятам, че поставих една солидна основа в това отношение. Състезавам се от 8-годишна възраст. Винаги ще остана пилот по душа, дори когато спра. Но исках да покажа и другото си аз, хората да видят, че съм човек, при това мога да бъда раним. В живота имаме нужда от това, да погледнем извън кутията. Това научих от медитациите. Често гледаме на нещата като на даденост. Вместо това трябва да сме благодарни, че нищо не е просто даденост. Обичам планетата ни, тя е прекрасна. Не искам да изглежда така, все едно съм на нея само за да се забавлявам. Искам да помагам, дори на едно дете да бъде, но да съм направил нещо. Трябва да направя така, че докато съм част от спорт, който ми дава аудитория, ще продължа да променям нещата и ще оставя позитивна следа.