Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Владимир Зографски: Мога да вляза сред първите 10

Владимир Зографски: Мога да вляза сред първите 10

28-11-2020 Хари ЛАТИФЯН

Не е редно заради една положителна проба да вадят цели отбори от състезания

Звездата на родните ски скокове Владимир Зографски откри сезона с 46-о място на голямата шанца във Висла. 27-годишният българин кара своята 12-а кампания за Световната купа, където на два пъти завърши на 33 място в генералното класиране. Самоковецът отдели от времето си, за да отговори на въпросите на „Тема Спорт” преди втория кръг в Рука (Фин).

Владо, здравей, първо – как си, как се чувстваш?
- Благодаря, добре. Жив и здрав съм, засега нямам никакви проблеми, така че всичко е наред.
Как премина подготовката ти за новия сезон при едно значително по-странно и нестандартно лято?
- Да ти призная, премина доста тежко. Заради рестрикциите нямах възможност да пътувам много и да тренирам, но това важи както за мен, така и за останалите спортисти. Така че – не премина по най-добрия начин.
Успя ли да намериш изобщо къде да тренираш?
- Честно казано, не много, защото постоянно нещата се променяха и изискванията за всяка държава бяха различни. Аз живея в Австрия, а треньорите ми са в Словения и бе доста сложно. Разстоянието между нас е само 6 километра, но имаше моменти, в които мен

не ме пускаха да премина границата

и не бе лесно. Като цяло доста странно лято, но няма какво да направим.
На фона на всичко това, какво очакваш ти самия от себе си за новия сезон?
- Вярвам, че въпреки всичко мога да постигна доста добри резултати. Чувствам се добре, уверен в себе си. На моменти скоковете ми са доста добри, но сезонът не започна по най-добрия начин за мен. Във Висла бях малко изнервен, условията не бяха най-подходящите за мен и не успях да покажа това, на което съм способен. Но като гледам и другите, се чувствам уверен и знам, че мога да постигна добри резултати.
В Полша видяхме че и Камил Щох не влезе сред най-добрите 30. Означава ли това, че не трябва да се правят изводи от състезанието там?
- Да, точно така е. Условията бяха тежки, вятърът постоянно се променяше и беше доста силен. Някои от състезателите буквално нямахме никакъв шанс. Но сезонът е дълъг и да се надяваме, че няма да има проблеми и всички стартове ще се проведат. Аз се чувствам доста уверен и съм позитивно настроен.
Имаше проблясъци през миналата година, ще успееш ли да покажеш онази стабилност, към която се целиш вече няколко сезона?
- Надявам се. Не мога да кажа в този момент, защото отново не съм толкова стабилен. На някои тренировки съм много силен, на други не толкова. Работя по този въпрос, опитвам се и вярвам, че ще бъда по-стабилен от миналата година. Но е

доста трудно, когато си сам

Около мен няма други състезатели, а тази стабилност се прави именно когато има други отбори около теб, с които да тренираш. Тогава има възможност да се бориш с останалите, а когато си сам, е трудно да поддържаш стабилно ниво.
Разкажи малко за мерките за сигурност.
- Доста рестрикции има. Нямахме право в Полша да излизаме навън и да се срещаме с други хора. Доста е странно, няма публика, обичайно сме свикнали да скачаме пред пълни трибуни, а сега нямаше хора. Това е положението обаче и трябва да се съобразяваме, защото е важно както за състезанията, така и за здравето на всеки един от нас.
Ще бъде ли подготвителна тази година за Пекин 2022?
- Може да се каже, че да. Ние имахме и проблеми от гледна точка на новата екипировка, да намерим най-добрата кройка на гащеризона, понеже сме сами и нямаме ресурсите на другите отбори. Така че ще изпробваме в движение, за да се подготвим за олимпийските игри, които си остават най-важни. Въпреки че имаме две световни първенства и сме си поставили високи цели на тях.
Ще избегнеш ли моментите от предишни години, когато често имаше дисквалификации заради гащеризона?
- Няма как да се избегне от това. Виждаме, че дисквалифицират състезатели и от най-големите нации. При нас това е нормално. Има момент, когато самият материал поддава

разтяга се при скока

от натоварването и въздушната струя. Така се получава и дисквалификацията. Много е трудно да се избегне нещо подобно, след като се случва и при най-големите.
По-добре ли е за вас, че няма да пътувате извън Европа и сезонът е тук?
- Честно казано, за нас няма значение. Хубаво беше да имаме стартове и в Китай, на олимпийското трасе, за да го тестваме. В предолимпийска година трябва да има състезание там, но засега няма да има. Опитват се да организират, но по всичко личи, че това няма да се случи. Все още обаче няма нищо конкретно. Много е трудно да решат, защото всички виждаме, че нещата се променят от днес за утре. Всичко става много бързо.
Ако трябва да си поставиш цел, каква е тя?
- Със сигурност искам да завърша сезона в Топ 30 за Световната купа. Това е една от целите, а другата е да направя няколко класирания сред първите 10 в отделните стартове. Показал съм, че мога и знам, че е по силите ми. Най-важното през този сезон обаче е

да сме здрави и да останем „негативни”

защото иначе става доста сложно. Виждаме, че заради една положителна проба спират целия отбор, което е малко странно. Според мен не трябва да е така, защото във футбола не спират целия отбор, а изолират позитивните играчи и продължават да се явяват на мачове.
В този ред на мисли запазил си каската с тасманийския дявол и емблемата на футболния ЦСКА. Защо продължаваш с нея?
- Честно казано, имаше забавяне с доставянето на новите каски и това е една от причините. Все още нямам друга и няма как да я заменя. Но ако регламентът ми позволява, ще я сложа пак и върху новата.
Следиш ли процесите в клуба? Как ти се струва назначението на Бруно Акрапович начело?
- В интерес на истината, нямам много възможност да следя ситуацията, защото постоянно сме на път и на тренировка. Успях да гледам мача с Рома, но другите не съм ги гледал, защото имам доста задачи за вършене и не съумявам да проследя тези неща. Бях много приятно изненадан, че победихме Базел, което е позитивно за нашия футбол. Надявам се, че все повече наши клубове ще пробиват до групите на Лига Европа и Шампионска лига.