Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

 Време за преброяване

Време за преброяване

27-09-2014 Желю СТАНКОВ


Тодор Батков и Кирил Домусчиев бяха партньори, а вероятно на хартия все още са, във фирмата, която държи телевизионните права на футболното ни първенство. Както е известно, ??ефът на Левски декларира финансова немощ да участва поравно с колегата си от Лудогорец, който може би е изкупил делът му или както се нарича там финансовата операция. Но това съдружие не е толкова важно, идеята е, че двамата се състезават на различни писти.
Само това партньорство обаче е показателно за състоянието на Батков и Домусчиев като икономически и обществени позиции, което от своя страна се отразява пряко на футболните клубове, които притежават. Кирил Домусчиев и брат му Георги вероятно никога не са били по-добре като бизнес, а Тодор Батков май никога не е бил по-зле.
Вижте в какъв футболен свят живее Лудогорец – хората се занимават с организация по посрещането на Реал Мадрид, през ръцете им минават милиони, на масата им ще седнат фигури от ранга на Флорентино Перес, покани хвърчат до най-влиятелните хора в световния футбол, а на стадион „Васил Левски“ след няколко дни ще се изсипят най-важните люде от високите етажи на България и като политика и като икономика и като администрация, като изкуство и като спорт.
А Левски какво? Хората в Подуене се занимават с организация по посрещането на Лудогорец. Разликата е от земята до небето. На „Герена“ броят стотинките за консумативи и поддръжка, а заплатите се бавят до рисковата граница от масово разтрогване на договори.
Лудогорец ще излезе на „Герена“ с мисълта за Реал Мадрид. А Левски ще излезе с мисълта за Лудогорец. Което си е така, ако не бяха някои обстоятелства, съпътстващи това дерби.
Става дума за това, че сега е моментът за преброяване на левскарите. Тривиално е, но пък отборът не помни кога за последно е късал връзката си със софийската публика за дълъг период от време поради наказание за игра пред празни трибуни. ??менно срещу хитът на хитовете Лудогорец синята част от България трябва или да получи импулси за връщане на стадиона за следващите месеци, или процесът на отлив от трибуните ще бъде продължен.
Ситуацията е комплицирана и зависи не само от така нареченото себераздаване на играчите. Публиката на Левски вече иска и някакви резултати, които да са що годе прилични. То хубаво си говорим за кризата, за селекцията, за липсата на това или онова, но все пак става въпрос за Левски и човек като погледне класирането не му е никак приятно, че неговият отбор е някъде там по средата и което е по-ло??ото изобщо не е споменаван дискусиите на тема призови места и разпределение на европейски квоти. Левскарите трябва да покажат, че или са наистина вярна публика, или че апатията ги е победила тотално и само някой нов инвеститор, който с пари да преобрази коренно клуба, може да им промени отно??ението към отбора. ?? в крайна сметка – защо наистина се строи нов сектор за 5 хиляди ду??и, ако на домакинство с Лудогорец няма запалянковци, които да надхвърлят с 2-3 хиляди капацитета на новата трибуна. ?? още нещо – как ??во Тонев да убеждава инвеститори и кредитни институции, че този сектор ще се изплати за еди какъв си период от време, ако на много важен мач няма публика, надхвърляща 5 хиляди. Някак си няма да му излезнат и на него сметките.
Мачът на „Герена“ е време за преброяване и на истинските лудогорци. Не, че тези, които не могат да си позволят пътуване до София не са такива, но редно ли е хиляди да искат да подкрепят Лудогорец в Шампионска лига, а срещу Левски да няма поне 500 човека в сектора за гости. Ясно е, че тимът от Разград е в процес на изграждане на футболна култура у феновете, но никак не върви да има такъв рязък контраст в посещенията на мачовете на тима извън Разград.
Така, че днес на „Герена“ ще има преброяване. Сините, които са много зле, да видят дали наистина обичат отбора си независимо от неговото състояние. ?? лудогорци, които са много добре, да видят дали обичат техния си отбор или ходят на мач на „Васил Левски“ заради съперника.