Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

ЦСКА – Лудогорец или битка срещу класа

ЦСКА – Лудогорец или битка срещу класа

22-05-2012 ЕК??П НА „ТЕМА СПОРТ”

Тактическият подход за мача в Разград ще е от ключово значение за определянето на новия ??ампион

Кирил Домусчиев постоянно иска да му признават, че Лудогорец играе най-добрия футбол, колкото и относително понятие да е това. Той сяка?? ляга и става с тази мисъл и с манията за титлата. За да спи спокойно ще признаем за пореден път, че отборът от Разград наистина има най-приятен за гледане стил на игра и разполага с най-качествените футболисти, ако съдим само по титулярите. Проблема за Лудогорец е, че няма необходимите алтернативи на резервната скамейка и записа на сметката си твърде много провали при трансферите си в последната година и половина. Същото обаче се отнася и за ЦСКА, където изборът пред Стойчо Младенов е сведен до санитарния минимум. Треньорът на червените дори не може да изведе в този момент на терена пълноценна единадесеторка, в която всеки да си тежи на мястото.
Кой каквито и аргументи да вади, каквото и да се опитва да обяснява има един безспорен факт. ?? той е, че Лудогорец е по-научения и обигран отбор, а в състава на Петев има трима футболисти, които са способни да ре??ат във всеки един момент изхода от даден мач. Това са Гъргоров, Марселиньо и ??ван Стоянов. ЦСКА в това отно??ение може да отговори само с един Жуниор Мораес. В този смисъл нормално е усилията на съперника да са насочени предимно към неутрализирането на бразилеца, защото той е ключовата фигура в състава на ЦСКА. Това от своя страна прави задачата на Лудогорец за успе??но противодействие на силните страна на армейците по-лесна. Младенов има за ре??аване доста повече неща. Ясно е, че ЦСКА няма състав, с който да излезне и да се надиграва с Лудогорец. За това с 90 процентова сигурност можем да прогнозираме, че червените ще са отборът, който ще заложи на повече тактически прийоми и съсредоточаване на силите си предимно в дефанзивен план. Това е логично предвид факта, че ЦСКА го устройва и равенство и няма нужда да поема изли??ни рискове. От изключителна важност ще е не само тактическата постройка, която ще избере Екзекутора на Ливърпул, но и конкретните указания, които ще даде на всеки един от футболистите. Макар и приятен Лудогорец има разгадаем стил на игра, който спокойно може да бъде париран от един тактически грамотен и добре подреден отбор. За това ролята на Стойчо Младенов в този двубой е от фундаментално значение. Той трябва да направи така, че да неутрализира силните страни на съперника без ЦСКА да изпада в глуха защита.
Характерни за играта на Лудогорец са няколко добре отработени елемента. Първият е вкарването на топката в игра от аут почти винаги по земя, а не с безцелно изритване напред от вратаря. При тези случаи Голубович подава късо към десния централен защитник Барт, който от своя страна напредва, печели пространство и винаги гледа да подаде на един от двамата вътре??ни халфове – Дяков или Генчев, които в този момент се намират съвсем леко след централната зона на терена и търсят позиция да се предложат за чиста топка. В повечето случаи човека, към който е насочено подаването е Дяков. Той от своя страна опитва да намери Марселиньо или Гъргоров пред наказателното поле, а ако двамата са затворени търси развитие на атаката по един от двата фланга, като по-често това е десният, където са ситуирани много активните и енергични Шоко и ??ван Стоянов.Двамата много често се дублират по десния фланг, като заедно са в половината на съперника. Така Лудогорец има повече ре??ения в офанзивен план. По-рядко атаките на разградчани преминават отляво, защото Мирослав ??ванов и Минев нямат изчистено взаимодействие помежду си, а и ??ванов е прекалено бавен и не може да създаде необходимата острота.
Характерно за играта на разградчани е и изтеглянето на централния нападател Гъргоров в полузащитната линия, като по този начин той получава топката и търси двойни и къси подавания през центъра на терена.
ЦСКА трябва да обърне сериозно внимание на тези елементи от игровата постановка на Лудогорец и ако успее да ги парира, то ??ансът му за краен успех е много голям.
Ясно е, че ЦСКА ще е отбора, който ще предложи повече битка на терена, докато Лудогорец ще опита да надиграе съперника с повече контрол върху топката и подавания. Всяка следваща минута при която резултатът е 0:0 обаче ще открива все повече и повече пространства и възможности пред армейците. За това на червените е нужно много търпение и максимално оползотворяване на статичните положения пред вратата на Лудогорец. От своя страна чрез по-честите си атаки разградчани ще разчитат не само на надиграване, но и на гре??ки в отбраната на ЦСКА, които са твърде възможни предвид факта, че действията в по-голямата си част ще се водят в близост до наказателното поле на армейците.
?? така - играта на Лудогорец в този мач е ясна - атака. Ключът към изхода на двубоя най-вече в противодействието което ще даде Стойчо Младенов и отборът му.