Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

ЦСКА има отбор за А група

ЦСКА има отбор за А група

26-09-2015 Жаклин МИХАЙЛОВ

Ако има нещо истински необичайно през тази кампания, което е хвърлено като камък в блатото на българския футбол, то това е новият, прероден ЦСКА. Червеният тим наподобява досущ на един Харлем Глоубтротърс, който обикаля села и паланки, за да популяризира красотата на играта. ?? който дава възможност на истински, неподправени любители да се докоснат до най-същностното от футбола. Който, ако не сме забравили, се е зародил на крилете на небивал ентусиазъм. Това, че нещата се промениха, не е проблем на играта, а на хората, в чиито гени е заложена алчността. Но да се върнем към това, което може би никога повече няма да видим в България.
Моделът ЦСКА
за правене на футбол е нещото, което поразява от началото на сезона. Първо „Армията“ е превърната в сцена, на която играят самодейни състави. Навремето има??е такива театрални прегледи през май, когато дори знаменитият елховски театър, предвождан от режисьора Стойчо Стойчев, стъпва??е на софийска сцена. ?? артистите ставаха Ал Пачино и Роберт де Ниро! Точно в такъв на сцената на „Армията“ се превръща един Преслав Йорданов, иначе работоспособен, но ли??ен от всякакъв талант футболист. С 6-7 хиляди ду??и непрекъснато ревяща публика зад гърба си скромният труженик Преслав се превръща в истински лъв. ?? макар топката да не го обича, види?? ли, тя започва да му се подчинява. Същото се отнася за повечето от играчите на ЦСКА, които определено не разполагат с особени футболни дарби.
Но имат режисьор от Казанлък, където между другото също имат традиции в театъра. За разлика от всички свои прагматични колеги от елитния футбол той изпраща подопечните си само с напътствия за атака. Непрекъснати атаки от първия до последния момент, такъв, какъвто е генът на червения футболист. Това, което при Стойчо, Милен и много други се бе размило като визия за играта на ЦСКА, е възстановено от 36-годи??ния Янев. Естествено, съперниците отсреща са скромни имена, но някой друг на мястото на Янев би се изку??ил да тръгва да затваря мача с по-позиционен стил. При Янев такова нещо няма!
Много е важен обаче и кадровият потенциал, събран в ЦСКА по бързия начин. Това, с което ЦСКА разполага за целта първо място във В група, спокойно може да свър??и работа за задържане

В спокойните
води на А група

От видяното в тези 12 мача (б.а. – 7 за първенството и 5 за купата), проведени в изключително наситен цикъл, е видно, че ЦСКА в сега??ния си изцяло български вид може да разчита на класиране в първите 6 на А група, като по-скоро ще е ??естият в подреждането. Двата новака Пирин и Монтана и двата пловдивски отбора са в такова състояние, че ЦСКА спокойно може да бъде пред тях. ?? е някъде на равнището на Славия. Това, естествено, са условни сравнения, само евентуални мачове за купата могат да потвърдят или да отхвърлят тази хипотеза. Като стана дума за купата, през този сезон тя също бе възстановена като институция благодарение на ЦСКА. ??наче се сещахме за нея чак в началото на зимата.
Но има и други факти. В момента набързо събраният отбор на ЦСКА разполага с няколко играчи, които са си футболисти на ниво А група. Капитанът Борис Галчев, Коце Хазуров, неостаряващият Стоян Колев са безспорни стойности. Самир Аясс винаги е имал нещо, което го е отличавало като футболист. Кикарин без никакви обструкции е голямото откритие. До??лият от Перник Са??о Александров не случайно носи емблематичната десетка на гърба си. „Демонът“ Цветков също има нещо футболно, което бързо може да блесне в „неелитната“ ни елитна група.
Сред калабалъка не впечатляват с изявите си футболисти, които също играят за ЦСКА под компромис, защото имат самочувствие за елита. Това са Бранеков, споменатият по-горе емблематичен Преслав, изключително бледият ??во ??ванов. Формално в тази група попадат Грънчов и Момчил Цветанов, а за Маламов просто още нищо не може да се коментира. Едно обаче е сигурно за цялата изброена компания – ако утре си тръгнат от „Армията“, задължително ще цъфнат в някой закъсал тим от А група.
Но най-важната част от кадрите, които, както се знае, ре??ават всичко, са младите. Ето в този елемент ЦСКА прави бърз блицкриг. Защото играчи под и малко над 20 години през тази година ще имат възможност да станат истински футболисти на реална сцена. Не да търкат пейките и вечно да са в кли??ето „не са готови“. Феноменален за на??ия футбол случай е Павел Головодов. Единствен от всички, които играха на европейското до 17 години, той вече е титуляр и е налаган с постоянство. Някои казват, че няма да стане, други пък виждат в него новия Цецо Йончев, но в крайна сметка е хубаво това да се доказва на терена. ?? Головодов има реален ??анс. Такъв имат Радой Божилов, Петър Витанов, Васил Попов, Чорбаджийски, Йордан Йорданов и още две-три съвсем голобради момчета. Само някой от тях ще стане част от евентуалния дрийм тийм на ЦСКА след две години. Но процесът е напълно естествен. Ако наистина са таланти, ще успеят да се докажат и да си спечелят място в състава първо за следващата, а после и за по-следващата кампания. Ако не, няма защо да се сърдят, че в България се привличат треторазредни чужденци.

ЦСКА футболно
върви в правилна посока

Не само за клуба, а за това, което по принцип трябва да се случва в България. Защото когато има?? пари само за самодейност, не може?? да иска?? да си до сър Лорънс Оливие в „Ковън Гардън“. Вечна памет на маестрото! А в ЦСКА в момента си изкарват всеки получен лев. Защото имат зад гърба си публика, която и ги подкрепя, и си плаща за това. Злобарите може и да се подиграват на това „падение“, но и да чака?? пари от поредния, както е модерно сега, насилствено заставен спонсор не е съвсем сигурна работа. Правителства падат, бизнеси се преместват в други ръце, този филм сме го гледали. Вярно е и че ЦСКА стигна дотук заради неволята, а не защото така го искаха. Но пък това е добър вариант за оцеляване, оздравяване и бъдещ възход. Кой знае, днес Кикарин рита срещу някакви селски тимове, а утре може да играе срещу Аякс и Ювентус! От него зависи, а и от останалите млади в ЦСКА. Те получиха уникалния ??анс да се покажат на голямата сцена, каквато несъмнено е „Армията”. Ако се възползват от него, ще ги гледаме с червената фланелка и в А група, ако не – ще дойдат следващите жадни за слава.