Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Спасението на ЦСКА  започва от промяна в състава

Спасението на ЦСКА започва от промяна в състава

19-04-2015 Стоян ГЕНОВ PR АГЕНЦИЯ КОТА

Червените трябва веднъж завинаги да приключат
с чуждестранните ментета и да заложат на българското

Дайте да говорим за футбол – така преди няколко дни стар??и-треньорът на ЦСКА Галин ??ванов отвърна на въпросите на журналисти за финансовото състояние на клуба. Покрай цялата суматоха и неяснота на „Армията” думите му прозвучаха нелепо, но оздравяването на ЦСКА наистина може и трябва да започне от спортно-техническата част.
При всеки свой престой начело на отбора Стойчо Младенов оставя??е тежко наследство за следващия наставник. Така е и този път. Лудост, безразсъдство, подигравка е в условията на тежка финансова криза в клуба да разполага?? с 18 чуждестранни състезателя при това със съмнителни качества. Към момента приносът на 90% от тях е не просто нулев, а дори отрицателен. След две-три години никой няма да си спомня за Диви??, Супусепа или Бъркляча. Амансио Фортес? Този няма да запи??е и една минута игра. Всъщност, след време сигурно ще си припомним за съществуването на тези „герои” покрай някой нов съдебен процес срещу клуба за сериозна сума. Спорно е присъствието в титулярния състав и на Кукоч, Ор??улич, Сънди, Луис Суарес, а и на капризните Тони Силва и Жуан Фелипе, които един мач играят силно, а в следващите два са неузнаваеми. Всички гореизброени са сред най-добре възнаградените играчи от настоящия състав.
Видно е, че ЦСКА се нуждае от спе??на българизация на отбора. Галин ??ванов вече даде индикации за това, като оставя на пейката или извън групата чуждестранните разочарования.
Не са малко обаче противниците на идеята ЦСКА да се върне към българското. „С чужденците Стойчо воде??е в класирането, ако ги сменим с български играчи ЦСКА ще играе във втората ??естица” – така твърдят критиците на този модел. Хубаво е обаче те да се запитат къде играят Литекс, Берое, Локомотив София и Ботев Пловдив, в които има предимно български футболисти? ?? дали тези отбори не надиграха интерконтинеталните армейци.
Младите играчи не били готови за ЦСКА? Е как някога ще станат готови, като на тях не се дава ??анс? Няма как да прати?? Григор Долапчиев в македонски слабак, после в аутсайдера Хасково и да очаква?? да се върне готов за ЦСКА. В тези отбори едва ли е получил и пет точни паса, те не атакуват, а се защитават, как ще се развие там?
Добрите български играчи стрували много пари? А колко „скъп” излезе ??вайло Чочев на ЦСКА? Колко инвестира и колко спечели от Спас Делев клубът? Тази теза просто не издържа, защото с доста български клубове може да се постигне договорка за привличането на играч срещу процент от последвала продажба, а има и млади футболисти с изтичащи договори... ЦСКА спечели 1,2 млн. евро от трансфера на посредствен състезател като Делев в Мерсин. Последният юно??а, наложен в състава – Александър Тонев също вкара в касата на клуба много сериозна сума от трансферите си в Лех и Астън Вила. Голям приход донесе и ??вайло Чочев. ??злиза, че младите български играчи не само не струват скъпо, а напротив – носят огромна финансова полза за ЦСКА. Само че сметката не излиза, защото тези пари след това се плащат за комисионни на чуждестранните ментета и техните мениджъри.
Реалностите във футбола са такива, че ЦСКА не може да играе без чужденци в състава. Това никой не го оспорва. Но клубът трябва драстично да намали бройката им и да задържи само тези, които могат да вър??ат работа, вдигат класата и внасят някакво разнообразие в играта. 6-7 чужденци са напълно достатъчни. Ама такива стрували пари и нямало да дойдат да играят в България. Напротив – Гай и Маркиньос са чужденците с най-много мачове в историята на ЦСКА, а и двамата пристигнаха в българското първенство без за тях да се плати почти нищо. Те дойдоха в А група, когато бяха на по 20-21 години. Просто ситото, през което минават чужденците трябва да е като за бра??но, а не като Стойчовото – с дупки като рибарска мрежа.
ЦСКА има един единствен път на развитие оттук нататък, независимо дали през следващия сезон ще играе в евротурнирите и този път води към българския пазар. Един-двама юно??и, няколко новопривлечени млади играчи от български отбори, няколко ветерани като Тунчев, Вальо ??лиев, ??ван Стоянов и Гъргоров – около това трябва да се изгради новият отбор. ?? с не повече от 6-7 чужденци. Промяната на принципите, по които се гради съставът, не търпи отлагане, защото тя ще даде тон и на промяна в организацията на клуба. Внасянето на ред в състава ще бъде знак не само за феновете, но и за потенциални инвеститори, че клубът не се е отказал да се бори за спасението си. В противен случай ЦСКА ще остане в омагьосания кръг на нови и нови „спасители” с техните протежета, след които клубът става все по-разбит. А повече май няма накъде.