Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Берое - заслуженият, но  неосъществен водач

Берое - заслуженият, но неосъществен водач

06-09-2014 Жаклин МИХАЙЛОВ


Едва ли има неутрален наблюдател на българското първенство, който не би причислил Берое към лидерите. Естествено Лудогорец е над всички, ЦСКА води, но все още е в период на първоначален градеж, Литекс, общо взето, не впечатлява футболно, в Ботев са на вълните на ентусиазма, който рано или късно ще секне. ?? кой остава единствената константна величина – Берое.
Берое печели симпатии по много и различни начини. Първо, за разлика от други, те имат забележителна история, в която бъкат и национални, и международни постижения. Второ, твърдо са в графата футболен град, в последните години посещаемостта им на мачове е сред най-високите. На малко стадиони може да се види толкова голяма маса от екзалтирани фенове, които вдигат типичен футболен ??ум. Сравненията с някои други хегемони са потресаващо в полза на беройската торсида.

По един много
интелигентен начин

в Стара Загора се справиха с футболните колизии на прехода. Можеха спокойно да тръгнат по пътя на други големи центрове и вече да са в небитието, но намериха начин да осуетят този зловещ вариант. Начинът, по който се справят финансово, не е особено популярен в нормалните футболни държави, но пък, като се сложат на везните принципите срещу реалността, по-добре е така. Какво като бюджетът се осигурява от държавно предприятие, което, вместо да изпраща парите в хазната и държавата да плаща по-високи пенсии, ги дава за футбол? Все пак няколко милиона са си капка в морето, а и кой знае за какво щяха да бъдат изхарчени, ако не бяха давани като субсидия за футбол!?
Сигурният бюджет обаче не е панацея, както ще се опитат да го изкарат някои пи??ман собственици на клубове. Принципът „дайте ми пари и аз ще го направя същото”, съвсем не е дефинитивен. Важното е как парите се управляват. ?? в Стара Загора го правят доста успе??но, защото имат и отбор, и футболисти не за един ден. ?? дори страдат от традиционните номера на другите, защото миналата година абсолютно нелогично се озоваха във втората половина на класирането. ?? играха 12 напълно безсмислени мача, докато в горната половина тарикатите се предадоха и довър??иха първенството протоколно.

Ще бъде трагедия,
ако това се повтори

и през този сезон. Ще бъде удар за целия ни футбол, ако Берое не успее да влезе в първите ??ест, а това го направи някой от тези, които нямат идея за какво въобще са в елитната част на класирането. А повод за притеснение след първите седем кръга има. Вместо беройци да са в първата тройка, ако не и първи, те имат само 12 точки, което като актив е почти по средата от оптималния вариант. ?? това е само следствие от пропилени възможности. Не биха Черно море, които бяха трагични при Са??о Станков. След това изпуснаха Ботев в последната секунда. Същата драма изживяха и в Ловеч, където им приляга??е победата, а накрая си тръгнаха дори без точка. Дори срещу ??ампионите бяха грубо ощетени, което не е за пръв път в мачове срещу хегемона. Всъщност съдийските тесли в тези мачове са много показателни. На практика Берое е единственият тим освен Лудогорец с някаква футболна концепция. ?? странно защо във всеки техен мач съдийската свирка е винаги в правилната посока и логично това влияе негативно на точковия актив на заралии.
В Стара Загора могат да съжаляват, че точките им не са поне с 4-5 повече от сега??ния актив. ?? да си правят сериозни изводи, защото сега е по-хлабавата част от първенството. Неизбежно ще настъпи моментът да се помага на „евробойците” и на изпадащите и Берое пак ще бъдат зачислени към тези, които не играят за нищо. Обаче това някак не е редно. От това, което виждаме като игра, Берое абсолютно заслужава да стигне до европейско участие. ?? пак опираме до основните критерии – имат организация, отбор, играчи, треньор. Да, ето че няма как да бъде изпуснат в последователността

странният екземпляр
Петър Хубчев

Преди да акостира в Берое, мнозина големи глави в българския футбол го бяха зачеркнали за сериозното треньорство. С чепатия си характер и постоянното желание да се конфронтира с всички и той бе допринесъл за, общо взето, негативното отно??ение. Никъде не е написано обаче, че футболът е само за добри момчета, които отговорят с часове акуратно на въпросите на журналистите. ??ли дори сами ги търсят! Понякога тези питания са толкова монотонни и глупави, че чак му влизам в положението на Хубчев. Няма как да не се приеме неговото раздразнение, след като след всеки мач чуваме едни и същи въпроси, познати до втръсване. ?? явно той не е чак толкова деликатен и куртоазен и дава израз на първата си емоция. Кой знае как би реагирал, ако му се случи да чуе поне един смислен въпрос!?
Хубчев явно си вър??и повече от добре работата. Няма как да не се набива на очи, че продължава линията на един друг кривак в отно??енията си с медиите – ??лиан ??лиев. ?? двамата имат едно основно достойнство – доверяват се на своите футболисти и са честни с тях. Това, че са обидчиви, не ги прави слаби треньори! Не се изменя на играта зад линията на топката, което пък придава един по дефанзивен изглед. Дотолкова, че отборът се разгръща изключително мощно, когато атакува, и създава достатъчно опасности пред противниковата врата. Всъщност няма абсолютно никакво значение, че Берое не развива постепенна атака. ?? без това като че ли постепенната атака след краха на ??спания вече не е толкова модерна като визия.
Голямото достойнство на Берое е, че този отбор се променя кадрово в движение, без това да служи за оправдание. Общо взето, бройката на новите играчи винаги е дозирана. Балансът е основното им достойнство. ??ма и много млади, има и по-опитни, и такива в златна възраст. Притежават забележителна плътност в състава. Това също е сериозна причина да се търси излаз за Европа. Тимът може да понесе без сътресения играта в цикъл сряда-събота, защото, от една страна, е добре обезпечен кадрово, а от друга - демонстрира завиден запас от физически сили, което е безусловна заслуга на Хубчев и екипа му.
??зводът е, че Берое трябва да печели повече точки, защото го заслужава. Но и трябва да открият собствените си слабости, защото не е нормално толкова трудно да удържат преднината си. Това са неща, за които Петър Хубчев трябва да намери панацея. ?? другото е, да си го кара както си знае с медиите. Трябва да има и такива като него!