Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

24-05-2018 67% от клубовете в Украйна замесени в уговорени мачове

67% от клубовете в Украйна замесени в уговорени мачове

24-05-2018 ЕК??П НА „ТЕМА СПОРТ“

От 52-ата професионални клуба в Украйна 35 са заподозрени в участие в уговорени срещи. Това прави близо 67%, а ??окиращата новина бе съобщена от отдел „??кономическа защита“ към местната полиция. Сред уличените засега не са грандовете Динамо К и Шахтьор Д.
„Събрани са достатъчно доказателства и документи за дейността на 5 престъпни групи и 35 футболни клуба. Във връзка с това отделът „??кономическа защита“ съвместно с Главното следствено управление на полицията проведе 40 обиска в 10 региона в страната“, съобщи лично министърът на вътре??ните работи Арсен Аваков.
„В четирите лиги в украинския футбол участват 52 клуба. След сложни следствени и оперативни действия са събрани доказателства за съществуването на престъпни групи и съучастие на 35 клуба в договаряне на мачове. В тези групи влизат президенти, бив??и и настоящи футболисти, съдии, треньори, търговски структури и граждани на Украйна. По този начин следователите са открили 327 ду??и, които са замесени в корупционните схеми и престъпни деяния в повече от 57 случая“, продължи министърът.
„Резултатите в договорените мачове са били отдавна известни на престъпниците, което им е дало възможност да спечелят много пари от залози. Те лично или чрез свои пълномощници са залагали в азиатски букмейкърски къщи. Този бизнес им е донесъл сериозни суми – по около 5 млн. долара годи??но. Трябва да се отбележи, че заради анонимността, непрозрачността и липсата на контрол азиатските заложни къщи са предпочитани за подобни схеми“, добави Аваков.
„Следователно, с цел собственото им обогатяване, организаторите са предприели всички мерки, за да гарантират, че мачът ще приключи с резултата, който им е нужен. От подкупване на играчи, съдии и собственици на клубове до откровени заплахи. Размерът на сумата за победа или равенство е варирал от 30 000 до 100 000 гривни (1000 – 3300 евро). Например представител на ФК Суми предложил на съдията 30 000 гривни за равенство или 100 000 гривни за победа в мача срещу Волин Луцк. Срещата завър??и с успех за домакините и арбитърът си получи „наградата“. Предаването на парите стана на следващия ден в заведение за обществено хранене. Така съдията получи 3900 долара за добре свър??ената работа“, разкри схемата вътре??ният министър на Украйна.
На брифинга говори и президентът на федерацията Андрей Павелко. „В продължение на години за този проблем се премълчава??е. Благодарен съм на правоохранителните органи и прокуратурата, че с общи усилия разкрихме този раков тумор. Футболисти, треньори, съдии и функционери ще получат своите наказания, но в същото време така ще се ваксинираме за бъдещи корупционни схеми. За мен тази борба е №1, защото разяжда не само Украйна, а целия свят. А у нас бе истинска катастрофа през последните 10-12 г.“, заяви Павелко.