Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой 100 години футбол в Габрово

100 години футбол в Габрово

22-09-2019 Владимир ИВАНОВ

21 септември 1919 г. На Колодрума в Габрово единадесет момчета ще запишат завинаги имената си в историята на организирания футбол в града. Предстои първият мач на футболно дружество „Град Габрово“, в чието основаване същото лято повечето от тях имат ключова роля. Учредители на дружеството са Христо Бобчев, донесъл в града първите три топки от Швейцария, завърналите се от Германия Симеон Костов и Иван Нанев, братята му Наню и Георги Наневи, д-р Денчо Недялков, Коста Тепавичаров, Никола Вълнаров, Ненчо Димитров, Христофор Негенцов, Христофор Стомоняков, Христо Карафезов, Димитър Попов и Сава Михайлов.
Краеведски извори говорят, че още през април 1900 г. първият събор на съюз „Юнак“ във Варна завършва с „ритнитоп“ между отборите на габровското и свищовското юнашки дружества, но до края на Първата световна война проявите на футбола в Балкана са на махленски принцип. По инициатива на Бобчев и с помощта на дружество „Габровски юнак“ през 1919-а се поставят футболни врати на тогавашния колодрум, за да може играчите да провеждат тренировки. За да дойде заветният ден точно преди 100 години, когато градският тим се изправя срещу отбора на Горна Оряховица и печели с 1:0. За габровци в историческия първи двубой играят съучредителите Бобчев, Михайлов (вратар), Костов, Вълнаров, Иван и Георги Наневи, както и техните другари Нено Димитров, Ненчо Стоянов, Стоян Нанев и училите в Русия Никола Рашеев и Досю Пеев.
В началото на 1920 г. клубът преминава към гимнастическо дружество „Юнак“, но бързо се отделя под името СК Балкан, а няколко месеца по-късно се прекръства на „Ото“ по прякора на своя футболист Спиридон Недевски–Ото, който, искайки да му подадат топката, викал „От-от!“. От 15 март 1925 г., по предложение на кмета на Габрово Илия Кожухаров, клубът приема името на видния революционер Продан Тишков–Чардафон. Габровци укрепват като клуб, а паметна остава победата с 3:2 над шампиона АС 23 в приятелски мач през 1932-а. На 11 декември същата година пък се ражда „бъдещият брат“ СК Орловец. Любопитно е да се отбележи, че през 1947-а Габрово дава и първия професионален футболен клуб в България – Бъдъщност, в който индустриалецът Илю Илев привлича най-силните играчи от обединилия се градски тим – Априлов. Следват реорганизации в родния спорт и нови наименования – ДСО Динамо Гб от 1950-а, единният Балкан Гб от 1956-а, в който дебюта си прави юношата Иван Вуцов, ново разделение през 1962-а на Чардафон и Орловец.
Но на принципа „Съединението прави силата“ сливането им в Чардафон-Орловец през 1964 г. води до най-големия успех за футболно Габрово дотогава. Драматичен триумф в Северната Б група през 1970-а, дошъл в последния кръг след 2:0 над Добруджа у дома и грешка на варненския ЖСК Спартак в Ловеч срещу Кърпачев (1:1). За еуфорията на стадион „Христо Ботев“ и това как Стаматов, Христов, Топузов, братята Харалампиеви и треньорът Манол Николов са носени на ръце пък още се разказват легенди.
„Чао“, както е наричан тимът от своите фенове, дебютира в А РФГ с 3:2 над ЖСК-Славия насред София, а в края на сезона заема рекордното и до днес 8-о място. Следващия сезон обаче Ч-О изпада, след като от БФФ му отнемат 6 точки заради обвинение от Берое за опит да подкупи старозагорски играчи при 3:1 под Аязмото. Едногодишното изгнание в Б група е последвано от мигновено завръщане в първия ешелон вече под името Янтра, където бяло-зелените остават два сезона. Надали някой очаква, че скандалът с Берое ще се повтори 21 години по-късно.
Янтра лъкатуши в Б група през 70-те и 80-те, срива се за две години дори до Северозападната В група въпреки усилията на Веско Ганчев, Пламен Илиев, Красимир Ибришимов и Георги Дерменджиев. За да дойде голямото завръщане в елита през 1990 г. под ръководството на младия тогава Димитър Алексиев. Оттук към големия футбол ще тръгнат габровските вратари Петко и Руси Петкови плюс Илиян Василев и таланти като Стоян Ацаров, Мартин Кушев, Владимир Йонков. През лятото на 1993-а Янтра дори дебютира в евротурнирите с 1 равенство и 3 загуби в Интертото, но през октомври идва най-черното петно в историята на клуба. Пак Стара Загора, пак Берое и пак обвинение в подкуп, макар заралии да печелят с 2:0. Защитникът Стефан Бачев е занесъл 90 000 лв. в дома на своя приятел, нападателя на беройци Огнян Радев, където обаче се оказва само съпругата му. Идва полиция и следват конфискация, арести, разпити, а Янтра е... изваден от А група по решение на БФС и президента Валентин Михов.
Клубът връща старото си име Чардафон, начело застава Пламен Марков, а в Габрово блестят имена като Здравко Лазаров, Мартин Станков, Владимир Манчев, Бойко Величков. Постепенно тимът се превръща в „асансьор“ между Б и В група, като между 1999 и 2008 година на четири пъти изпада при аматьорите и оттогава не познава вкуса на професионалния футбол. Купата на Аматьорската лига от 2002 г., завоювана с треньор Велислав Вуцов на ст. „Славия“ след 2:0 над Родопа Смолян, пък остава единственият трофей във витрината на габровци.
Последният скандал с марка „Янтра“ идва по средата на сезон 2011/2012, когато отборът се оттегля от Северозападната В група заради липса на средства и достатъчен брой футболисти, които в безпаричието просто напускат. Следва разкол и основаването на Янтра 1919 на досегашния президент Николай Мънчев и на Янтра Габрово на бизнесмена Пламен Георгиев и други опозиционери. Битката в окръжната А ОФГ става дуел за легитимиране като представителен тим на Габрово и е спечелена от Янтра Гб, но преди два сезона 1919 също влезе в Северозападната Трета лига, макар да се задържа само през кампания 2017-2018. Безсмисленото мерене на его на няколко пъти проваля обединението между двата враждуващи лагера въпреки призивите от общината. Това лято обаче футболно Габрово дочака най-добрия подарък за 100-годишния юбилей чрез сливането на двата клуба, където „О“ не е традиционното „Общински“, а „Обединен“. Ще бъде ли истински единен габровският футбол и ще види ли скоро светлина в тунела към професионалистите – отговорът, разбира се, е въпрос на пари и спонсори, но и в краката на местни момчета като играещия помощник-треньор Искрен Писаров, братята Пламен и Християн Кожухарови, Християн Василев...
С НАЙ-МНОГО МАЧОВЕ ЗА ЯНТРА
314 – Вангел Стаматов
311 – Георги Димитров
245 – Иван Камарашев
231 – Веско Ганчев
228 – Красен Маринов

С НАЙ-МНОГО ГОЛОВЕ ЗА ЯНТРА
112 – Веско Ганчев
96 – Красен Маринов
93 – Вангел Стаматов
79 – Георги Димитров