Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой  Трагедия вместо  фарс на юбилея на Берое

Трагедия вместо фарс на юбилея на Берое

23-04-2016 Жаклин М??ХАЙЛОВ

В Стара Загора берат плодовете на безхаберието си

Съществуват поне две важни причини Берое Стара Загора да е в цветущо състояние. Първата е, доброто материално обезпечаване от държавата. Втората е 100 годи??ната история, уникалната традиция и запазения чове??ки ресурс. ?? когато при тези две позитивни обстоятелства се стигне до сега??ното положение, значи нещо сериозно се е объркало.
Прекалено дълго в Стара Загора се заблуждаваха, че правят нещо положително и се развиват напред. Подведоха се по ритъма на първенството, в което те живуркат като всички останали и правят ??палир на Лудогорец. ?? когато най-много им бе необходимо да изригнат, да се напомпат със самочувствие, се събудиха и видяха, че са далеч от истината.

смаза ги от бой

един отбор съставен от доста футболисти, които досега са играли не по-високо от В група. Разби всичките им заблуди, че имат тим съставен от силни футболисти. Всъщност Берое се оказа класически случай на събрана от кол и въже сбирщина. Тоя оттук, оня оттам, половината българи, половината чужденци, хора, които се интересуват преди всичко от точността в изплащането на заплатите. Това е актуалният състав на стогоди??нината, която в Стара Загора посрещат с Милисавлевич, Джоман, Елиас, Том, все хора, които едва ли знаят, че при посещение в града са треперели Ювентус и Атлетик Билбао. Едва ли го знаят и наемниците ??са, Делев, Василев, Божилов, за които имената на Петко Петков и Евгени Янчовски не означават нищо. ?? са ги чули за пръв път, когато са пристигнали в града.
Фарсът се превърна в трагедия от момента в който в Стара Загора се усетиха като богата??ите на българския футбол. В момента в който като типични парвенюта загърбиха сирома??ията и сложиха лачения чепик. В момента в който започнаха да привличат играчи на кило, без стратегия и ясна концепция, защото сега им е паднало. Другите са по-зле с парите и Берое започна да събира. От Черно море, от ЦСКА, от Черноморец, от Локомотив София, кога в Стара Загора преди са имали такъв богат избор. Отборът винаги е бил съставян предимно от местни кадри или от момчета от близките села. ?? бие??е европейски грандове.
?? всички медийни папагали започнаха да повтарят

мантрата за
силните футболисти

и великия треньор, само за да не го ядосат случайно с някой въпрос. А същия треньор след всеки мач вместо да говори за футбол, обяснява??е някакви житейски неща. ?? му се прощава??е, защото видите ли бил чепат характер. Ама за треньор на голям отбор като Берое се иска и интелигентност, и подход, и ерудиция, а не само да рекламира?? анцуга. Три години чакаме да видим някаква завър??ена игра на Берое. При преди??ния треньор ??лиан ??лиев има??е упреци за дефанзивност, но Берое бе с ясна физиономия. При Хубчев всичко остана като фрагменти. Общата картина – безпомощност и безличност. Долу-горе си личаха желанията, но те бяха много далеч от действителността. Най- много се вижда??е, че каруцата скърца в мачове като този с Хасково миналото първенство и в сега??ното с Монтана. Няма как ако си наистина изграден отбор да те бият и то неслучайно, някакви временни футболни явления. Още тогава

светна жълтата светлина

че беройската кула е изградена от карти. За да си истински фактор в първенството трябва да притежава?? постоянство. Берое Стара Загора в нито един момент не изгради постоянство, пада от ЦСКА, бие Монтана. ?? какво от това, критерият за класа е да пада??, но веднъж на 10 мача. ?? то като си играл нещо.
Най-ло??ото е, че фиаското не накара никого в Стара Загора да се замисли сериозно върху проблема. На тази славна стогоди??нина им трябва коренна промяна на мисленето и манталитета. ?? пълна промяна на персонала. За какво им е Божилов, като не му дават диригентската палка? ??два играч от Черно море, който пет години е бил лидер на отбор и го оставя?? резерва. За какво им са Делев, ??са, Костов… Веселин Пенев какво общо има с модерния футбол. Каква перспектива има в ??во ??ванов и Зафиров. Зехиров върви ли нагоре, или тотално пропада? Берое, които имаха велики вратари, трябва ли да се задоволяват с две ментета като Макенджиев и Пиргов. Всичките тези им ги набута Петър Хубчев, сега и да го няма, наследството му остава. За какво са тези всичките чужденци, които не могат един важен мач да спечелят. Въпросите са ясни, отговорите ги няма. Тъжен юбилей превърнат от фарс в трагедия, която може??е да се предвиди.