Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой  Григор Несломимия

Григор Несломимия

28-01-2017 Жаклин М??ХАЙЛОВ

Казват, че в спорта, както и в живота, победителят взема всичко. Казват също, че красивата загуба няма никаква стойност, съпоставена и с най-грозната победа. Казват, че загубилите ги забравят. Казват, че няма никакво значение как си играл, след като си тръгнал от корта пръв. Е, аз пък ви казвам, че това са пълни глупости. Че спортът само привидно е построен върху победата. ??стината е, че спортът ни докарва до екстремално състояние заради качеството на емоциите. А емоциите, които Григор Димитров ни създаде, бяха неописуеми. Многократно наситени, спиращи дъха, възхитителни и възклицателни.

Благодарим ти, Гри??о

Това не е просто ??аблон, с който много пъти съм завър??вал текст. Това последно изживяване от Мелбърн ще се носи дивно от ек на ек и от век на век. Може да има и нови върхове, победите и титлите неизбежно ще дойдат, но тези пет часа между 11 и 16 българско време не вярвам някога да се повтарят. Няма ценител на хубавото спортно зрелище, който да не постави оценка 6 плюс на мача между Димитров и Надал. Това не бе??е рутинно тенис зрелище, това бе най-доброто от магията на спорта.
Няма комплимент, който да не би прилягал на това, което ни достави по домовете Григор Димитров. Няма комплимент, който да не би прилягал и към това, което направи великият Рафаел Надал. Той обаче е участвал доста пъти в подобни „ексцесии“ и точно достойнството да не се предава го превърна в легенда. След този мач легенда вече е и Григор. Неговата приказка в Мелбърн свър??и, но непоклатимо съм уверен, че е въпрос на време да спечели турнир от Шлема. Да, сега ??ансове бяха огромни. Двамата най-силни Ноле и Мъри отпаднаха и отвориха пътя на такива като Григор. До двубоя с Надал, Димитров на практика бе в тренировъчен режим. Нито един от петте му съперника не представлява??е и най-малка трудност и заплаха. Но срещу Надал се видя титаничната промяна в Григор. Всеки може да направи колосалната разлика между първия полуфинал на Гри??о на „Уимбълдън” и сега??ния в Мелбърн. Все едно бяха двама различни ду??и. Десетки, ако не и стотици пъти в мача Димитров изиграва??е ситуацията на световно ниво. Нито за миг не изостана от Надал и не му позволи да доминира. Практически мача го ре??и съдбата, а не класата или майсторството. Може??е стрелката да трепне в посока на Григор, ре??и да го направи в посоката на Рафа.
По отно??ение на майсторството на Григор няма какво да се добави. Няма??е слаб пункт, в този мач показа, че вече е по-силен от Рафаел Надал. Не му се огъна, надиграва??е го, но трябва да се признае, че Бика бе заложил всичко на една карта. За него сблъсъкът с Димитров бе на живот и на смърт. За него друг ??анс за достигане до финал на голям турнир може и да няма. Мъри и Джокович са вече трудни препятствия за него. Не че Димитров е по-малко, но Рафа допреди този мач поне не го бе??е страх. Оттук-нататък няма да е така!
Мач за мач, но покрай всяка победа бе пропуснато нещо много съществено. Нещо, което отличава Григор Димитров от всички останали в Тура и го прави явление.

Димитров бе в ролята
на Спасител на тениса

Много е носталгично и сантиментално да се играят финали във формат, който сме гледали преди 10 години, но за тениса е важно развитието. Фактът, че мъжкият финал е общо на 68 години, а женският на 74, не говори никак добре. Откритото първенство на Австралия официално не е турнир за ветерани! Единственият свеж полъх в тази застояла картина бе Григор. По-младите от него в Топ 20 се представиха трагично и скоро чудеса от Тим, Киргиос, Пуй няма как да се очакват. Момчетата, които са с година-две по-големи от Григор, също не се развиват и стоят далеч от върха. Единственият, който със скоростта на бърз влак се е насочил към покрива на света, е българинът. Само той към момента представлява заплаха за статуквото, а то е Джокович, Мъри и сега завърналите се динозаври Надал и Федерер. Тези спокойни води трябва да се размътят и само Димитров има качествата да го направи още през този сезон.
Като не стана по новия начин, ще стане по стария. Сега светът ще пренасочи своята симпатия към познатите герои – Роджър Федерер и Рафаел Надал. Както казва добрият стар Арни – Завърнах се! Неочакваното стана факт. ??зчезналия кивот Роджър и страдалецът Рафа ни изненадаха. От девета и седемнайсета позиция. Това всъщност е новото, за пръв път ще играят на финал не като първи и втори. Безспорно ни очаква голям мач, защото старите кучета знаят, че с този мач ще бъдат запомнени. Последното впечатление е най-важното! Моят фаворит е Роджър. Двама са в съвременния спорт - Федерер и Рони О Съливън! Трябва да си мръднал в главата, за да си против тях!
Световният тенис бе силно заинтересован Григор да победи в Мелбърн. ?? той се опита да отговори на очакванията подобаващо. Бе подготвен по всички възможни показатели. Сега е моментът ценителите на спорта да благодарим и на треньора му Дани Валверду. Бих го сравнил визуално с младия Мауриньо. 30-годи??ният Валверду направи за Григор много повече, в пъти повече от всички треньори, които работеха с него през последните 5-6 години. На които бе??е много удобно кли??ето млад и много талантлив. В добавка липсва му опит, поддава се на емоции, не спазва тактическия план. Е, как Валверду го накара да спазва перфектен тактически план! Като се преобърне гърнето, трябва да си намери похлупака! Казал го е мъдрият ни народ. Похлупакът на Григор е този уникален венецуелец.
Преживяхме страхотни две седмици с Григор Димитров и този път никой няма право да отправи и най-малкото обвинение към него. Сигурен съм, че на турнира в София той ще усети приливната вълна на народната любов. Ще разбере какво е да те обича собственият народ. На трибуните бяха може би стотина българи, в родината зад него ще застане цялата нация. След тези две седмици в Мелбърн Григор Димитров вече е непоклатим любимец. Всъщност в Мелбърн се роди новият български идол!