Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой „Армията” отесня за червените величия

„Армията” отесня за червените величия

21-12-2017 Виктор ГЕЦОВ

Ветераните на ЦСКА проведоха редовния си коледен банкет в ресторанта на „Армията” вчера. Той обаче бе по-пищен и празничен отвсякога. Близо 70 фигури, свързани с клуба, уважиха събитието в навечерието на 70-годи??нината на червените. Свободни места в ресторанта на практика няма??е. Присъстваха някои от най-големите личности в историята на ЦСКА начело с Петър Жеков, Димитър Якимов, Аспарух Никодимов, Димитър Пенев, Борис Гаганелов, Георги Денев, Стоян Йорданов, Георги Велинов и още куп бив??и футболисти и ръководители в клуба. Дойдоха още ексслужители като международниците Дочо Нанов и ??лия ??лиев и техническия директор Боби Божинов. Все добре известни фигури. На събитието бяха също и настоящи треньори в ??колата, редица настоящи служители в ЦСКА и няколко привърженици начело с тартора на агитката ??ван Велчев-Кюстендилеца, който проведе дълъг разговор със Стойчо Стоилов.
Гостите започнаха да идват в ресторанта на „Армията” още към 11:30 часа, като те бяха посрещани от Димитър Пенев, директора на Музея на спортната слава Александър Манов, спортния директор Пламен Марков и главния мениджър Стойчо Стоилов. Сред първите до??ли бяха Якимов, Никодимов и Жеков. Към 12:15 часа всички ветерани вече се бяха събрали и започна същинската част от банкета, като събитието продължи повече от 3 часа. Настроението сред ветераните бе отлично, като те си припомняха паметни моменти от двубоите им с екипа на ЦСКА, а обсъждаха и настоящото състояние на клуба. Славните фигури в историята на червените коментираха, че са изключително доволни от прогреса на отбора, добрата игра и резултатите до момента. Те изразиха надежди, че ЦСКА ще затвърди развитието си напролет със златен дубъл по случай 70-годи??нината.
В ресторанта на „Армията” има??е изненада за някои от ветераните - масите в заведението бяха покрити със специално фолио със снимки на част от легендите на тима. Сред тях бяха и покойници като Манол Манолов-Симолията и д-р Стефан Божков.
Малко след 12:30 часа думата взе основният организатор на банкета - живата памет на ЦСКА Александър Манов.
„Вече 70 години ЦСКА неизменно е на върха. ??сторията на клуба се знае не само в България, но и в цяла Европа. За това допринесоха много онези хора, които първи развяха червеното знаме и положиха основите на ЦСКА. Те са главните виновници ЦСКА да бъде клуб номер едно на България за 20-и век, както и за куп трофеи, които съхранявам в музея. Нека да си спомним за тях - да станем и да им ръкопляскаме”, заяви Манов, след което паметта на починалите бе почетена с аплодисменти.
Ръководните фигури в клуба Пламен Марков и Стойчо Стоилов също благодариха на червените ветерани за приноса им през годините и им пожелаха здраве и щастие през новата година. Не липсва??е и медиен интерес към събитието, като снимките бяха разре??ени до 13:00 часа, след което банкетът премина „инкогнито”. В края на събитието общото пожелание бе следващото събиране на ветераните да е по повод златен дубъл навръх 70-ата годи??нина... Всички от присъстващите вярват, че ЦСКА ще стане ??ампион в месеца на юбилея си.

Пената: На??ият клуб се изправя

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев бе подготвил специална реч по повод събирането на ветераните. Той бе записал предварително бележките си и отправи своите поздрави към големите фигури от миналото заедно с директора на музея Александър Манов.
„Добре до??ли на всички. ??скам да споделя няколко думи пред своите колеги и бив??и ръководители в ЦСКА. Желанието ми е както празнуваме сега, така да го направим и навръх 70-годи??ния юбилей, но вече да поливаме и трофеи. 70 години не са малко. За този период стотици на??и добри футболисти са прославили ЦСКА не само в България, но и по целия свят. Неслучайно имаме играчи, които са печелили международни награди - „Златна обувка”. Един от тях е Петър Жеков, който е тук сред нас. Но да не изброявам всички, защото сте много, а времето е малко. Нека да пожелаем много здраве и успехи по повод 70-годи??нината на ръководството, на президента Ганчев и на неговите помощници. Призовавам да подкрепяме ЦСКА във всичко. На??ият клуб се изправя. Да не забравяме още, че ЦСКА има определени традиции - ние сме били в армията, играли сме за армията. Всичко това ни е дало определено възпитание. ?? не само на нас, футболистите, но и на всички останали спортисти от ЦСКА. На??ият клуб е дал редица големи спортисти. Желая ви здраве, успех и наздраве!”, заяви Пенев.

Зафето се завърна на стадиона

Бив??ият капитан на ЦСКА Адалберт Зафиров се завърна на „Армията”. Той уважи банкета на ветераните заедно с баща си – славния бранител ??ван Зафиров-Копата, който е сред най-големите личности в историята на червените. За Зафето това бе първа визита на стадиона от година и половина насам. През лятото на 2016-а той изведе 20-ина момчета на тренировка на „Армията” и обяви, че се готвят за финала за Суперкупата. Тогава Зафиров бе посрещнат много враждебно от група фенове на ЦСКА, които дори го заляха с бира и го съпроводиха с обиди. Само месец по-късно обаче Зафето изненадващо бе освободен от новоучредената формацията. В интервю за „Тема Спорт” той заяви, че е бил употребен. „Не очаквах тези псевдоцесекари да постъпят по такъв подъл, нагъл и грозен начин. Това са хора, които имат интереси и ги гонят чрез клуба. Всичко там е скрито-покрито, а уж ще??е да е прозрачно”, заяви през есента на 2016 г. Зафиров. Впоследствие той посочи: „Където са привържениците и базата, там е ЦСКА. За мен най-важно е кой ще спечели търга за емблемата” и отчете още, че червените са играли най-добрия футбол през пролетта.
Сега неговото и на баща му присъствие на „Армията” ясно показва позицията им...