Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

19-03-2016 Чикаго страда от  вируса „Хойберг”

Чикаго страда от вируса „Хойберг”

19-03-2016 Ник ФР??ДЪЛ, ESPN

Джими Бътлър обобщи по най-добрия начин целия мъчителен сезон, който Чикаго изживява. Попитан защо биковете продължават да изпитват толкова много проблеми в защита, гардът изобщо не се поколеба да даде откровен отговор. „Просто не сме онзи борбен отбор, който бяхме. Смятам, че целият ни състав не влага максимума от себе си всяка вечер и не се бори. Това се вижда от първата топка до финалната сирена. Когато има спорна топка, ние не се хвърляме за нея. Ако има борба, трябва да има и кой да се сбие, а ние не го правим. Просто не сме онзи корав тим, който бяхме и това си личи”, искрен бе Бътлър.
Преди паузата около Мача на звездите Чикаго допуска??е средно по 101,6 точки, което е добре за отбор, заемащ 10-ото място по този показател в цялата Лига. След ??оуто в Торонто обаче ситуацията за биковете стана значително по-тревожна. Те пускат по 107,1 на двубой, което вече им отрежда 19-ата позиция! Удържали са само един съперник под 100 точки за този период.
„Всичко опира до отборното старание. Гледаме много записи на мачовете ни. Със сигурност тренираме здраво. Говорим само за това по време на заниманията”, признава и разочарованият треньор Фред Хойберг. Правейки го през целия сезон обаче, явно проблемът е по-сериозен от неговите възможности. Защото той няма отговор на въпроса каква е причината Чикаго да продължава да се представя толкова ужасяващо в защита.
Бътлър е напълно прав, че желанието трябва да дойде от самите играчи. Тяхна е отговорността да се подготвят чисто психологически за даден мач. Но проблемът си остава един и същ за биковете. Вече стана ясно през годината, че отборът просто не разбира какво точно иска Хойберг от него. Отговорност на треньора е да направи така, че играчите му да не допускат всеки мач едни и същи гре??ки. Може да не ги научи?? да играят със сърце и да се сбият, но ако проблемите остават перманентни, то именно наставникът е този, който трябва да потърси ре??ение, залагайки на други играчи или пък на други схеми.
Никой не отрича, че Чикаго е съпътстван и от страхотен мал??анс, имайки толкова много контузени играчи през целия сезон. Но такъв бе случаят с биковете и в преди??ните 4 години, когато те все пак бяха претенденти, а не борещ се за място в плейофите тим. Проблемът е по-дълбок и до момента се вижда, че не е по силите на Хойберг, за да бъде разре??ен. Самият Бътлър признава, че е изненадан от меката игра, която той и съотборниците му показват. „Така е. Смятам, че имаме достатъчно потенциал и характери, които могат да излязат на терена и да играят наистина твърдо. Но явно забравяме понякога колко е важно да го правим, всъщност почти през цялото време”.
На този етап Хойберг не е тръгнал за никъде, след като има 4-годи??ен договор и 20-милионна заплата за този период. Но той трябва да намери начин, за да могат играчите му да разберат какво точно се иска от тях. Както в защита, така и в нападение. Ако той ще остава треньор на този отбор, то директорите Гар Форман и Джон Паксън, които изгониха Том Тибодо миналата година, ще трябва да търсят имена, пасващи на концепцията му. За близо 70 мача настоящите звезди, в лицето на Пау Гасол, Дерик Роуз, Джими Бътлър, Джоаким Ноа, Никола Миротич... така и не разбраха концепцията на Хойберг. А част от тях бяха значително по-мотивирани и с характер на претенденти само преди година.