Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Черно море залага на естествения футбол

Черно море залага на естествения футбол

16-04-2015 Росен АНГЕЛОВ

Без да вдигат ??ум, „моряците” не се отдалечават от запазената си марка

Футболен клуб Черно море Варна може да се похвали с нещо много важно - постоянство в поддържането на едно ниво. ?? ако по света това е стандарт на среднячество, то у нас е барометър за качество. Защото колко тима у нас са се движили в, общо взето, едно и също темпо през последните 10-15 години. Отговорът е два до три. Всички останали са се качвали на асансьора главно поради финансови причини. ?? във Варна не се излива някакъв тропически златен дъжд, но досега не си разбиха отбора и стила на игра.

Черно море ще е
на третия си финал

за купата на страната в последните девет години. Победата в първия мач срещу Локомотив Пловдив предопредели на 99 процента подобен развой на събитията. ?? във Варна трябва да са повече от доволни от един такъв край на сезона, който за тях започна твърде мизерно. Но благодарение на завръщането на кормчията Никола Спасов към дне??на дата нещата изглеждат много по-различно.
Кольо Спасов е доказателството, че и преди, и сега в българския футбол има треньори, които са обречени на успех точно с определен клуб. Ще е пресилено да бъде провъзгласен за месия, защото и други като ??лиан ??лиев, Ясен Петров, Велизар Попов оставиха постижения след себе си. Но точно на Кольо Спасов бе писано да вземе чере??ката на тортата. С него отборът игра на финал за купата, след това спечели третото място, а в актива му са и две доста добри кампании в Европа. Това са постижения, с каквито малцина треньори у нас могат да се похвалят. А за нивото на Черно море това е достатъчно, за да бъде?? наречен легенда.
Спасов обаче въобще не го раздава като легенда. Прекалено земен е, за да витае в облаците. Стъпва здраво по земята и си дава сметка за реалностите. ?? спазва традицията, към която и той самият е съпричастен в огромна степен. Защо във

Варна могат, а
другаде не могат

Отговорът се корени във философията, която вече е непроменена над 10 години. ??грачите се сменят, отборната физиономия се запазва. Винаги Черно море играе с повече българи, отколкото чужденци. Винаги Черно море е с поне няколко свои юно??и. Винаги Черно море се бори до последната минута. Не на последно място, никога Черно море не е бил подозиран в ма??инации под масата. Няма друг клуб, който толкова добре да се е опазил от каквито и да е било намеци за нещо нередовно в двубоите му. Не ги засягат нито интересите на големите, нито парите от тотото, нито някакви други изку??ения. Може футболът им да не е с пяна на ??ампанско, но е честен, открит и истински. ?? това е повече от комплимент на фона на всичко, което се случва по на??ите стадиони.
Най-важното - на стадион „Тича” има публика. Малко за голям град като Варна, но достатъчно на брой спрямо празните гледки от други места в страната. Варна има нужда от своя Черно море, подкрепя го и го обича. Ситуацията е доста по-различна от тази на 100 км южно в Бургас, където местната общественост напълно загърби футбола в града.
Още нещо важно, стадион „Тича” комай е единственото място в България, където за футбол говорят само оторизирани лица. Треньорът и играчите. Никой друг ръководен фактор не се изку??ава да ни занимава с хайвери и други безумия. Във Варна винаги говорят само и единствено за футбол.
С четири-пет основни постулата се вижда как дори в България може да има отбор, който да отговаря напълно на критерия футболен. Макар и да останаха във втората ??естица, „моряците” показаха много приличен за родните стандарти футбол. Опънаха се на всички от първата ??естица, няма отбор, който да ги е надиграл без проблеми. ??маха и по-силни мачове, имаха и по-слаби, но това, което играят, става за гледане. Дори и сега във втората ??естица двубоите на варненци притежават футболна стойност, нещо, което не може да се каже за повече от мачовете в първата. Отборът има опитни, и млади, и прилични чужденци. Тук-там и някоя звезда. Както е редно да бъде.
Черно море е

отличен пример
как да стават

правилно нещата. ?? все пак дори сигурният нов финал не може да прикрие един огромен недостатък. Той се нарича стадион „Тича”. Всичко отива на вятъра покрай този прословут терен, наричан с какви ли не обидни квалификации. А страда отборът, защото му се лепна етикета биткаджии. Едва ли не във Варна се играе класическа борба, а не футбол. А това въобще не отговаря на истината. ??стината е, че във Варна винаги се играе футбол. Така е било преди 90 години, така е и днес. На всеки непредубеден зрител са му необходими не повече от 10-15 минути, за да усети, че зелено-белите играят футбол. Автентичен, с аромат на море. Черно море!

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар