Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Червената история изгря в 1000 кадъра

Червената история изгря в 1000 кадъра

17-04-2018 Тема спорт

ЦСКА представи вчера пред медиите фотоалбума, посветен на 70-годи??нината си. Уникалната книга съдържа 360 страници и 1000 снимки и вече е в продажба във фенмагазина на „Армията”. ??зданието струва 40 лева, като е в тираж от 5000 бройки, но клубът има готовност да пусне още. В събитието на стадиона участие взеха авторите Тодор Шабански, Боян Бойчев и фотографът Бончук Андонов, осигурил кадрите за книгата. Присъстваха също 4 от големите фигури в историята на ЦСКА - Димитър Пенев, Аспарух Никодимов, 7-кратният световен и еднократен олимпийски ??ампион по борба Валентин Йорданов и олимпийската ??ампионка по плуване от Сеул ''88 Таня Богомилова. На представянето бе и капитанът на червените Божидар Чорбаджийски, който получи символично първото копие от албума от Димитър Пенев. Събитието завър??и с празничен коктейл на стадиона.
„Тази книга е доказателство, че ЦСКА е велик клуб не само на национално, но и на световно ниво”, каза един от авторите - спортният журналист Тодор Шабански. „ЦСКА е дал една трета от олимпийските ??ампиони на България. На върха са стъпили общо 48, а 15 от тях са от ЦСКА. Ако клубът бе участвал като самостоятелна нация на ??грите в Монреал през 1976 г., ще??е да е на 11-о място по медали от 120 държави! А в Сеул през 1988-а ще??е да е 15-и. Само в Сеул ЦСКА дава 4 от 10-те олимпийски ??ампиона на България! ЦСКА има повече олимпийски ??ампиони от страни като ??ндия, Мексико и Тайланд. В този албум е събрано всичко, което прави толкова силно името на ЦСКА”, добави Шабански.
Друг от авторите - Боян Бойчев, пък коментира: „Тази книга може??е да се състои и от 3600 страници - толкова богат снимков материал имахме. ??зготвянето на този труд ни отне 6 месеца”, отчете Бойчев.
Уникалното издание съдържа индивидуални глави със снимки на десетки от най-големите родни състезатели, чиято кариера е била свързана с ЦСКА. Особено ценни са визуализираните графики, които показват заслугите на армейците за триумфите на българския футбол и спорт. Много снимки припомнят знаменитите победи над футболните колоси Байерн, Ливърпул, Ювентус, Аякс и много други. На футбола са посветени 200 от 360-те страници, а останалите са за другите видове спорт, развивани от ЦСКА.
Фотоалбумът е едно от многото специални начинания, които ЦСКА подготви за 70-годи??нината си. Клубът вече продава юбилейни екипи и значки, но ще има и други изненади за честването на 5 май на националния стадион „Васил Левски”.