Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой ЦСКА се зареди с евродопинг

ЦСКА се зареди с евродопинг

02-03-2018 Стоян ГЕНОВ

Този сезон големите празници идват по-рано за червена България. Коледа започна десет дни по-рано с отстраняването на Лудогорец за купата, а сега благата вест подрани с цял месец и армейският Великден започна в навечерието на най-червено-белия празник 1 март. Справедливото ре??ение на УЕФА бележи последния епизод от трилогията по великото възкресение на ЦСКА. Първият започна с предизвикания трус в системата на родния футбол от спечелването на купата пред над 35 000 на националния стадион – футболните чиновници се видяха натясно и нямаха друг изход, освен да признаят, че българския футбол е сив и ли??ен от смисъл без присъствието на силен ЦСКА. В епизод втори от лапите на еничарската ??айка, дирижираната от най-големите врагове на ЦСКА, бяха спасени два от символите на клуба – стадион и емблема. Връщането в Европа е последното парче, което завър??ва в цялост разпиления доскоро пъзел на ценностната система на най-успе??ния ни клуб.
Отбор, достоен за златен дубъл, стадион, на който феновете са все по-сплотени в подкрепата си и достъп до европейската сцена, където ще продължи да се пи??е славната история на червения колос. Стожерите на червената идеология отново са изправени гордо един до друг! От клуба, който отказва да умре, ЦСКА извървя пътя до клуба, който се готви да лети. ?? това вече не звучи като далечна приказка или добро великденско пожелание.
Това е реалността, която стана възможна, благодарение на възкресеното единството в армейския лагер. Възстановяването на нито един от трите стълба на разру??ената идентичност

не дойде даром

Ръководството, отборът и феновете с всяко едно свое действие през последните три години доказаха, че българският футбол не може без ЦСКА, че ЦСКА е способен да предизвиква трусове, че ЦСКА вече ще отстоява ??умно и твърдо правата си, че ЦСКА е единствен, а публиката му неделима. Затова червеният Великден не е небесно чудо, а заслужен плод на кански усилия и единство в действията.
Завръщането на европейската сцена е магичен момент, който обаче има и своите чисто практични измерения. Няма съмнение, че собствениците на клуба ще си поставят още по-високи амбиции за изграждането на отбора и базата. Колелото се завъртя и на хоризонта вече се задават отлични бизнес възможности. Еднакви чорапи да продава??, едно е да ги изложи?? на сергия на Женския пазар, а друго на лъскава витрина на „Гран Виа“ в Мадрид, например. Един гол на Каранга срещу средноевропейски отбор може да има тежест за цената му на половината му попадения в първенството. Същото важи и в обратна посока - ЦСКА ще бъде още по-привлекателен за още по-качествени състезатели. А какъв импулс само ще има за настоящите футболисти новината от Нион! Със сигурност всякакви мисли за удължаване на летните плажове вече са избягали от главите им. Ако е имало и 1% резерв у играчите по отно??ение на мотивацията, то и той вече е запълнен.
Няма съмнение, че ре??ението на УЕФА ще рефлектира силно върху остатъка от българския ??ампионат.

Залогът вече не
е само титлата

а достъпът до най-лъскавата европейска футболна сцена. ?? ако за ЦСКА завръщането в евротурнирите с участие в Шампионска лига ще е допълнително укра??ение за празника, то в лагера на големия конкурент е въпрос на живот и смърт. Делиорманският модел в този вид и с тези изпълнители може да съществува само, ако е захранван с големите приходи от най-комерсиалния турнир. Не се вписва в егото на собственика, но доскоро очакванията бяха, че и второ място ще дава виза за Шампионска лига. Това вече няма как да стане! Доносите от подставени лица и приближени клубове вече няма как да минат! Затова и факсът на УЕФА със сигурност е отекнал силно на Североизток. За Лудогорец вече не съществува друг сценарий, освен титла на всяка цена. А знаем какви са възможностите на лудогорската ма??ина. Съмненията от последните дни за качеството на домакинската продукция в Коматево са само лек щрих в постановката, която недосегаемия е способен да организира, ако е поставен до стената.
А това по всичко личи, вече е факт. Насреща са един клуб и общност, възкръснали в пълната си цялост, възстановили ценностите и амбициите си, вдъхновени в очакване на нови инвазии в Милано, Прага, Рим и Лондон и на нови бляскави представления под европейските прожектори.