Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой ЦСКА и Левски да играят, а не да играйкат

ЦСКА и Левски да играят, а не да играйкат

20-06-2020 Желю СТАНКОВ

Затишие пред буря или затишие по стечение на обстоятелствата, това е въпросът! Бурята евентуално би могла да дойде, ако ЦСКА и Левски успеят да се класират на финал за купата. И тогава вече ще става каквото ще става. Но поради малкия шанс на сините да елиминират Локо Пловдив, оставяме тази вероятност настрани.
Сега имаме мач в плейофната група, в която няма предпоставки за буря. А с оглед на информациите от разни лицензионни комисии имаме усещането, че разпределението на квотите за евротурнирите не касае участниците.
В навечерието на вечното дерби го няма обичайното напрежение. Преди 18 години имаше подобен мач, без голяма интрига и без заряд. Левски бе станал шампион и можеше да прави каквото си иска, а ЦСКА, както се казва, заради тръпката победи с 1:0 с гол на Владо Манчев в един голям дъжд на "Армията". Сега като че ли има стечение на обстоятелствата, отново е дъждовен период и нямаме сигнали, които да образуват сериозно напрежение в двата съперника. Да, това е мач, в който никой не иска да настигне никой, никой не си прави сметки, защото в последните години обикновено кръчмарят се казва Лудогорец, който изобщо не го интересува как точно другите си играйкат. Умалителното с ироничен оттенък излезе от устата на Гриша Ганчев и, общо взето, си го припомняме в края на сезона, когато сметките са приключили.
Обаче пък във всяко интервю седмица преди това дерби хората казват, че без ЦСКА и Левски футболът няма да бъде същият, а без сблъсъка помежду им няма как да се отвори историята, за да се напише поредната страница.
Някаква странна тишина е завладяла и двата съперника. Липсват закачките, няма ги обичайните препратки към миналото, а съкровищницата на традиционния фолклор на вечното дерби си стои непокътната, без нищо ново в нея. Дори от полицията няма от онези дългите съобщения кое шествие откъде ще мине и какво е забранено да носим, когато влизаме на стадиона. Ще каже човек, че футболните хора някак са станали по-смирени. Може пък да има и нещо такова. Не е изключено и след пандемията системата някак да се е променила. Предстои да проследим тези процеси. На практика това ще е първият мач между Левски и ЦСКА в условията на COVID-19. Струва ни се нереално да смятаме, че футболните фенове чак дотолкова да са преосмислили поведението си и да са променили приоритетите си, че този мач да им е като всички останали. Само това не! Нека си го има спортното противопоставяне и омразата в разумни граници. Това е неизменна част от всяко спортно дерби. Само умоляваме, отборите поне в тези минути да не играйкат, а да играят. Все пак трябва да има някаква "комуникация" с феновете, които са си купили билети за този мач.
Странно е някак, че дори от клубовете няма нито една декларация против съдията, който е спорна фигура. Няма ги и подхвърлянията за резултат, който би устройвал и двата отбора. Да не говорим, че за първи път на сцената имаме собственици, които са приятели и не се крият да си пият кафето заедно. Да видим дали Гриша Ганчев и Наско Сираков ще седнат един до друг в официалната ложа на националния стадион "Васил Левски" така, както го правят на много места в развитите футболни държави. Би било нещо много позитивно и съвсем ново за дербито.