Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой ЦСКА влезе в период  на реконструкция

ЦСКА влезе в период на реконструкция

09-05-2018 Жаклин М??ХАЙЛОВ

Вече от седмица Стамен Белчев не е треньор на ЦСКА и това автоматично вкарва червения клуб в период на реконструкция. Това е цената, която на „Армията“ ще трябва сега да платят за 17-те месеца спокойствие, което скромният, честен, достоен и работлив хасковлия достави на ЦСКА. Но

големите клубове
броят не работата
и усилията, а само
титлите и купите

След като почти през целия сезон латерните повтаряха като папагали, че ЦСКА ще празнува юбилей с купа и титла, някой трябва??е да опере парсата. Във футбола треньорът е в ролята на осъдения на смърт. Дори когато е направил чудеса. Защото Стамен Белчев направи чудеса с ЦСКА и едни нелепи 6 минути в Разград му отнеха славата.
Ясно е, че Стамен Белчев си тръгна предсрочно, защото такава бе волята на народа. Същият народ обаче го възнагради с аплодисменти по време на честването на 5 май, което говори красноречиво, че макар и претенциозна, публиката на ЦСКА е и благодарна. Стамен бе освободен заради силната болка от отстраняването за купата от Левски! Загубата на титлата червената общност може??е да преглътне, провалът срещу кръвния враг - не. Собственикът на ЦСКА просто уважи фразата „Глас народен, глас божи“ и вероятно против волята си освободи един от най-кадърните си треньори в своята богата 22-годи??на кариера на футболен вожд. Няма съмнение, че Гри??а Ганчев е видял много неща, десетки треньори са го убеждавали и заблуждавали и е напълно наясно, че Стамен му бе??е дар божи. Но народът иска друго!
Ерата на скромния и етичен Стамен приключи. Малко тъжно човек, който толкова усърдно създаде един сериозен за българските стандарти тим, си тръгна по същия начин, както и дойде. За да докаже и той със собствената си съдба колко тънка е ни??ката между фарса и трагедията. Няма титла, няма купа, няма дори червена ти??ина. Брожението, което се засилва??е лавинообразно, отнесе Стамен Белчев.
Пи??а тези неща, защото малко са хората като Стамен Белчев в българския футбол. С рядкото съчетание между отличен специалист и добър човек. Белчев постави едни съвсем различни стандарти на поведение и отно??ение.

Сега интересно
е какво ще става


оттук нататък, защото животът продължава. Кризата отминава, ло??ото настроение също. ЦСКА бе и си остава основният конкурент на Лудогорец, а като такъв трябва да хвърля непрекъснато съчки в огъня. ??мам предвид победи над зеленото чудовище, каквито точно в периода на Белчев се появиха. Един път писах за многото фронтове и се оказах добър или ло?? пророк, както искайте, го разбирайте. Многото фронтове пред ЦСКА се увеличават с още един, защото клубът се завръща на европейската сцена. ?? ако демонстрира играта си, има не ло??и ??ансове да стигне далеч. Но каква ще бъде игровата концепция оттук нататък зависи много от бъдещия наставник.
Сега имаме като реалност временното назначение на Христо Янев. Един млад специалист, който въобще не е за подценяване. Практиката е показала, че няколко ??умни победи доста често превръщат временните неща в дълговременни. Но ??ансовете на Янев да остане след 1 юни в сега??ния случай са нищожно минимални. Единственият важен и отговорен фактор в ЦСКА веднага след освобождаването на Белчев в спе??ен порядък е започнал да търси подходящ специалист. Такъв, който априори ще засили авторитета на треньорската институция в клуба.
Ако отново отнесем въпроса до

Височай??ата
воля на великата

червена публика, то тя сега няма да има думата. На нея и този път ще й бъде показано, че може да уволнява, но не и да назначава. А и да си признаем, кой знае какво брожение по повод предпочитани кандидати на „Армията“ няма. Засега вакуумът не се запълва от традиционните очаквания за кампания в полза на Стойчо Младенов или Любослав Пенев. ??зглежда и двамата нямат чак толкова силна подкрепа, а и не проявяват кой знае каква активност в собственото си предлагане. Стойчо все пак си е добре в Казахстан, що се отнася до материалните условия, а те винаги са били водещото начало при него.
На 99 процента е сигурно, че на „Армията” през юни ще дойде нов военачалник - чужденец. Стана дума, че собственикът вече е обявил търсене на известна личност със сериозен бекграунд зад гърба си. ?? най-вече такъв, който наскоро е постигал нещо в европейските турнири. Свободни валенции ще се открият в изобилие, но обицата „Еди Йорданеску“ не е забравена. Не че Еди бе??е ло??, но в София не му се получи. ?? на много треньори чужденци, до??ли с голяма ко??ница, не им се получава, защото времето винаги е малко, а победите са задължителни. ?? нещо много важно, работата в ЦСКА е добра и престижна, но трябва да се съобразява?? със спецификата на ситуацията. ?? новият треньор няма да има право на собствена селекция, приема заварени условия на твърда бюджетна политика и трябва да постигне резултати. При това управление на ЦСКА има особена стабилност. Но няма разточителство. Малцина си дават сметка, но евентуалната титла на ЦСКА би струвала поне 5 пъти по-евтино от такава на Лудогорец. В ЦСКА има друг тип мислене по отно??ение на пазарните детайли. Към многото заслуги на Стамен, свързани главно с игровия облик на отбора, задължително трябва да се добави фактът, че при него играха Недялков, Китанов, Десподов, Чорбаджийски, Атанасов, Георгиев, Малинов, Дюлгеров и дори за малко Антов. Това са млади български футболисти, създадени и развивани в на??енска среда. Не като на други места, ела и вземи едни 50-60 хиляди на месец! Българските момчета в ЦСКА

знаят, че този клуб
е трамплин за тях

а не пристан за пари. Недялков вече осъществи американската мечта, Десподов, Чорбаджийски, Малинов също предстои да бъдат продадени, когато му дойде времето. Политиката на ЦСКА е съвсем различна от тази на всички останали клубове и тя е пазарно насочена.
ЦСКА произвежда, докато другите консумират. ?? това няма да се промени, колкото и на привържениците да им се иска да се докарат Меси, Роналдо и Салах.
Всичко е ясно по отно??ение на чужденците. Взимат се такива, които са по джоба на клуба. Понякога се попада на диамант, както е в случая с Каранга, но в повечето случаи на ментета, както пък стана с много други, които преминаха през „Армията“ и не оставиха никаква следа. Оттам следват и пробойните, през пролетта на червените им липсва??е достатъчно качество във всяка една линия. Но и тази политика ще остане непроменена. Пет-??ест нови ще дойдат през лятото, ще ги рекламират ??умно, а после на терена ще се види, че стоката не е достатъчно квалитетна.
?? все пак облаците над Борисовата градина не са толкова черни. Загубите се преглъщат,

отлетелите мечти
се завръща.

Ако хубавото, а то бе??е в големи количества в последните 17 месеца, се запази и догодина, ЦСКА ще бъде в кондиция. Сега пред тях е европейска кампания, която е добре да продължи максимално дълго. Включително и заради огромния, ежедневен, къртовски труд на един скромен труженик от Хасково, който превърна наследената от Йорданеску сбирщина в добър отбор. ?? ще е грехота този отбор да бъде съсипан и трудът да отиде по дяволите! Това задължително трябва да се обясни внимателно на новия треньор. Защото тези малко над 25 хиляди, които отидоха на стадиона на 5 май, ще се върнат отново за европейската кампания. ?? при това положение право на провал не съществува, защото по-силно унижение от това да те бие Левски, е да направи?? ново географско откритие като Мура или Зимбру.