Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой ЦСКА: Нов стадион ще има, направихме програма с общината

ЦСКА: Нов стадион ще има, направихме програма с общината

30-08-2019 Виктор ГЕЦОВ

Дано обещанията не се напразни, заяви един от собствениците на червените Юлиян Инджов

Собствениците на ЦСКА Гриша Ганчев и Юлиян Инджов проведоха още една среща вчера във връзка с построяването на нов стадион на мястото на стария. Двамата посетиха главния архитект на София Здравко Здравков. Заедно с тях бяха изпълнителният директор на клуба Пламен Марков и юристът Станислав Трендафилов, а свой екип изпрати и спортното министерство.
Резултатът от срещата е, че общината, представлявана от главния архитект, също като държавата даде зелена светлина за плановете на ЦСКА. Арх. Здравков е обещал клубът да получи виза за проектиране в периода 15-20 септември. Издаването на този документ е първата основна стъпка към изграждането на нов стадион. Впоследствие армейците ще трябва да представят още доста материали, но с обещанието за виза клубът на практика изпълни краткосрочната си цел.
В сряда на среща в спортното министерство пък собствениците на ЦСКА се разбраха да се създаде съвместно дружество между клуба и държавното ведомство. Към това дружество ще се апортират „Армията” и Панчарево. Така двете страни ще сключат публично-частно партньорство.
След срещата при главния архитект вчера Ганчев и Инджов застанаха пред репортера на БНТ Росен Станчев. Ганчев обаче отказа коментар: „Инджов е царят на строителите, той ще говори. Нека той да каже”, заяви Ганчев. На въпрос дали е обнадежден от това, което се случва на този етап, силният човек в ЦСКА само въздъхна и си тръгна.
Инджов говори малко повече около ситуацията със стадиона. На въпрос дали главният архитект приема намеренията на армейците, строителният предприемач отговори: „Той обеща да стартира процедурата по реконструкцията и останалия ремонт на стадиона. Направихме една програма, по която ще работим ние и общината. Смятаме, че визата за проектиране ще бъде издадена, ако не до 15 септември, най-късно до края на същия месец”, каза Инджов.
„Смятам, че ще се добутаме до това, което искаме. Да се надяваме, че това не са напразни обещания като за преди избори. Предполагам, че ще си удържат на думата. Знаете, че в София не е лесно да построиш дори един гараж, а камо ли да направиш реконструкция на стадион в Борисовата градина. Пречки могат да се появят много и отвсякъде”, допълни Инджов.
На въпрос какво би казал на феновете, той отговори: „Нека феновете да очакват, защото стадион ще има. Тепърва ще уточняваме откъде ще влиза техниката, кога и как ще ни пуснат, ще има специален режим и графици. Няма да е проста задачата. Да кажем, че засега ни показват желание да задвижим колелото”, заяви още Инджов.
Оттук нататък ЦСКА ще подготви в кратки срокове необходимите документи, за да кандидатства за виза за проектиране. Те се подават до главния архитект, който трябва да я издаде. Той има 14-дневен срок от датата на входиране на документите. Разбира се, при положение че няма забележки. В най-оптимистичния вариант клубът ще получи виза около 15 септември.
Получаването на виза далеч не означава разрешително за строеж. Тепърва клубът ще трябва да представя много проекти и други детайли около своите намерения. Те пък ще е необходимо да се одобряват от различни министерства, така че процедурата е времеемка и тежка. Положителното е, че на този етап от държавата и общината не правят спънки на ЦСКА, което дава ход на процесите. Кога обаче ще се стартира реалното строителство на новата „Армия”, това едва ли някой може да прогнозира в момента. Важното е, че движение около казуса има и ЦСКА прави първата истински сериозна стъпка към изграждането на стадион, който ще позволи провеждането на мачове на най-високо ниво.