Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Христо Порточанов: Президентите и босовете няма да са в нашия Изпълком

Христо Порточанов: Президентите и босовете няма да са в нашия Изпълком

01-03-2021 Тема спорт

Кандидатът за президент на БФС Христо Порточанов даде обширно интервю пред БНТ. „Тема Спорт“ ви предлага част от него.

Г-н Порточанов, вашият Инициативен комитет излезе с информация, че се оказва натиск върху клубовете от регионалните структури. Все още ли е така и имате ли доказателства?
- Натискът е невероятен, огромен и въпреки него благодаря на тези колеги, които се подписаха, които изявиха желание да подкрепят промяната. Най-сериозно е било във Варна, в Горна Оряховица, във Велико Търново, Габрово, Хасково, Благоевград, Кюстендил… Грозна картина.
Натиск от кого?
- От тези хора, които се занимават с футбол по регионите. Плашат ги с изхвърляния от групите. И какво ще стане, като ги изхвърлят? Какъв футбол развиваме без тези тимове. Това просто е непонятно и не разбирам защо се употребява такъв натиск. Едва сега, когато хората вече се подписаха при нас, започнаха да им дават конуси, топки, мрежи… Защо не го правиха досега? А това е по програма на ФИФА. Няма да цитирам хора, защото те не заслужават да споменавам имената им. Но с тях ще се разделим веднага, след като спечелим конгреса.
Може ли да обявите имена, с които ще работите?
- Потвърждавам, че ще има трима професори и един академик. Ще има бизнесмени, спортисти, въобще доста шарена палитра, но ще са хора авторитетни с възможности и финансови, и интелектуални. И най-важното – всички са запалянковци, може би повече и от мен. Изненадата ще бъде голяма.
Плаши ли ви конкуренцията?
- Ако са тези имена, които се спрягат в пространството, това е несериозно, обидно е за футбола.
Във вашия Футболен съюз има ли място за хората, които ръководят сегашния?
- От сегашния Изпълнителен комитет категорично не. А от администрацията… Искам да успокоя хората там, защото ги плашат, че като дойде Порточанов, всички ще си отидат, ще бъдат уволнени. На всеки ще се даде възможност. Ако, разбира се, някой не влезе в нашите изисквания за справедливост, почтеност и професионализъм, ще бъде освободен. Ще дадем път на младите и подготвените.
Имат ли място президентите на клубовете в Изпълкома?
- Категорично не. Нито един президент, нито един собственик на клуб няма да бъде член на Изпълкома. Тяхното място е в професионалната и аматьорските футболни лиги. Както е на всякъде по Европа, по света. И не виждам нищо обидно в това. Защото, когато са вътре в Изпълкома, се получават дрязги, конфликти. На 14 януари на Изпълнителния комитет е имало доста неприятни разговори, размяна на реплики, обиди. И като говоря за аматьорската лига, разбрахме, че изборът на президента, който се изявява като пожизнен, е нелегитимен. И там ще настъпи промяна.
Трябва ли администрирането на първенството да мине в ръцете на ПФЛ?
- Категорично. Само две или три комисии ФИФА не разрешава да отидат там – това са Съдийската, Дисциплинарната и Апелативната. Всичко останало може да се прехвърли в ПФЛ и ще бъде там. В цяла Европа тя администрира първенството, ние защо да не го правим, топлата вода ли откриваме? Не, просто на някой така му е удобно.
Има различни тълкувания за мандатността на конгреса – постоянен или временен до редовния догодина…
- Този въпрос е изчистен много отдавна. И не знам защо го говорят и заблуждават и плашат хората. Конгрес се прави, за да се избере нов президент и нов Изпълнителен комитет. А член 22 от статута на УЕФА е категоричен – новоизбранният президент и изпълнителен комитет започва своята дейност веднага след завършването на конгреса. Ние предлагаме да се състои в един ден, дали ще е на националния стадион, или в Зала 1 на НДК, да преценят те. Той може да започне в 11:00 часа и да приключи до 16-17 часа. И ако има повече от един кандидат, трябва да бъдат задължително вписани в една бюлетина, защото знам досега как и какво се получаваше. Репресията свърши.