Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Футбол с мирис на блато

Футбол с мирис на блато

27-05-2019 Жаклин МИХАЙЛОВ

Щях да започна с написаното от мен преди една година, което, оказа се, е било пророческо. Статията е "Играйкането продължава". 13 месеца по-късно всичко е едно към едно, както се наричаше легендарното предаване на Сашо Диков. С оглед на финалните акорди на първенството в петък вечерта обаче реших да направя нещо по-актуално. Ще се подложа на детектор на лъжата!

Стартирам с въпросите

Измерил съм си пулса и кръвното и отговарям уверено, без да се замисля.
Въпрос № 1: Заслужаваше ли Лудогорец да стане шампион за осми пореден път? Отговор - Не.
Въпрос № 2: Заслужаваше ли ЦСКА да стане шампион на България? Отговор - Не.
Въпрос № 3: Заслужаваше ли някой трети да стане шампион на България? Отговор - Не.
Въпрос №4: Е, тогава кой трябва все пак да е първи, защото по правилник трябва да има такъв? Отговор - Не знам.
Въпрос №5: Честно ли се играха мачовете? Отговор - Не?
Въпрос № 6: Трябва ли всички отговорни фактори в българския футбол да се подложат на полиграф? Отговор - тяхна си работа!
Това е моята позиция, изтръгната без кабели по ръцете и без напрежение дали ще дам правилния отговор. Само мога да съчувствам на момчетата за отвратителното преживяване. Считам го за абсолютно насилие, което трябва да бъде инкриминирано със закон. Смятам се за доста любознателен, но не съм чул никъде другаде по света футболисти да са пращани на полиграф. Това устройство е създадено със съвсем други цели като допълнителна помощ за разкриване на тежки криминални престъпления. В 99 на сто случаите при извършване на убийство. Кой знае защо точно в България този метод вече се прилага от няколко години във футбола. От няколко години да се разбира, откакто се появи новото футболно явление.
Отново и отново съчувствам на всички футболисти, които

са били подлагани
някога на това
унижение

И се чудя къде са разните профсъюзи и тем подобни организации, които сега мълчат гузно. И правят някакви церемонии един път в годината. Сега е моментът като Джими Хофа да застанат зад своите синдикални членове. Чудя се и на треньора Илиан Илиев, който изостави своите подопечни в най-трудния момент.
Ясна е полемиката, ясни са опорните точки. По медиите и форумите има поддръжници и на едната, и на другата теза. Колегите няма да ги коментирам по хигиенни причини, а обикновените фенове са подвластни на запалянковските си страсти. Проблемът е, че страстите са във възможно най-ниската честота - блатната. И това започна буквално минути след епилога на първенството. Всички виждаме колко тържествено и празнично завършват клубните шампионати в Европа. С какви драми и с какво обещание за бъдещето. На хората от трибуните им се ще следващото първенство да започне още утре. Само питам дали на феновете на Черно море им се иска да започне първенството, след като емблемата на техния клуб бе поставена по изключително долен начин в унизителна ситуация. А в неговата лична версия големият за мен Георги Илиев каза, че е дал 21 години от живота си на каузата на Черно море. Видял съм с очите си колко достойно го прави! И забележете приемствеността - бе подкрепен от 18-годишния Мартин Минчев. Щеше ли Мартин Минчев да има тази цена, ако не се бе учил от чичо си Жоро? Как ще реагира онази най-гореща част от феновете, която застава под дървото на "Тича", спрямо местния 19-годишен талант Иван Дюлгеров. Просто ще се съгласят, че е най-обикновен измамник и ще го зачеркнат завинаги. Нещо не ми се вярва!?
Ситуацията определено не е приятна - блатна. Винаги ще има поне две истини. А много скоро и двете ще бъдат забравени. Бях готов обаче да направя дежурния си анализ след първенството. В крайна сметка в петък вечерта бе сложен последният акорд. Много тези се изложиха за поредната серия на съперничеството между Лудогорец и ЦСКА. Единственото хубаво нещо в сагата бе, че преди година всичко свърши на 15 април, а сега продължи до 24 май. Това е неоспоримо предимство на завършилото първенство. Никак не го подценявам. Оттам нататък жестоко грешат онези, които смятат, че изпусната дузпа от Али Соу е решила първенството. Или някакви други решителни пропуски на ЦСКА през сезона. При тези обстоятелства в българския футбол Лудогорец ще е шампион до второ пришествие. Вече осем пъти поред, за деветата не се съмнявам, нататък не съм толкова прозорлив. Това обаче не е индулгенция, сега за ЦСКА, утре за всеки, който дръзне да предизвика хегемона на България.
Едно нещо предвидих още през октомври и парадигмата се сбъдна. Не можеш да имаш никакви претенции, когато не си взел в директните мачове повече точки от Лудогорец. И когато си пропилял своите моменти само поради собствени слабости. Лудогорец може да бъде свален от върха само ако директния му конкурент или конкуренти го бият във всеки мач. Или поне в 3 от 4 мача. И не да им вкарат един случаен гол, а мачовете да завършват с убедителни победи. Не може да си конкурентен, при положение че за 8 години нямаш нито една шампионатна победа над Лудогорец в своята цитадела "Българска армия". Такава лоша поредица червеният отбор не е допускал срещу никого. А

тази година
бе особено
подходяща

защото нещата в Разград бяха доведени до пълно разграждане на някогашната им неоспорима мощ. Следващата едва ли могат да се очакват магически промени. Но съперниците им не могат да чакат ябълката сама да падне от дървото. Трябва да направят много повече.
Що се отнася до първенството, само привидно на базата на резултатите отстрани то изглежда интересно. Фактът, че сме се отдалечили от времената, когато 6 отбора започваха с амбиции за първо място, е най-точната оценка. При същия развой, да се разбира същата слабост на лидерите, преди 15 или 20 години от задна позиция щеше да изскочи неочакван победител. Николай Гигов сигурно се изяжда от яд, че на него не му се падна такова първенство. Щеше да е шампион на България с Локо Сф. Сега всеки си гледа парцелчето и си избира мястото спрямо задълженията към държавната футболна политика. И заради простата логика всички без Лудогорец ще се пренасочат към мачовете за купата, защото това е единственият шанс да се видят с трофей. Какво се оказа, Христо Крушарски е големият победител в сезона.
Написах го преди година, потвърждавам го и сега. Става въпрос единствено и само за пари. Лудогорец не може да си позволи почивка от първото място, защото това ще струва прекалено скъпо. Екзистенциално скъпо! Но това само трябва да амбицира конкуренцията. В името на футбола хегемонията трябва да бъде спряна. Иначе и на последните мохикани по трибуните ще им писне и ще си останат по домовете.