Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

26-02-2025 Футболът е най-последната грижа на КоронаСтрахът

Футболът е най-последната грижа на КоронаСтрахът

26-02-2025 Жаклин МИХАЙЛОВ

В Европа късно се усетиха, че първенството в Китай бе отложено безсрочно

Преди седмица трябваше да започне китайската Суперлига. Първенството бе отложено безсрочно заради коронавирус. ШЛ на Азия в далекоизточната част е поставена под силна въпросителна. В първите два кръга от груповата фаза се изигра само един мач с китайско участие - Бейджин Гуан отиде до Тайланд. На 99 процента е сигурно, че китайските клубове изобщо няма да се включат в турнира, а това ще е голям удар за съперничеството, защото те са сред основните фаворити.
Съществуват хиляди начини за борба с кризисни ситуации. Досега обаче не е сработил нито един от тях. Не че Китай не прави всичко възможно, дори напротив. Те са втората икономическа сила в света и все пак отстрани изглеждат безсилни. Защото проблемът е чисто психологически. Нарича се страх. Хибриден, вирусен страх. Китай са един милиард и отгоре. Заболели са примерно над 100 хиляди човека, починали са около 2 хиляди. Процентите са нищожни, но се е отключило нещо различно от аритметика. Отключен е индивидуалният страх и той сам по себе си е възможно най-голямата пандемия. Защото и страхът е болест, при това от най-страшните. Както е казал един древен мъдрец - страхът не пречи на смъртта, той пречи на живота.
Никой в Европа доскоро не обръщаше внимание на тези факти. Беше някак екзотично споменаването на коронавирус. Той беше някъде далече в Китай и на круизния кораб в Японско море. Сега бедата ни дойде на гости. Съдбата на китайската Суперлига много вероятно ще бъде последвана от италианската Серия А. Както се казваше в една реклама на сладолед - скоро и в другите градове. Обстоятелствата и обясненията нямат никакво значение. Дали ще завърши калчото в момента е последна грижа на хората от Апенините. А най-последна грижа им е дали ще играят Интер и Лудогорец. Даже най-добрият вариант беше Лудогорец да получи служебна победа с 3:0 и да се класира напред. Защото Интер може да не продължи участието си в Лига Европа, дори ако отстрани Лудогорец. КоронаСтрахът няма да се съобрази с някакъв си футбол.
Северна Италия е парализирана, а това е показателно как ще реагира цяла Европа, ако вирусът продължи да се разстила по останалата част на континента. На никого няма да му е до футбол и няма да има никакво значение дали местните шампионати ще завършат. Също така няма да има никакво значение дали ШЛ ще стигне до финала в Истанбул. Съвсем резонно е, ако случаите на КоронаСтрах се увеличат драстично, да няма и европейско първенство по футбол. Кой в тази ситуация на страхова психоза би възразявал с каквито и да е било аргументи. Естествено, че мачове няма да се играят никъде, докато е необходимо това.
В България все още няма нито един регистриран случай на нашествието. Това е добра новина, но от онези към които прибавям думичката "засега". Точно със "засега" отпред продължава местното ни първенство по футбол. Но регистрира ли се първият случай, то ще бъде спряно на мига. Реакцията в Италия ще се повтори реципрочно в България. Друг вариант пред държавата няма. Никой не би поел риска да игнорира обстоятелствата.
Дотук с апокалиптичния сценарий. Съвсем скоро е 1 март, който в България е нещо като ден на здравето. Накичваме се с мартеници и червено-белите цветове ни гарантират крепко здраве. И всички вирусни болести ще си отидат с началото на пролетта. Короновирусът ще остане само един лош спомен, а що се отнася до футбола - там ще е все едно, че нищо не се е случило. Отложените мачове ще бъдат наместени в календара и първенствата и турнирите ще завършат по разписание. Предлагам да мислим за този вариант, защото съдбата на заложника е мизерна работа. Така или иначе нищо не зависи от нас. Да живеем в страх означава да съществуваме в пленничество. Не си заслужава!