Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

06-06-2016 Фрейзър му прости малко преди смъртта си

Фрейзър му прости малко преди смъртта си

06-06-2016 Тема спорт

Опитват се да ме накарат да го заобичам, но аз ще го заровя в гроба, заканва??е се Джо на болния Али

Джордж Форман с годините изглади отно??енията си с Али и двамата станаха най-добри приятели в последните години. Но другият голям съперник на Али на ринга Джо Фрейзър така и не прости на легендата в продължение на десетки години.
А в началото бяха истински приятели. Когато Али е изхвърлен от бокса заради отказа си да отиде във Виетнам,

Фрейзър му помага с пари назаем,

а след това лобира пред президента Ричард Никсън да позволи Али да се върне на ринга. Али се връща и с приятелството им е свър??ено. Двамата се изправят един срещу друг в Мача на века в на 8 март 1971 г. „Медисън Скуер Гардън“, а Али се възползва от славата си на борец за граждански права на чернокожите, за да уязви Фрейзър.
„Джо Фрейзър е Чичо Том. Той работи за врага“, казва тогава Али, забравил всякаква благодарност към колегата си. Не е ясно дали това е ранен пример за комериална боксьорска закана – жанр, който сега е много разпространен, или пък Али е бил искрен. Обаче успява да обиди жестоко Фрейзър, който е дете на земеделски работници от Алабама и е отнесъл куп расистки обиди в детството си.
„Това бе??е циничен опит да ме изолира от моя народ. Мисле??е, че така ще ме направи по-слаб, но сбърка. Аз просто разбрах какъв евтин кучи син е той“, казва по-късно Фрейзър. Той си отмъщава с победа по точки в 15 рунда, но това само задълбочава омразата им. Преди третия им мач – „Трилъра в Манила“ Али отново подема словесна атака и този път тя е брутална. Али, тогава ??ампион, се готви да бие „горилата в Манила“.
„Джо Фрейзър трябва да дари лицето си на защитниците на дивата природа. Той е толкова грозен, че слепите бягат от него. Не само изглежда зле, но и смърди – усеща се от чужбина. Какво ще си помислят хората в Манила? Че

ние черните братя сме животни, тъпаци, грозници и смръдльовци“,

нарежда Али, а Фрейзър се заканва да му „изтръгне сърцето“. Почти успява, но в 14-ия рунд очите му вече са толкова подути, че не вижда нищо и мачът е прекратен в полза на Али. Тогава ??ампионът се опитва да пооправи нещата.
„Да не съм чул повече ло??а дума за Джо Фрейзър. Той е най-коравият мъж на света. Ако бях поел всичките удари, които му нанесох, щях да съм се отказал много отдавна. Той е истински мъж“, казва Али. Това обаче не омилостивява Фрейзър. Години по-късно той изразява злорадство от заболяването на стария си враг.
„Хората ме питат дали съжалявам за него. Не. ??стината е, че не ми пука. Всички се опитвам да ме накарат да го обичам, но аз ще отворя гроба и ще заровя задника му, когато Господ ре??и“, казва Фрейзър, когато Али вече е болен от паркинсон. През 2001 г. Али се извинява официално чрез интервю в „Ню Йорк Таймс“.
„Джо е прав. Тогава казах някои неща, които не трябва??е да казвам. Говорех просто така, на момента. Съжалявам за това и искам да му се извиня“, казва Али. „Разбира се, че му прощавам“, отговаря Фрейзър 7 години по-късно. Заканата му да зарови Али не се сбъдва. Фрейзър умира от рак на черния дроб през 2011 г. Погребението е в тесен семеен кръг, но Али също е поканен. „Светът загуби един велик ??ампион. Винаги ще те помня, Джо, и ще изпитвам към теб уважение и възхищение“, казва тогава легендата.