Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Филип Лам – живот след футбола

Филип Лам – живот след футбола

29-01-2018 Кайл Ф??ШЕР „Зюддойчецайтунг”

Филип Лам напусна света на футбола преди девет месеца без сълзи в очите и с ??ирока усмивка на лицето си. ??зглежда капитанът на Байерн и Бундестима има??е други планове за живота, където няма??е място за топката. Сега ??ампионът от Мондиал 2014 е по-зает от годината на требъла с баварците (2013).

Здравословно хранене

Филип започна да подготвя почвата за бизнес дълго преди края на кариерата си. Стартът бе през 2016 г., когато германецът стана съсобственик на производителя на здравословни продукти Schneekoppe. Стара фирма, основана през 1927 г. край Хамбург. Компанията произвежда около 100 артикула от здравословни хранителни продукти - от мюсли и бисквити без лактоза до зеленчукови сокове, а също така е специализирана в производството на продукти за диабетици. Проблемът бе??е, че през 2014 г. фирмата реално фалира. При Лам ситуацията се промени - за първото полугодие на 2017 г. компанията постигна оборот от 3,7 милиона евро при загуби от 200 000 евро.
Още в началото на 2018 г. стана известно, че Лам е купил контролния пакет на Schneekoppe, което означава, че възнамерява да върне компанията на преди??ното й ниво.


Здраво тяло

Филип обаче не се спира - той продължава да инвестира в натурално производство. Другата му придобивка е дял в Sixtus. ??сторията е сходна – стара компания, известна със своите биопродукти. Но не храна, а козметика. Sixtus е специализирана в производството на мазила за грижа за кожата, балсами, кремове и охлаждащи аерозоли на базата на алпийски билки. Компанията си сътрудничи с Олимпийския комитет на Германия и доставя специалната си колекция за спортисти още от средата на миналия век. От 2017 г. Sixtus е собственост на Лам, който в продължение на 2 г. изкупи контролния пакет акции.
Освен това през 2016 г. той инвестира в проекта по въпросите на здравето Danova. В него работят 12 постоянни служители и мрежа от консултанти на свободна практика, психолози, диетолози и учени. Тези хора съветват различни компании за здравето на своите служители. Списъкът с клиентите е впечатляващ - Adidas, DeutscheTelekom и Rewe Group (най-големият търговец на дребно в Германия и спонсор на Кьолн).

Феновете не са забравени

След края на кариерата си Филип не забрави феновете си. Другата му инвестиция е платформата Fanmiles. Това е система за награждаване на феновете за тяхната лоялност към звездите. Проектът е насочен не само към футболните привърженици. Например почитателите на спортист или музикант за поставяне на фенснимки в социални мрежи със същия ха??таг да получат точки, които в бъдеще могат да бъдат изразходвани за мач или концерт. Не е ло??а възможност, нали? Благодарение на многото си познати и контакти проектът на Лам е подкрепен от Сами Кедира (Ювентус), Марио Гьотце (Борусия Д) и Дъглас Коста (Ювентус).

Собствен холдинг и здравеопазване

„Не ме интересува мълчаливото участие в тези инвестиции. ??скам да придобия предприемачески познания и съм постоянно в търсене на партньори, чиито идеи и ценности са близо до моите”. Така за по-малко от година от изпотения и изтощен след мач футболист в съблекалнята Филип се превърна във важен костюмиран бизнесмен. Той притежава собствена компания - PhilippLahm Holding, която като юридическо лице притежава изброеното по-горе.
По-нататък историята придобива политически краски. Холдингът на Лам притежава част от акциите на берлинската консултантската компания DieBr?ckenk?pfe, която се позиционира като „аналитичен център и център за вземане на ре??ения” за идеи в здравния сектор. Клиентите на компанията са само големи застрахователни компании, корпорации, обединени от общата идея за здравеопазване.
„Този, който обедини на терена Робен и Левандовски, може да обясни на корпоративните ръководители как да общуват с началниците на отдели”, с тези думи Юрген Граалман предложи на Лам да води семинари по темата.
Става ясно, че бизнесът не е крайната цел на 34-годи??ния бив?? футболист, а само средство за бъдещата му политическа кариера.


Против десните

?? тук стигаме до най-горещото. Наскоро Лам се пробва като политически журналист и взе интервю от Ангела Меркел по време на изборите. Нарочно или не, по този начин той изрази подкрепата си за сега??ния канцлер на Германия и нейната партия Християндемократически съюз. Това обаче не предизвика голям дебат в страната. Лам се противопостави на засилващия се десен популизъм в Европа. Бив??ият футболист не назова имена, но бе??е ясно, че става дума за Алтернатива за Германия (ArD) - дясната партия, заела третото място в последните избори за Бундестаг. Филип веднага бе критикуван от представителя на ArD, но в негова защита застанаха близкият до МеркелХристиянсоциален съюз, а дори и Европейският парламент. „??зявлението на представителя на ArD е абсолютна дързост. Г-н Лам е гражданин на на??ата страна, той може да изразява мнение както всеки друг”, коментира заместник-председателят на Европейския парламент Александър Граф Ламбсдорф.
Картината изглежда нереална – не е често явление бив??и футболисти да влизат в спорове с политици. А усещането е, че Лам няма нищо против да насочи неизчерпаемата си енергия към политиката, след като навлезе в здравната сфера.