Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

07-05-2019 Фабриката

Фабриката "Аякс"

07-05-2019 Максимилиан АЛФИМОВ Спортс.ру

Холандия винаги е следвала специфичен футболен път. 4-3-3, атакуващ футбол - това се преподава в академиите още от детството. Когато оранжевите не се класираха за Евро 2016 и Мондиал 2018, се заговори за криза на системата. 4-3-3 вече не работи, играчите твърде рано отиват в европейските топклубове и не прогресират.
Пропускането на световното първенство сякаш промени всичко. Сега Холандия има най-добрите защитници в света (Ван Дайк и Де Лигт), отлична полузащита (Де Йонг, Вайналдум, Депай и Промес), липсва само нападателят. А Аякс е на крачка от финала в Шампионската лига. В първия полуфинал срещу Тотнъм (1:0) в Лондон гостите не само бяха с млад състав, но и с 6-има свои възпитаници сред титулярите, без да броим вратаря Андре Онана, дошъл 19-годишен в Амстердам.

Само по покана

Холандският футбол в огромната си част се е отъждествявал с Аякс. А най-важното нещо, което клубът притежава, е неговата академия. От септември 1982 г. поне по един собствен кадър е на терена във всеки мач - серията е достигнала 1755 срещи и продължава. Академията De Toekomst ("Бъдеще") се намира се в покрайнините на Амстердам, на една крачка от "Йохан Кройф Арена" - 12 терена (има и изкуствени), фитнес и кафене на територията на базата. "Бъдеще" е и името на стадиона, където играят младежките отбори. Аякс разполага с повече от десет, започвайки с до 9 г. Клубът ще построи още 5 терена и ще модернизира стадиона, който е за 3000 зрители.
В академията се влиза само по покана от клуба. Децата започват да тренират от 7-8-годишни, но понякога попадат и по-късно. Скаутите ги наблюдават в училищни турнири, могат да гледат хлапе повече от година и едва след това да го поканят.
Академията има осем скаути на щат - четирима работят в Холандия, а останалите в чужбина - така датчанинът Кристиан Ериксен се озова в Аякс. Броят на съгледвачите на свободна практика е около 90. Те дават информацията, а от клуба изпращат скаут за оценка на кандидата.
Приоритетът на Аякс е Амстердам и околността. Приемат в школата деца, които живеят максимум на 60 км от столицата, за да стигат до академията за не повече от час. Някои дори умишлено се преместват по-близо, за да покрият критерия.
"Амстердам е свободен град, със свобода на словото и на избора. Това води до появата на творчески и необременени личности. Това е и нашата философия", заяви за ESPN Казимир Вестервелд, главен скаут на академията.
Основните параметри за напредъка на играчите в академията са: техника, мислене, характер и скорост. Всеки параметър има 10 характеристики, по които се оценяват възпитаниците. Има 8 основни елемента в академията: занимания за координация, различни удари, подавания, статични положения, движения, с които да се преодолее съперник, завършващи комбинации, позиционна игра и двойни подавания.
"Отборите ни в академията не трябва да бият по-често или по-рядко, а да развиват колкото се може повече играчи", твърди Вестервелд.

Финансова грамотност и езици

Децата на възраст 13-18 години посещават училище на територията на академията. Тренират 5-6 дни в седмично и играят през почивните дни. В такъв график почти няма свободно време, така че Аякс помага - за да могат децата бързо да се приберат вкъщи, клубът ги разкарва по домовете им. Които живеят наблизо, получават компенсация за транспорт. В същото време родителите плащат само 12 евро годишно за дете - само за застраховка. Всичко останало е безплатно.
По-малките тренират не повече от три дни в седмицата, така че могат да посещават обикновено училище. Децата на тази възраст не са обременени с теория, индивидуалните тактически упражнения се появяват при 13-годишна възраст. Клубът се опитва да не ги откъсва от семейството и приятелите за дълго време - оттук и желанието да се наемат местни.
"Вярваме, че до 13 години е достатъчно. Те имат свой собствен живот, семейство. Не искаме да им го отнемаме - каза директорът на Академията Ян Рикеринк пред "Ню Йорк Таймс". - Когато не са с нас, играят по улиците с приятели. Понякога това е по-важно. Учат се да боравят с топката, без някой не им казва какво и как да го правят."
Школото разполага със собствена библиотека, медийно студио, езикова школа и научна лаборатория. Децата учат правилно хранене, кинезиология (дисциплина, изучаваща мускулното движение във всичките му проявления), психология и поведение, икономика и дори финансовата грамотност - за тази цел Аякс е наел 15 учители.

Могат да те освободят и на 8

Аякс държи дори с най-малките да работят ако не възпитаници на клуба, то поне хора с опит на професионално ниво. Всички отбори практикуват 4-3-3, с контрол на топката и атакуващ футбол. В академията започват да играят 11 на 11 едва на 11-годишна възраст. Преди това практикуват 8 на 8, 9 на 9 и 10 на 10. Децата тренират на терени с различни размери - по-малките са на умалени и с по-малки врати. Момчетата постепенно се учат да покриват все повече и повече пространство. Първият тим също се обучава на територията на академията, затова в трапезарията по обяд можете да видите едновременно Френки де Йонг и децата.
Аякс се е отдалечил от класическото разделение в школите - един треньор за една възраст. Футболистите са разделени от 7 до 12 г., от 13 до 16 г. и от 17 до 20 г. Подобна структура се използва в Холандия и в редовното училище. В академията работят 24 треньори. Те наблюдават всяка възрастова група и помагат на определени играчи, вместо да налагат отборна игра.
Най-малките учат основно как да отнемат топката, правилно движение, позиционна игра, удари, игра с глава и др. От 13-годишна възраст, когато преминат към основния тренировъчен режим, те усвояват контрол на топката, бягане и пасове.
Всичко е много строго - който не се справя или не се старае, бива изключен от академията. Това не се прави веднага - първо има предупреждение. Който си вземе бележка, има отлични шансове да остане. Всяка година треньорите и ръководството оценяват напредъка на играчите и освобождават някого - дори при осемгодишните.
Научният и строг подход има и доста критици. Допускат се грешки, губят се пари от бъдещи трансфери заради безкомпромисната дисциплина. Например Куинси Промес е изгонен на 16 г. заради спорове с треньорите и претенции къде да играе.
"Понякога човек трябва да извлече поука от грешките си, за да стане по-добър. За мен такъв урок беше изгонването от Аякс", признава Куинси.
Ръководството лесно се разделя и с треньорите, ако не вижда успех в работата им. Наскоро журналист от "Ню Йорк Таймс" прекара няколко дни в академията и през този период освободиха наставника на 15-годишните, когото бе интервюирал.