Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Учредиха ФК ЦСКА 1948

Учредиха ФК ЦСКА 1948

21-07-2016 Виктор ГЕЦОВ

284 ветерани и привърженици се водят учредители на ново дружество с име ФК ЦСКА 1948. Първото събрание на организацията се проведе във Военния клуб в София във вторник вечерта, като на него присъстваха около 100 човека. С имената си като учредители на дружеството пък са се подписали общо 284 ду??и, твърдят от новата формация.
??деята на инициаторите е тази организация да стартира участие от А регионална група – София, като същевременно закупи историческата емблема на ЦСКА, която е запорирана в НАП. Крайната цел е ФК ЦСКА 1948 да се окаже правоприемник на стария клуб ПФК ЦСКА АД. На този етап двете дружества нямат нищо общо помежду си.
Освен това никой не обясни как точно ще се случи това, както и кой ще финансира придобиването на марката на ЦСКА. Явно от ФК ЦСКА 1948 ще опитат да влязат в спор с дружеството ЦСКА, което ще играе в Първа Лига начело с Христо Стоичков, Гри??а Ганчев и Юлиян ??нджов. То също обяви намеренията си да закупи историческата емблема.
На първо време пред новия ФК ЦСКА 1948 има доста дилеми за ре??аване. От една страна, стои въпросът дали дружеството изобщо ще бъде прието в БФС и дали ще може да участва в първенствата. Васил Божков е ре??ил да дари своето дружество ФК ЦСКА-София ЕАД, създадено преди година, на новото ФК ЦСКА 1948. С това бизнесменът дава ясна индикация, че се е отказал от оздравяване на ПФК ЦСКА АД. Нито една от организациите ФК ЦСКА 1948 и ФК ЦСКА-София ЕАД обаче не е член на футболния съюз и на този етап няма как да участва в първенствата.
Открит е въпросът и с финансирането на ФК ЦСКА 1948. Планирано е да се осъществява основно чрез дарителски внос. Той е в размер на 50 лв. годи??но. Освен това се преговаря и с евентуални спонсори, които да помогнат в издръжката. Но тук говорим за намерения, а не за твърди факти, скрепени с договори.
За треньор на отбора е номиниран Адалберт Зафиров, а част от юно??ите, които поддържаха форма под негово ръководство в Самоков, ще станат част от ФК ЦСКА 1948 в А регионална група. Ако изобщо се стигне до участие там.
На учредителното събрание във Военния клуб присъстваха няколко ветерани, сред които се отличаваха ??ван Зафиров-Копата, Георги Денев и Ради Здравков. Там бяха още Валентин ??лиев, бив??ият ръководител на ЦСКА Боби Станков, Ангел Рангелов, Адалберт и Мартин Зафирови. В УС влизат 11 човека, като сред тях са двама бригадни генерали – ??ван Мечков, който бе избран за председател, и Димитър Шивиков, както и бив??ият изпълнителен директор на Ботев Пд Тервел Златев. От ветераните влизат Ангел Рангелов и Мартин Зафиров.

УПРАВ??ТЕЛН??ЯТ СЪВЕТ НА ФК ЦСКА 1948
1. Бриг. ген. ??ван Мечков - председател
2. Бриг. ген. Димитър Шивиков
3. Ангел Рангелов
4. Мартин Зафиров
5. Люсиен ??ванов
6. Тервел Златев
7. Георги Георгиев
8. Мартин ??лиев
9. Красимир Динков
10. Лъчезар Вълков
11. Явор Пангелов

Канят Герасим Заков
да играе за отбора

ФК ЦСКА 1948 е отправил покана към нападателя Герасим Заков (31 г.) да играе за отбора в А регионална група, разбра „Тема Спорт”. Той е юно??а на ЦСКА, като за първия отбор записва 22 мача и 3 гола в периода 2002-2005 г. След като напуска „Армията” сменя клубовете си поне по веднъж всяка година.
За последно Заков се е подвизавал в елитния тайландски Сисакет, за който записва 5 мача и 93 минути. Последното му официално участие е точно отпреди година – на 19 юли 2015 г. Най-успе??ният сезон в кариерата на Заков е 2011/12 г., когато отбелязва 11 гола в 28 мача за абсолютния аутсайдер в А група Калиакра Каварна. После подписва с Литекс, с треньор Христо Стоичков, като за ловчанлии реализира 5 попадения в 15 срещи в елита. Нападателят е бив?? младежки национал с 15 участия и 2 гола.

Пробват да наемат
стадион „Летище”

ФК ЦСКА 1948 проявява желание да използва за домакинските си срещи в А регионална група стадион „Летище” в София. За целта ??ефът на дружеството ген. ??ван Мечков е поискал да проведе разговори с министъра на транспорта ??вайло Московски. ??менно ръководеното от него държавно ведомство е принципал на базата край аерогарата. ??деята на ФК ЦСКА 1948 е стадионът да им бъде даван под наем за един ден през всяка седмица, когато ще са официалните мачове от четвърта дивизия. Отделно новото дружество ще търси база, която да се използва за тренировки и на която занимания да водят отборите от ??колата. Такава предстои да бъде създадена. Желанието на ??ван Мечков е срещата с ??вайло Московски да се осъществи най-късно до утре.
През изминалия сезон стадион „Летище” бе използван от Вито??а Бистрица за домакинските срещи в Югозападната В група.

Председателят на УС ген. ??ван Мечков:

Финансирането ще бъде на база
членски внос, дарения и спонсори

Бригаден генерал ??ван Мечков (58 г.) бе избран за председател на Управителния съвет на ФК ЦСКА 1948. След учредителното заседание във Военния клуб във вторник вечерта, той даде интервю пред медиите. Мечков е бив?? директор на „Военна полиция”, а е бил и общински съветник в София.

Г-н Мечков, как ще се казва клубът?
- Ще се казва ФК ЦСКА 1948. На практика ние не направихме клуб, а неправителствена организация с нестопанска цел, която да подпомага един бъдещ клуб, който ще носи същото име.
Кому е нужно всичко това при положение, че в Първа лига има клуб с името ЦСКА, който ще играе на „Българска армия”?
- Нужно е на хората, които не желаят да приемат този проект. Това са, по мое скромно виждане, хиляди цесекари, които пожелаха да изберат друг път на развитие на клуба ЦСКА.
Какъв ще бъде ва??ият път на развитие?
- Започваме от А областна група, от най-ниското стъпало, с целта да възродим армейското в името „Централен спортен клуб на армията”.
Не се ли опасявате, че ЦСКА е марка и име, което не заслужава да бъде там, откъдето вие планирате да започнете?
- Нямам опасения за нищо. ЦСКА е създаден през 1948 година в ето тази зала (б.р. – сочи към Военния клуб), където бяхме сега. В нейното историческо развитие Министерството на отбраната и армейската общност винаги са взимали активно участие. Знаете, че ЦСКА е създадена с цел високи спортни постижения. Надявам се с дълъг и упорит труд да възстановим името на ЦСКА като високо спортно майсторство.

Разкажете повече подробности относно това как ще се финансира клубът, кои ще бъдат играчите и кой ще е треньор?
- Ще използваме детско-юно??еската ??кола, треньора го познавате всички – Адалберт Зафиров. Финансирането ще бъде на база членски внос и дарения, но не разчитаме на нищо друго, освен на фенове и на спонсори, а не на някакъв човек, който да стои зад гърба на новия клуб. Връщаме това, което е било преди години.
Къде ще тренира и къде ще играе този нов клуб?
- Предстои първо събиране на новия Управителен съвет. Доколкото имам информация, макар още да не съм запознат в детайли с предложенията на ??нициативния комитет, ще намерим някъде стадион, на който да играе новият отбор, стига да бъдем одобрени от Българския футболен съюз.