Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

10-05-2019 УЕФА планира влизащи и изпадащи в евротурнирите

УЕФА планира влизащи и изпадащи в евротурнирите

10-05-2019 Тема спорт

УЕФА планира да въведе влизащи и изпадащи отбори, както и места за още тимове в Шампионската лига, което е част от визията за промени в европейските клубни турнири.
Президентът на организацията на Европейските футболни лиги (ЕФЛ) Ларс-Кристер Олсон заяви, че хора от висшите етажи на УЕФА са предложили идеята. Въпросните промени са част от дългосрочен проект за смяна на формата и разпределението на наградния фонд, като ефектът трябва да бъде видим от 2024-а година.
Организацията на Лигите е имала съвместни разговори и работи заедно с Европейската клубна асоциация, за да имат идеите им по-голяма тежест пред УЕФА. Олсон уточни, че една от коментираните теми е въвеждането на влизащи и изпадащи отбори в трите европейски клубни турнира - Шампионската лига, Лига Европа и бъдещата Лига Европа 2.
Как точно ще бъдат формирани конкретно тези предложения ще стане ясно най-рано на 17 май, когато 55-те футболни федерации от Европа се събират на редовен конгрес в Будапеща. Поради тази причина норвежецът отказа да влезе в детайли, но добави, че ще има шансове за повече отбори във всяко едно състезание.
Предполага се, че самото влизане и изпадане може да става на базата на резултатите в Европа, но също така и на базата на представянето в местното първенство, като зависи и колко е силно самото локално първенство.
"Ако към момента 80 отбора участват в груповите фази на клубните турнир, то към 2021 година те ще бъдат 96", прогнозира Андреа Аниели, президент на Ювентус и на Европейската клубна асоциация.
"Когато правиш нова система на континентален турнир и взимаш елементи от местните първенства, трябва да се съобразиш с всички характеристики и особености", заяви Олсон.