Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Този път Петев се съблече сам

Този път Петев се съблече сам

27-03-2018 Желю СТАНКОВ

Години след като бе съблечен на „Герена”, ??вайло Петев отново остана без дрехи. Само че този път не става дума за физическо събличане, каквото се случи при представянето му за треньор на Левски. Тогава той няма??е никаква вина и стана жертва на хулигански действия от страна на неколцина привърженици на сините. А сега Петев се съблече сам, макар и вече да го виждаме придружен от мастит кипърски адвокат, облечен е в скъп костюм и е инвестирал в подобрение на гъстотата и площта на косата си. В което, разбира се, няма нищо ло??о. ??вайло Петев се съблече морално, и това не е никаква изненада.
А началото на треньорската му кариера бе??е като в приказките. Той тръгна от скромния тим на Любимец, където между другото треньори в началото на кариерите си бяха и Стамен Белчев, и Веско Великов, след което пиленцето кацна на рамото му. Това пиленце по-късно се превърна в орлицата Фортуна. Спор няма, че Лудогорец като спортно-технически образ бе проектиран и изграден именно от ??вайло Петев, който има??е ??анса да събере играчи и да ги превърне в отбор изцяло по свой вкус. Следващите треньори в Разград променяха нещичко, опитваха се да подобрят стила, но той, общо взето, бе този, оставен от ??вайло Петев. Няма как обаче да не отбележим практиките, които съпътстват Лудогорец от самото му начало – да, още от Б група Петев не бе длъжен да знае в кои мачове съперниците не са се напрягали, в кои съдиите са били приятелски настроени, както и откъде ??ефовете му намират пари за относително високите заплати още в самото начало. Тоест ??вайло Петев стартира ??еметно като треньор, направи отбор с приятен стил на игра, но и всички необходими съпътстващи фактори, скрити и явни, бяха на негова страна. Късметът при спечелването на двете ??ампионски титли също не бива да бъде забравян – първия път ЦСКА сами се прецакаха, като допуснаха стопяване на 8 точки на финалната права на първенството. Помним обаче как Миньор игра с децата срещу единия претендент и как излезе на кръв срещу другия. А втория път Лудогорец взе лесни три точки в Монтана и чу по радиото как Везалов влиза в историята на „Герена” в онзи исторически мач на Левски със Славия.
?? от там нататък ??вайло Петев държи високо финансово ниво на възнаграждение, държи на сериозна организация, включително и такава с кавички, и въпреки това слиза надолу по треньорската стълбица. ?? забележете, почти навсякъде разделите с работодателя са свързани с назоваване, макар и не поименно, на предатели. Него винаги някой го е предал. Дори и в националния отбор! Въпреки понякога странния подбор на играчи за тима на България пак има??е такива, за които не е ясно колко са се напрягали и зад кой ъгъл точно са ??у??укали против треньора.
В Загреб го бяха предали ??ефовете. Пък и там трябва да си наистина уникален карък и неможач, за да не стане?? ??ампион с Динамо Загреб. Това станало, онова се развалило и после се чуди защо го уволнили.
Да, при първия му престой в Кипър съдбата му обърна гръб, като ??ампионската титла с АЕЛ му се изплъзна заради една хвърлена бомбичка от трибуните. Но след това, когато Петев разтури отбора си, пак изчака всички да настръхнат срещу него, отново да се появят предатели и в крайна сметка не напусна достойно, а изчака да бъде уволнен. Ако помните, така стана и в националния отбор. ?? изобщо ??вайло Петев е част от онази категория треньори, които не напускат сами, дори да са в катастрофално състояние като резултати. Пита?? ги дали ще подадат оставка, а те отговарят, че ръководството ре??ава. Ама какво ръководство, какви 5 лева. Шефовете ре??ават дали да приемат една оставка, или да не я приемат. Но за това трябва треньорът да я подаде. Не може един клиент в ресторант да се чуди дали да си изяде ястието, или да го върне, ако това ястие изобщо не му е сервирано. Та така и с ??вайло Петев, когато като национален селекционер 1300 пъти го питаха дали не е морално да напусне поста си поради никаквата игра и никаквите резултати. Добре, че националният отбор няма крайни ултраси, че да му свалят от гърба на някоя тренировка анцуга с герба на България.
В крайна сметка от дистанцията на времето днес мнозина привърженици на Левски, които тогава осъдиха действието на онези фенове заради хулиганското им деяние спрямо Петев, са с различно мнение. ?? то, общо взето, е - добре, че тогава стана така и този не ни стана треньор. За да води?? голям отбор, не може да си дребна ду??ица, не може да сънува?? таласъми и да си мнителен спрямо колегите си и спрямо футболистите си. ??наче, за да си намира работа, Петев въпреки провалите явно има и някакъв чисто треньорски талант, явно има и добър агент.
А относно черното тото – тези неща или се казват в прав текст с имена, цифри, дати, съперници, или се мълчи. Наистина съмнително е как ??вайло Петев се изкарва света вода ненапита, при положение че е работил в клубове, които малко или много са свързвани с обратното на феърплей. Защо след някой мач на Лудогорец той не излезе да каже, че му е съмнително колко лесно е спечелил неговият отбор? А с Динамо Загреб да не би да е участвал само в кристално честни мачове? А при първия му престой в Кипър не бе??е ли чувал за черно тото и защо не е бил барабана тогава?
??нтересно е от тук насетне кой ще наеме на работа ??вайло Петев. При положение че той постоянно се набърква в нечисти истории, следващият му клуб трябва да е достатъчно несериозен. Винаги скандали, адвокати, неустойки, разправии, а сега и оправдания за слаби резултати със съмнително поведение на негови играчи. Като нару??и?? омертата с черното тото, е трудно да спечели?? нечие доверие след това. А и няма какво да го увъртаме, този проблем е навсякъде, участниците са от различни категории и, общо взето, никой не си признава, освен ако не му изнася или не е получил своето.