Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Това е историческа победа!

Това е историческа победа!

01-03-2018 Георги АТАНАСОВ

Най-напред искам да поздравя милионите фенове на ЦСКА в България и по света, както и ръководството, начело с Гри??а Ганчев, за извоюваната историческа победа. Палачът на евро??ампиони се завръща на своята традиционна сцена! Кой каквото ще да говори, Европа познава и признава една-единствена българска футболна марка и това е ЦСКА.
На статистиците ще оставя да припомнят актива на армейците в международните турнири. Това е най-хубавото нещо, което може??е да се случи, след като ЦСКА пое по пътя на възраждането.
Няма спор, че жадуваната 32-ра титла би била най-желаният подарък за червената общност, но завръщането в Европа бележи окончателното възстановяване на клуба като професионална структура с визия за години напред. Стратегически
участието на международната сцена е дори по-важно. А титлата дали тази, дали през следващата година, ще се завърне в своя дом.
Без своята историческа сцена ЦСКА бе ли??ен както от най-ярката си ценностна идентификация, така и от реални финансови постъпления. Но това ре??ение на УЕФА ще се отрази добре на клуба, включително на цената на играчите. ЦСКА се превърна в европейска марка и в национална гордост благодарение на невероятните си международни епопеи от средата на 50-те до края на 80-те години. Този период от близо 4 десетилетия формира уникалния образ на великия армейски клуб.
Ре??ението за завръщането в Европа очаквам да подейства като огромен морален плюс на отбора и играчите да изядат тревата, за да наваксат изоставането от Лудогорец.
Да, ЦСКА пропусна поредна възможност да притисне Лудогорец с равенството срещу Черно море (0:0). Простата сметка показва, че отборът от „Армията” загуби 10 точки от така наречените задължителни - срещу Славия на „Васил Левски” (1:1), Пирин на „Армията” (0:0), Етър във Велико Търново (2:2), Ботев на „Армията” (1:1 ) и Черно море на „Армията” (0:0). Дори половината от тях да бяха спечелени, сега ЦСКА ще??е да води в класирането. Но завръщането в Европа ще даде нов импулс на клуба.
Трябва да отбележа обаче, че постоянното коментиране на темата за първото място води до пренавиване на футболистите и вреди на отбора. Никак не е случайно, че дори чужди на ЦСКА тела постоянно насочват темата към приказките за задължителна титла. Всичко това нагнетява напрежение и създава свръхочаквания, каквито не са необходими в момента. Няма човек в ЦСКА, който да не знае каква е целта. Какъв е смисълът тя да се повтаря до безкрай?!
В същото време е ясно, че цялата футболна система, която бе преизбрана наскоро на бутафорния бол??еви??ки конгрес, бута с всички средства в североизточна посока.
Как да си обясним класическия приятелски мач, който се игра съвсем наскоро на зимен въздух? Вие съпротива забелязахте ли? А видяхте ли огромните празни пространства около и в наказателното поле на домакините още в началото на мача?! А за третия гол какво ще кажете? Всички видяха какво се случи, обидно ми е дори да го коментирам…
Но това не е всичко - как пък всяка дребна подробност се оказва в ущърб на един отбор и в полза на други?! Защо ЦСКА ще играе 3 мача за 6 дни според новата програма, а другите водещи отбори ще проведат срещите си за по 8-9 дни?
В същото време трябва да се отбележи, че във всеки свой мач ЦСКА излиза срещу два отбора - един на терена и един зад кулисите. Ясни са куфарчетата по съблекалните. Но най-порочната реалност в на??ия футбол, която го обрича на агония, е възраждането на сателитната система от началото на века...
Но ЦСКА ще пребори и ще надживее всичко. Стъпка по стъпка клубът се завръща там, където му е мястото.