Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Те отново бяха там и пак бяха същите

Те отново бяха там и пак бяха същите

22-04-2014 Желю СТАНКОВ

Едни и същи хулигани вече 20 години методично убиват футбола

Вече е вън от съмнение, че една от основните причини за отлива на публика от стадионите е тази част от запалянковците, които използват спортните мероприятия за разчистване на сметки. Сега разбрахте ли защо на така наречения селски Лудогорец в София ходиха по над 40 хиляди зрители? Осъзнавате ли, че тази цифра е по-голяма от общия брой на публиката в поне два кръга на А група? Тоест мачовете в елитната група не могат да съберат общо зрители, колкото отидоха на Лудогорец срещу Валенсия.
Отговорът е лесен и е за първа сигурна сума при Ники Кънчев, а джокери не са необходими.
Голяма част от оттеглилата се през последните години публика се върна на стадиона за няколко мача на Лудогорец, защото иска??е да отиде на празник, да изживее положителни емоции без абсолютно никакво значение как ще свър??и мачът, защото това е тръпката на спорта. Този вид привърженици обаче няма как да отидат нито на вечното дерби в София, нито на пловдивското под тепетата. Така наречената мирна и непретенциозна публика иска спокойствие, комфорт и сигурност, а на мачовете на Лудогорец в евротурнирите те бяха в изобилие.
Това, което се случи в събота на „Лаута”, няма нищо общо с веселбата, с лъчезарните детски усмивки по трибуните, с хванатите под ръка цели семейства, ако щете и с песента на малката Крисия долу на пистата.
Когато стадионите се превърнат в бойни полета, това вече минава границите на спорта. Това е вандалщина. А това означава, че държавата много успе??но продължава да си отглежда общо около хиляда хулигани в цялата страна. Същата тази държава много добре е запозната с идеологията на този род формирования, чиято цел е на стадиона да се почувстват значим, като преди и след това по улиците покажат колко са стра??ни и арогантни. Тези 100-150 човека, наричащи гордо себе си запалянковци на Локомотив Пловдив, чисто и просто в събота показаха на всички, че те ре??ават какво да правят, кое е позволено и кое не, и изобщо не им пука, че демократичните закони в България са еднакви за всички.
Ама че държава! По телевизията директно излъчват как някаква група хора прави опити за убийства, при това с боен арсенал като от войната, и държавата няма лостове и механизми за 2 минути да се разправи с тази тълпа?! Нали се сещате, че ако целта на тези хора е само да изгонят Константин Динев от Локо Пловдив, щяха да използват мирни начини да го направят – или ще отрежат гредите, или ще изорат терена, или ще направят каквото и да е там друго действие. Глупости! ?? това е нелепо. ??ма си съвсем цивилизовани начини на протест. Но в никакъв случай да застра??ат здравето и живота на други зрители и футболисти!
Какво е това МВР, което има звено за опазване на обществения ред и уж се бори с футболните хулигани, но няма ресурс да предвиди и предотврати това, което видяхме? Какви са тези полицейски структури, които нямат свои хора под прикритие, които да докладват кога и къде се подготвят подобни действия. Ами в декларацията на феновете на Локо Пловдив два дни преди мача с Ботев между редовете пи??е??е, че на „Лаута” ще стане нещо подобно. Какво иска полицията? Да им бъде казано в прав текст, че ще има изстъпления на стадиона, това ли? Ами защо изобщо им се плаща да проверяват на входовете? Следващия път цял танк ли трябва да има на стадиона, за да се усетят униформените и цивилни ченгета, че с бездействието си те стават съучастници на подобен род престъпления.
?? сега, като четат тези редове хората, и като се замислят какво всъщност може??е да се случи в Пловдив, как да отидат още един път на мач? Как да вдигнат децата си от компютрите с виртуалния футбол и да ги закарат на стадиона при реалния футбол, след като там съществува не виртуална, е реална опасност за здравето и дори живота им.
Едно и също си дъвчем вече 20 години и ефект никакъв. Сменят се правителства, министрите на вътре??ните работи все големи приказки вадят, но истината е, че тези около хиляда хулигани, разпределени грубо така – около 500 в София, около 300 в Пловдив и останалите в Стара Загора, Бургас, Варна и други единични бройки, продължават да разгонват фамилията на българския футбол. Тук не става въпрос какво е нивото на играта. ??деята е, че има десетки хиляди потенциални посетители на стадионите, чийто чове??ки инстинкт всяка седмица им подсказва, че не е здравословно да се ходи на мач, защото там не само псуват и обиждат, но и замерват с камъни, хвърлят бомби, факли, а от събота вече и бойни гранати.
Цялата държавна ма??ина е безсилна да озапти хиляда хулигани! Ако кажете това на някой чужденец, ще ви се изсмее в лицето. Обаче изобщо не е сме??но. Наистина няма??е нищо сме??но в това, че в събота 100-150 човека се подиграха не с футбола, подиграха се с държавността в България. Те плюха в лицето на президент, правителство и парламент. Те пак бяха там и пак бяха същите. ?? следващия път отново ще са на трибуните, а полицията, тоест държавата, ще стои наблизо и ще гледа сеир.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар