Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой С Марселиньо всичко е пито-платено

С Марселиньо всичко е пито-платено

02-07-2020 Желю СТАНКОВ

В случаите като този на Марселиньо обикновено се казва, че е дал много на клуба, но и клубът му е дал много. Ако се сметнат успехите на Лудогорец, донесли пари и имидж на тима в европейски мащаб, и ако се сумират заплатите и бонусите на бразилеца, излиза, че истината е някъде по средата. Но трябва да отбележим, че от Разград дадоха пари за него, а той си тръгва като свободен агент. И към всички сметки, нека добавим и влиянието му за развитието на отбора и клуба, а от обратната стена на монета е и лидерската му позиция в съблекалнята, когато е трябвало да се прави сечено на треньора. Или пък групата на латиносите да вземе превес над групичката на останалите.
Не на последно място трябва да отбележим и факта, че Марселиньо е един от малкото натурализирани чужденци, които абсолютно заслужено получиха повиквателни за националния отбор на България. И дори вкара гол при дебюта си. Друг път е имало дискусии - нямаме ли си нашенци, ама той не трепва от герба..., но безспорната класа и постоянството на бразилеца го предпази от подобни подхвърляния.
Марсело Насименто да Коща съпроводи Лудогорец от самото начало на проекта и понеже бе играл в не толкова познати и трудно произносими бразилски тимове като примерно Сантакрузенсе и Катандувенсе, никой не смяташе, че това в Разград ще просъществува толкова дълго време и на такова високо ниво. Но както се казва, в началото и Лудогорец го произнасяха трудно в Европа.
Оттук насетне е ясно, че Марселиньо ще е нарицателно в Разград и малко или много футболистите на неговата позиция ще бъдат сравнявани с него. Всеки пропуск ще предизвиква коментари - ама Марсо тая щеше да я вкара, или Марсо щеше да я подаде точно. А за всеки нов вътрешен офанзивен халф ще се казва, че идва на позицията на Марселиньо. Или пък Лудогорец следи еди-кой си млад бразилец, за когото се твърди, че ще е новият Марселиньо.
Като по-голяма част от бразилците, и той направи достатъчно, за да впише във визитката си - офанзивен халф. Сигурно това бе и причина при толкова много гастроли и успешни мачове на Лудогорец никой да не извади сериозни пари за Марселиньо, когато бе в разцвета на силите си. Бразилецът бе пред погледа на скаутите на най-големите клубове на света, но бледите му ангажименти в защитна фаза вероятно са карали клубовете да затварят тефтерите си. Типичният техничар през годините винаги бе на ръба - ако вдигне още малко нивото си, ще отиде в по-голям клуб за повече пари, но пък ще изгуби всякакви шансове да се чувства спокоен и което е важно, недосегаем. За безпроблемните години на хегемония на Лудогорец, на него му стигаше да се носи на вълните на славата, като в същото време изстискваше максимума от клуба като финансови условия. Както се казва - какво му трябва повече на един лежерен бразилец. Пречеха му треньорите от типа остри камъни. Скандалите със Стойчо Стоев бяха знакови, проблемите с Димитър Димитров - Херо, бяха видими, а и Ераносян имаше някои особени моменти с Марселиньо.
Малцина вярваха, че ще се стигна до раздяла на Лудогорец с един от неговите символи, но в крайна сметка във футбола има и "пито-платено".