Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

21-05-2014 С Ван Гаал Юнайтед няма как да бъде скучен

С Ван Гаал Юнайтед няма как да бъде скучен

21-05-2014 Даниел ХАР??С, Guardian.co.uk

За всяка сериозна връзка е нужна огромна и чиста енергия, трябва да дава??, за да получава??. Футболните фенове не са по-различни. Те искат играчите и треньорите да знаят кого представляват. Клубовете много често се отличават и оценяват по историята и традициите си. В случая с Манчестър Юнайтед изискванията винаги са били за бърза и офанзивна игра, биткаджийски дух, налагане на младите. Тези ценностти бяха персонифицирани от Мат Бъзби – човек, който разбра от личен и професионален опит, че това може да е само футбол, но в същото време и много повече. „Аз обичам драмата в играта – казва??е той. – В никой друг спорт това не може да се случи - да има едновременно романтика, чудо, мистерия, красота и дори поезия. В тези моменти футболът се извисява над времето, превръща се в легенда“.
Думите, с които Бъзби описва??е не само футбола, но и спорта, показват неговите интереси и мании: изкуство, литература, музика, хазарт, политика, психоанализа, дори клюки…
Всичко това обяснява защо Луис ван Гаал е перфектният заместник на Дейвид Мойс и Алекс Фъргюсън в Юнайтед, дори да се провали. Макар че това е малко вероятно, ако се съди по визитката. Дори да се окаже, че е бил лекомислен, когато е приел офертата, това няма да е определящо за кариерата му. Ако не успее, репутацията му няма да пострада особено.
На изявените личности са нужни изявени позиции. Тези, които работят в Юнайтед, често са покрити като с чадър в медиите, има неща, за които не се пи??е. В тази среда се толерира изчеждащата, заразяваща и харизматична увереност, подплатена едновременно с бащинска топлота и безстрасна суровост – иначе казано, това е Ван Гаал.
Хората, които наследиха Бъзби – Уилф Макгинес и Франк О’Фаръл, бяха различни. На Макгинес му липсва??е авторитет, на О’Фаръл – присъствие, знаеха го като тих човек. Те няма??е как да продължат славните дни. От друга страна, безочливото поведение на следващия на поста Томи Дохърти, демонстрирано на терена, се предаде и на трибуните. Това му позволи да остане дори когато Юнайтед изпадна, след което той не само го върна, но и го изведе поредни финали за ФА къп, вторият от които спечели. Противоречивите обстоятелства около уволенинето му (афера с жената на физиотерапевта на клуба – б.р.) накара предпазливият борд да назначи Дейв Секстън. Той остана малко под три години, бе уволнен след серия от 7 поредни победи, защото футболът му бе счучен и неотговарящ на кредото на Бъзби. Следващият - Рон Аткинсън, разбра бързо, че стилът е най-важен, макар да бе твърде обсебен от самия себе си. Когато нещата започнаха да се объркват, това се обърна срещу него.
После дойде Фъргюсън – човек, вдъхновен колкото Бъзби. Склонността му към конфронтация и реториката му гарантираха, че дори когато футболът е досаден, което също често се случва??е в началото, самият той не бе??е. Той разбра, че Манчестър Юнайтед никога не трябва да бъде скучен, дори с цената на няколко обиди.
След като в на??и дни оцеляването стана по-скоро даденост, отколкото цел, хората започнаха да търсят емоция. А все пак, спортът е измислен от архаична дума, който означава „източник на удоволствие и забавление“. Днес хората маниакално търсят това във всеки аспект на живота си.
При Ван Гаал Юнайтед не само ще носи удоволствие, но и ще развлича. Той е агресивен, изобретателен и чаровен, отборите му също, водени от един принцип – да сграбчат аудиторията.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар