Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Съдбата посочи Еган Бернал

Съдбата посочи Еган Бернал

29-07-2019 Алъсдер ФОТЪРИНГАМ, cyclingnews.com

Със своите 22 години Еган Бернал се превърна в най-младия колоездач, печелил най-престижната Обиколка в света – Тур дьо Франс от Втората световна война насам. Успехът му обаче го постави и на много високо стъпало, относно бъдещето на колоезденето като цяло, предвид че се очертава именно той да задава темпото в следващата декада. Той стана и четвъртият представител на екипа на Инеос (до миналата година Скай), който печели Тура от 2012-а насам, нареждайки се до Брадли Уигинс, Крис Фрум и Герейнт Томас. Британският отбор продължава да доминира на френска територия, като е спечелил 7 от последните 8 издания.
Триумфът на Бернал на тази Обиколка е като черешката на тортата за него през сезона, който се превърна в най-бляскавия в младата му кариера, след като колумбиецът преди това бе на върха на Париж-Ница и на Тура на Швейцария.
Успехът във Франция обаче не премина никак гладко, както за Еган, така и за съотборниците му. Като цяло Инеос бяха доста тихи по време на цялата Обиколка и почти не даваха признаци за борба в отделните етапи. Бернал пък трябваше да се изправи след тежката катастрофа и счупване на ключица, която претърпя преди Джирото на Италия. Липсата на опит в толкова престижни състезания бе повод за много специалисти да отпишат шансовете на колумбиеца за триумф, поне през този юли. Не бива да се забравя, че Еган е част от този тим на Инеос (Скай) от по-малко от две години, като дебютира при професионалистите само преди 4 години!
Бернал трябваше да мине през сериозен курс на обучение за този период, но ето че си е

научил брилянтно уроците

Не случайно след като бе обявен за победител, колумбиецът призна, че ще му е необходимо време, за да разбере какво точно е направил. „Все още не мога да го повярвам. Трябва ми време да го анализирам”, призна пред журналистите Еган. Сред тълпата, която се бе събрала да го приветства, бяха семейството и приятелите му, както и мнозина колумбийски журналисти, по чиито лица се четеше истинска гордост.
Бернал изказа признание към семейството си, започвайки със своята половинка и благодарността си към нея, че е била неотлъчно до рамото му, когато е трябвало да се справя с всички изминали трудности. Не пропусна и да спомене баща си, който го придружава почти на всяко състезание или на тренировка в Колумбия. „Той е единственият на планетата, който знае колко километра съм изминал и какви усилия съм вложил. Наистина е специално, че мога да споделя това с тях”, заяви развълнуваният Еган.
Носейки първа победа на Колумбия в историята на Тура, е също толкова специално, предвид че преди четири години Бернал се бе концентрирал върху планинско колоездене. Той признава, че е имал помисли и да се откаже от спорта като цяло и да се отдаде на журналистика, преди все пак да вземе крайното решение да продължи на двете гуми.
През 2016-а Еган става професионалист, подписвайки договор с тима на Джани Савио – Андрони. Той изкарва две години по италианските трасета. Говорейки за миналото си, Бернал споделя, че наистина

много му липсват местният сладолед
и приятелите на Апенините

През 2018-а колумбиецът прави и големия пробив, подписвайки със Скай (Инеос).
Той трябва да кара в Обиколката на Италия през май, но падане и счупена ключица го отписват от надпреварата и дебюта на Джирото. Оказва се обаче, че всичко се случва с причина, както признава самият Еган. Това, че пропуска първото голямо състезание за сезона, му дава възможност да се подготви изцяло за Тура.
„Не знам дали вярвам в съдбата, но съм категоричен, че ако не бе тази катастрофа преди Джирото, нямаше да съм сега тук. Щеше да ми бъде много трудно да карам и в двете обиколки. Бяхме изцяло фокусирани върху Джирото още от месец октомври. В един етап мислехме да се пренасочим към Франция, но след това се върнахме към първоначалния си план, а той бе именно Обиколката на Италия. Два часа след като претърпях онзи инцидент обаче, бях с треньора си, той бе облян в сълзи, а болката от счупената ключица бе невероятна. Но точно тогава го попитах какви са шансовете ми да се пусна на Тура. Както вече споменах – всичко се случва с причина”, разказва Бернал.
Колкото до неговата родина Колумбия, чакането за първа победа на Тур дьо Франс е значително по-дълго. За първи път местен отбор стана част от най-престижната Обиколка през 1983-а, а оттогава страната става сериозен фактор в професионалното колоездене. Именно поради тази причина, да видят как Бернал пресича финалната права в Париж в неделя следобед е повод за

гордост и всенародни празненства


Запитан дали има послание към сънародниците си и дали осъзнава какво е направил за страната си, Бернал споделя, че трябва да обмисли добре отговора си: „Всичко става толкова бързо, не съм имал време да помисля за всичко, което съпътства тази победа. Последните дни в състезанието си преминаваха напълно рутинно – събуждане, преглед при доктора, за да види моментното ми тегло, качвам се на автобуса, състезание, обратно в буса, масажи и физиотерапия, храна и спане. Не съм имал време за нищо друго. Нямам представа какво се случва в Колумбия в този момент. Нямам представа какво се случва изобщо извън отбора ми. Предполагам, че са много щастливи, защото ние сме страна с победители в големи обиколки като Вуелтата и Джирото. Имали сме подиуми на Тура, но винаги нещо ни е липсвало, за да спечелим тази Обиколка - досега. Много съм горд с успеха си и нямам търпение да занеса жълтата фланелка обратно у дома”.
Колкото до близкото бъдеще и намеренията му да дебютира на Джирото или на Вуелтата, Бернал споделя: „Все още не знам. Да се състезавам за мен е като наркотик, винаги мисля за следващия старт и за този след него и така. Нямам желание скоро да сляза от колелото. Ще видим бъдещето какво ми предлага”.